De Bank of Russia heeft haar zorgen geuit over de opkomst van tokenized real-world assets (RWA), waarbij ze wijst op nieuwe risico’s zoals marktvolatiliteit en regelgevingsuitdagingen. Hoewel de schaal van deze tokenisatie momenteel beperkt is en geen grote systemische bedreiging vormt, kan de groei ervan kritieke risico’s introduceren. Deze omvatten kapitaalstromen naar niet-gereguleerde markten en de blootstelling van traditionele financiële instellingen aan cryptocurrencies.
Risico’s verbonden aan tokenized assets
In een onderzoeksrapport van 47 pagina’s legde de centrale bank uit dat tokenized assets niet zijn vrijgesteld van de risico’s die verband houden met hun onderliggende real-world assets. Deze risico’s, zoals diefstal, schade of verlies tijdens opslag, transport of gebruik, kunnen van invloed zijn op de onderpanden en op hun beurt op de tokenized asset zelf. De bank benadrukte het volgende:
“De beschrijving van het object, waarvan de rechten worden gecertificeerd door de tokenized real-world asset, kan fouten of onnauwkeurigheden bevatten die kunnen leiden tot een mismatch tussen de oorspronkelijke asset en de digitale representatie ervan.”
Bovendien omvatten risico’s met betrekking tot het volgen van tokenactiva de mogelijkheid van dubbele tokenisatie, waarbij dezelfde activa over meerdere blockchains worden getokeniseerd.
Ondanks het toenemende gebruik van getokeniseerde activa blijven liquiditeitsrisico’s een zorg. Omdat deze activa bijvoorbeeld vaak gekoppeld zijn aan hun onderliggende activa, kan elke volatiliteit of stress op tokenmarkten “massale beleggersacties” veroorzaken, wat zowel de getokeniseerde als de fysieke activamarkten kan destabiliseren, aldus de Bank of Russia.
Hoewel het rapport de voordelen van real-world asset tokenisatie benadrukt, merkt het ook op dat de betrokkenheid van dataproviders, oracles, de betrouwbaarheid van prijs- en kwaliteitsinformatie voor getokeniseerde activa kan ondermijnen.
Nog een kleine markt, maar met groeipotentieel
Hoewel het huidige volume van tokenisatie klein blijft in vergelijking met de wereldwijde financiële sector, roept de Bank of Russia op tot strengere controles en regels om risico’s in toom te houden naarmate de markt groeit. Ondanks de voordelen van tokenisatie, zoals snellere transacties en bredere toegang tot activa, benadrukt de centrale bank dat voorzichtigheid geboden is om grootschalige verstoringen te voorkomen.
Het bericht Centrale bank Rusland ziet gevaren in groei van tokenized assets verscheen eerst op CryptoBenelux.