Is dit peak-bullrun-gedrag? Hailey Welch, beter bekend als de Hawk Tuah Girl, heeft een memecoin gelanceerd. Heel even leek het een succes, de marktwaarde steeg naar 500 miljoen dollar, maar binnen een kwartier implodeerde de hele boel. Wat is er precies gebeurd?

Wie of wat is Hawk Tuah?

Hailey Welch is iemand die online faam heeft verworven dankzij haar “Hawk Tuah”-meme. Kan het wel proberen uit te leggen, maar beter check je de video hieronder. Ze ging viral en probeert sindsdien op allerlei mogelijke manieren geld te verdienen aan haar meme. Dat is haar goed recht natuurlijk.

Op 4 december besloot ze haar eigen cryptomunt HAWK te lanceren op de Solana-blockchain. Binnen een paar minuten explodeerde de waarde van de munt, om vervolgens met meer dan 90% te kelderen. Beleggers verloren grote sommen geld, en het internet barstte los met beschuldigingen.

Wat heeft dit met crypto te maken?

HAWK is een zogenaamde meme coin. Dat zijn cryptomunten zonder directe waarde of technologie erachter, maar die populair worden door hype. De lancering leek een succes: de munt bereikte een marktkapitalisatie van bijna 500 miljoen dollar.

Maar volgens Bubblemaps, een blockchain-analysebedrijf, was er een addertje onder het gras. Ze ontdekten dat 96% van alle HAWK-tokens al in handen was van slechts 285 wallets vóór de officiële lancering. Toen het grote publiek begon te kopen, verkochten deze insiders hun munten razendsnel, wat zorgde voor een waardedaling van ruim 93%.

In de volksmond wordt dit een pump-and-dump genoemd. Hierbij wordt een token eerst gehypet om de waarde op te drijven, waarna insiders hun tokens verkopen en met de winst vertrekken. Dit laat gewone beleggers met grote verliezen achter.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Is dit een scam?

Critici noemen het een duidelijke rug pull, een situatie waarin ontwikkelaars of insiders de stekker uit een project trekken zodra ze hun winst hebben gemaakt. Het team van Welch ontkent echter alle beschuldigingen.

Ze stellen dat de grote verkopen onderdeel waren van een vooraf geplande strategie, de zogenaamde tokenomics. Ook claimen ze dat niemand binnen het team zelf tokens heeft verkocht en dat de toegewezen munten voor een jaar vaststaan.

Toch zijn analisten zoals Coffeezilla, een bekende crypto-onderzoeker, niet overtuigd. Tijdens een online discussie beschuldigde hij het project van insider trading. Volgens hem profiteerden strategische adviseurs en invloedrijke personen direct van de snelle verkoop, wat bijdroeg aan het instorten van de waarde.

Ondertussen heeft de cryptogemeenschap haar oordeel al klaar. Posts van Welch over de lancering zijn voorzien van waarschuwingslabels, waarin ze wordt beticht van misleiding. Daarnaast zijn er investeerders die juridische stappen ondernemen en klachten hebben ingediend bij de Amerikaanse financiële waakhond, de SEC.

The post Hawk Tuah uitgelegd: is dit de zoveelste crypto scam? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!