Anton Tkachev, lid van de Russische Doema, heeft het idee gelanceerd om een nationale Bitcoin-reserve te creëren. Hij pleitte bij minister van Financiën Anton Siluanov om Bitcoin (BTC) te overwegen als bescherming tegen sancties, inflatie en geopolitieke risico’s. Volgens Tkachev zijn traditionele valutareserves, zoals de dollar, euro en yuan, kwetsbaar en ongeschikt voor de huidige omstandigheden.
Bitcoin, dat opereert buiten de controle van staten, biedt volgens Tkachev een strategisch voordeel voor Rusland, vooral omdat sancties het land toegang tot internationale betalingssystemen beperken. De Centrale Bank van Rusland is al van plan grensoverschrijdende transacties in cryptovaluta te testen.
Bitcoin als financiële buffer
De financiële aantrekkingskracht van Bitcoin is duidelijk. Het is het best presterende beleggingsobject van het afgelopen decennium. Op het moment van schrijven schommelt de prijs van Bitcoin rond de $100.000, wat de reputatie ervan als zowel een waardeopslag als een speculatief activum bevestigt.
Tkachevs voorstel betoogt dat het bezitten van Bitcoin net zo goed kan gaan om financiële winst als om bescherming tegen externe bedreigingen. “Bitcoin heeft een van de hoogste rendementen van alle beleggingsobjecten laten zien”, aldus het verzoek.
Ondertussen ondertekende president Vladimir Poetin een paar weken geleden een wet die zegt dat crypto nu wordt erkend als “legaal eigendom” in Rusland.
Wereldwijde interesse in nationale Bitcoin-reserves
Het was Poetins maatje, de verkozen president Donald Trump, die het idee van de nationale reserve van Bitcoin populair maakte. Op een Bitcoin-conferentie in juli vertelde hij de aanwezigen: “Verkoop nooit je Bitcoin”, terwijl hij zijn vele plannen uiteenzette. Hij ontsloeg zelfs SEC-voorzitter Gary Gensler, die de grootste hater van de industrie was.
Trumps Bitcoin-reserveplan heeft echter zijn critici. Voormalig minister van Financiën Larry Summers noemde het idee “gek” en beweerde dat het meer om politiek theater gaat dan om gezond economisch beleid. “Er is geen andere reden om dat te doen dan om te vleien bij genereuze campagnebijdragers van speciale belangen”, zei hij.
Ondanks deze kritiek heeft senator Cynthia Lummis in de VS wetgeving voorgesteld om overheidsinvesteringen in Bitcoin te bevorderen. Haar voorstel om goudreserves te verkopen om Bitcoin te kopen, stuit echter op weerstand vanwege de mogelijke economische gevolgen.
Peter Schiff, een andere cryptohater, zei: “Een reserve van iets dat je nooit kunt verkopen en voortdurend moet kopen, is waardeloos.” Hij voegde eraan toe dat overheden gedwongen zullen worden om Bitcoin te blijven kopen om de waarde ervan te behouden, waardoor ze mogelijk hun eigen valuta’s vernietigen.
Het bericht Rusland overweegt Bitcoin als bescherming tegen economische sancties verscheen eerst op CryptoBenelux.