Bitcoin heeft nu al een onvergetelijk jaar. In maart werden ETF’s goedgekeurd en steeg de koers naar 70.000 dollar. Maar dat record hield maar een paar maanden stand, inmiddels is het normaal om 100.000 dollar te zien op de koersgrafieken. Wordt het nieuwe normaal in 2025 dat Bitcoin 150.000 dollar waard is?
Waarom zou Bitcoin naar 150.000 dollar kunnen stijgen?
Een van de grootste redenen achter de groeiende waarde van Bitcoin is de beperkte beschikbaarheid. Er zijn maximaal 21 miljoen Bitcoins, en daarvan is al het merendeel gemijnd. De wet van vraag en aanbod speelt hier perfect op in: hoe meer vraag er is, hoe hoger de prijs.
Daarnaast speelt de interesse van grote bedrijven en institutionele beleggers een belangrijke rol. Bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla hebben enorme hoeveelheden Bitcoin aangeschaft, wat de munt steeds meer legitimiteit geeft.
Banken bieden inmiddels Bitcoin-diensten aan, en ETF’s maken het mogelijk om indirect in Bitcoin te beleggen. Dit trekt traditionele investeerders aan, wat de vraag en dus ook de prijs verder doet stijgen.
Inflatie en Amerikaanse overheid
Een andere belangrijke factor is het gebruik van Bitcoin als bescherming tegen inflatie. Bitcoin wordt vaak vergeleken met digitaal goud. In tijden van economische onzekerheid zoeken mensen naar veilige investeringen.
Omdat Bitcoin niet door een centrale bank wordt beheerd en wereldwijd verhandelbaar is, wordt het steeds vaker gezien als een manier om waarde te behouden wanneer traditionele valuta’s in waarde dalen.
Daarnaast speelt het beleid van overheden een grote rol. Er zijn signalen dat de Amerikaanse politiek mogelijk een grote impuls kan geven aan crypto. Donald Trump, die opnieuw president wordt, lijkt steeds meer Bitcoin-vriendelijke stappen te zetten.
Zijn regering schuift prominente Bitcoin-believers naar voren voor sleutelposities in het financiële beleid. Als dit werkelijkheid wordt, kan een meer crypto-vriendelijk beleid enorme invloed hebben op de groei van Bitcoin en het vertrouwen van investeerders.
Het belangrijkste van alles: halving
Elke vier jaar vindt er een ‘halving’ plaats, waarbij de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins wordt gehalveerd. Dit betekent dat er minder nieuwe munten op de markt komen. Historisch gezien zorgen deze momenten voor prijsstijgingen.
Kijk naar 2016: toen steeg de prijs van Bitcoin van zo’n 650 dollar naar bijna 20.000 dollar een jaar later. In 2020 zagen we hetzelfde patroon, met een recordprijs van meer dan 68.000 dollar in 2021.
Tijdens deze halvingsperiode is het anders. Bitcoin brak zijn eigen record een maand voordat de halving plaatsvond.
Maar er zijn ook risico’s
Toch zijn er ook risico’s die de groei van Bitcoin kunnen tegenhouden. Een van de grootste onzekerheden is regelgeving. Overheden wereldwijd zoeken naar manieren om crypto te reguleren. Strengere regels, belastingmaatregelen of zelfs verboden kunnen de groei van Bitcoin flink beperken. Dit kan investeerders afschrikken en de vraag doen dalen.
Voor Bitcoin maakt het allemaal niet uit. Of de koers hoog of laag is, of investeerders nat gaan of in Lambo’s rijden, Bitcoin gaat gewoon door. Blok na blok na blok. Tiktok, tiktok.
The post Wat wordt het narratief van Bitcoin in 2025 om 150.000 dollar te worden? appeared first on BLOX | Nieuws.