De aantrekkingskracht van een bedrijfskas gevuld met cryptocurrency heeft opnieuw de aandacht getrokken van het National Center for Public Policy Research (NCPPR). Dit keer richt de organisatie zich op Meta Platforms Inc.
Ethan Peck, een medewerker van het NCPPR, heeft namens zijn familie een voorstel ingediend bij Meta om Bitcoin op te nemen in de bedrijfsreserves. Dit is niet de eerste poging van de organisatie om cryptocurrency in de bestuurskamers van grote technologiebedrijven te introduceren.
Worden bedrijfsreserves crypto-bolwerken?
Het NCPPR, gevestigd in Washington, D.C., promoot Bitcoin als een bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid. Eerder heeft de organisatie soortgelijke voorstellen gedaan aan Microsoft en Amazon. Hoewel Microsoft het idee afwees, zal Amazon het voorstel naar verwachting bespreken tijdens een aandeelhoudersvergadering in april.
Het NCPPR lijkt geïnspireerd door Michael Saylor, voormalig CEO en huidig voorzitter van MicroStrategy. Saylor heeft zijn bedrijf omgevormd tot een voorbeeld van hoe bedrijven Bitcoin kunnen integreren in hun financiële strategie. Als het NCPPR zijn zin krijgt, zullen bedrijven zoals Meta en Amazon een deel van hun activa toewijzen aan Bitcoin, gezien de vaste voorraad en het potentieel als alternatief voor traditionele bedrijfsobligaties.
De aantrekkingskracht van Bitcoin wordt verder versterkt door de indrukwekkende prestaties van Bitcoin-ETF’s, die in 2024 een rendement van 100% behaalden. Dit is vier keer zoveel als de S&P 500-index en aanzienlijk hoger dan andere technologiegerichte ETF’s. Bovendien heeft MicroStrategy, met zijn Bitcoin-strategie, zijn aandelenkoers in vijf jaar met meer dan 2.000% zien stijgen.
Herinner je Libra nog? Waarschijnlijk niet.
Meta, toen nog bekend als Facebook, probeerde in 2019 zijn eigen digitale valuta, Libra, te lanceren. Het doel was een wereldwijde stablecoin te creëren, ondersteund door fiatvaluta’s en staatsobligaties, om goedkope en eenvoudige transacties mogelijk te maken. Echter, het project kreeg te maken met hevige kritiek van regelgevers, die bezorgd waren over monetaire soevereiniteit, privacy en mogelijk misbruik.
In 2020 werd het project omgedoopt tot Diem en richtte het zich uitsluitend op stablecoins gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Ondanks pogingen om partners zoals Visa en Mastercard aan boord te krijgen, trokken deze bedrijven zich terug. Uiteindelijk verkocht Meta het Diem-project in 2022 aan Silvergate Bank voor ongeveer $200 miljoen.
Hoewel Libra en Diem mislukten, toonde het Meta’s ambitie in de digitale valuta-ruimte. Of CEO Mark Zuckerberg en zijn bestuur nu het voorstel van het NCPPR zullen omarmen en Bitcoin als volgende stap zien, blijft afwachten.
Het artikel Crypto-invloed op bedrijfsreserves van Meta verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.