Michael Lewellen, een expert op het gebied van crypto-beveiliging en docent aan de Universiteit van Dallas, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ). Hij bekritiseert de aanpak van de overheid ten aanzien van de ontwikkeling van blockchain-code en noemt deze “gebrekkig en onrechtvaardig”.

Lewellen, die ook lid is van de Texas Blockchain Council, reageert met zijn juridische stappen op de harde maatregelen van de overheid tegen crypto-mixers zoals Tornado Cash en hun ontwikkelaars. Volgens federale aanklagers worden protocollen zoals Tornado Cash geclassificeerd als geldtransactiediensten, waarbij ontwikkelaars beschuldigd worden van het schrijven van code die mogelijk door criminelen kan worden misbruikt.

De cryptosector heeft fel gereageerd op deze interpretatie van de wet. Veel critici vergelijken het met het verantwoordelijk houden van autofabrikanten voor verkeersongelukken. Een eerdere uitspraak van een federale rechter stelde dat code-ontwikkelaars niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het creëren van gedecentraliseerde protocollen. Hierdoor werd Tornado Cash van de sanctielijst van het ministerie van Financiën verwijderd. Toch blijven ontwikkelaars van Tornado Cash en andere crypto-mixers op de radar van het DOJ.

“Deze rechtszaak draait om het waarborgen dat innovators zonder angst kunnen creëren en dat wetten niet worden misbruikt om vooruitgang tegen te houden. Te lang heeft de Biden-regering onduidelijkheid gebruikt om ontwikkelaars af te schrikken of hen te dwingen de VS te verlaten. Dat moet stoppen.”

– Michael Lewellen

Lewellen voert drie belangrijke argumenten aan in zijn klacht. Ten eerste stelt hij dat het DOJ geen wettelijke bevoegdheid heeft om softwareontwikkelaars te vervolgen voor het zogenaamd runnen van “geldtransactiediensten”. Ten tweede beweert hij dat de acties van het DOJ in strijd zijn met het Eerste Amendement, en ten derde dat deze acties de beginselen van behoorlijk proces schenden.

De rechtszaak wordt gesteund door de crypto-belangenorganisatie CoinCenter en vormt een nieuwe poging van de industrie om het recht op het ontwikkelen van code te beschermen. Lewellen benadrukt dat zijn werk, zoals het Pharos-protocol, gericht is op het ondersteunen van publieke goederen en dat innovaties niet mogen worden belemmerd door juridische onzekerheid.

Het artikel Lewellen tegen DOJ verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!