Vanaf vandaag heeft de Europese Unie een strikt bestrijding ingesteld op AI-systemen die als “onacceptabel riskant” worden beschouwd. Deze nieuwe regelgeving, de AI-wet van de EU, geeft regelgevers de bevoegdheid om productlijnen die niet voldoen aan deze normen onmiddellijk van de markt te halen.

De eerste deadlines voor het vervangen van deze wet werden op 2 februari van kracht, met boetes die tot €35 miljoen van 7% van de omzet wereldwijd van een bedrijf kunnen stijgen, afhankelijk van wat hoger is, als de regels worden overtreden .

Het Europees Parlement heeft deze AI-wet al in maart vorig jaar goedgekeurd. Nu moeten alle bedrijven zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Wat staat er op de zwarte lijst van de EU?

De EU heeft een aantal AI-applicaties op de zwarte lijst gezet:

  • Sociale kredietsystemen zoals die in China, die mensen beoordeeld op gedrag of reputatie, zijn verboden.
  • Manipulatieve AI die mensen beïnvloeden door middel van subliminale technieken of misleidende tactieken.
  • Profielering van kwetsbaarheden door AI die profiteert van persoonlijke eigenschappen zoals leeftijd of handicaps.
  • Predictieve criminaliteit gebaseerd op gezichtsherkenning is nu illegaal.
  • Biometrische gegevensanalyse die aannames maakt over geslacht, seksuele geaardheid of politieke overtuigingen.
  • Realtime biometrische monitoring, behalve onder zeer specifieke omstandigheden, is vanaf nu ook verboden.

Deze regels gelden voor alle bedrijven die binnen de EU actief zijn, waar hun hoofdkantoor gevestigd is.

Reactie van bedrijven op de wet

In september 2024 hebben meer dan 100 technologiebedrijven, waaronder Google, OpenAI en Amazon, het vrijwillige EU AI Pact ondertekend. Echter, grote namen zoals Meta, Apple en het Franse AI-bedrijf Mistral hebben geweigerd dit te ondertekenen, met het argument dat de regels te sterk zijn en innovatie zouden willen tegenhouden.

Ondanks het niet ondertekenen van het pact blijft de betekenis om de wet te volgen voor iedereen bestaan. Wetshandhavingsinstanties kunnen nog steeds bepaalde AI-systemen gebruiken, maar alleen met goedkeuring en in strikt gedefinieerde aanbevelingen zoals het zoeken naar vermiste personen of het voorkomen van terroristische aanvallen.

Interactie met andere EU-wetgeving

De AI-wet werkt samen met andere Europese wetten zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2) en de Digital Operational Resilience Act (DORA), wat betekent dat er overlappende eisen zijn voor gegevensverwerking en beveiliging.

Het bericht EU sluit deuren voor ‘onacceptabel risicovolle’ AI-systemen verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!