Er is sprake van stagflatie als de economische groei krimpt en de inflatie stijgt. Bitcoin lijkt zich echter steeds minder aan te trekken van de grillen van Donald Trump en zijn regering.
Inflatieverwachtingen spuiten omhoog
Nick Timiraos, die op Wall Street wordt gezien als iemand met korte lijntjes met de Amerikaanse centrale bank, publiceerde gisteren de onderstaande grafiek. Daarin zien we dat de inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten met name op de korte termijn zijn gestegen.
Voor het komende jaar is de inflatieverwachting toegenomen van 3,1% in februari naar 3,6% in maart. Terwijl de verwachting voor de komende drie jaar op 3% ligt en voor de komende vijf jaar zelfs gedaald is van 3% naar 2,9%.
The NY Fed survey shows one-year ahead inflation expectations rose to 3.6% in March from 3.1% in February
Three-year ahead inflation expectations held steady at 3%
Five-year ahead inflation expectations ticked down to 2.9% from 3%. pic.twitter.com/q4NT0xZnEL
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) April 14, 2025
Het gaat dus echt om problemen op de korte termijn, en dat verklaart ook voor een groot deel de koersactie die we momenteel zien. Wees er ook scherp op dat het om inflatieverwachtingen gaat. Die zullen voor een deel gebaseerd zijn op de onzekerheid en angst die Trump creëert met zijn handelsoorlog.
Wat kan bitcoin nog redden?
We moeten niet vergeten dat Donald Trump pas een kleine drie maanden bezig is als president van de Verenigde Staten.
Soms voelt het alsof de man al lange tijd over de wereld regeert en druk uitoefent met zijn importheffingen, maar hij is pas net begonnen. Zo snel als hij de onrust creëerde, kan het straks ook weer verdwenen zijn. In principe is de economie nog niet dusdanig beschadigd dat er geen weg meer terug is, en ook Trump zal begrijpen dat hij het huidige beleid niet te lang kan voeren.
Wat bitcoin betreft lijkt er voorzichtig sprake van een herstel, waardoor het steeds waarschijnlijker wordt dat de bodem bereikt is. Om daar de ultieme bevestiging van te krijgen, zou de bitcoin koers deze week nog boven zijn 100-daagse exponentiële bewegende gemiddelde moeten kruipen.
Op dat moment ligt de koers boven de complete EMA-wolk met vier gemiddelden, en meestal is dat een signaal dat de koers weer kan stijgen. Maar let op: dat is slechts één signaal. Uiteindelijk is bitcoin uiteraard van een heleboel zaken afhankelijk.