Twee beruchte Estse crypto-oplichters moesten in de VS blijven tot hun strafzaak was afgerond. Toch kregen ze plotseling het bevel om het land te verlaten.

Sergei Potapenko en Ivan Turogin zijn geen kleine jongens. Ze stonden aan het roer van het cryptominingbedrijf HashFlare en worden verdacht van ponzi-fraude waarmee ze voor $577 miljoen aan investeerdersgeld wegsluisden.

Schuld bekend, maar tóch uitzetting?

In februari 2025 gaven Potapenko en Turogin toe dat ze schuldig hadden gemaakt aan draadfraude. De maximale straf daarop is twintig jaar. Toch kwam er op 11 april ineens een mail van de Amerikaanse immigratiedienst (DHS) dat ze direct moesten vertrekken. Als ze bleven, zouden ze strafrechtelijk vervolgd worden.

De timing was opvallend, want de uitspraak in hun strafzaak is al gepland, namelijk 14 augustus in Seattle. Hun advocaat, Mark Bini, sloeg dan ook alarm. “Ze verkeerden in totale verwarring,” zei hij. De angst was niet ongegrond, want de VS heeft vaker mensen per ongeluk uitgezet of vastgezet door administratieve blunders.

De fout zat in de afstemming. Een rechterlijk bevel bepaalde eerder dat de mannen in de VS moesten blijven tot hun veroordeling. Maar blijkbaar wist de DHS dat niet.

Fout pas na zes dagen hersteld

Pas op 17 april kwam er duidelijkheid. Het Ministerie van Justitie liet weten dat het uitzettingsbevel werd ingetrokken. Het is nu een jaar uitgesteld. Dit betekent dat de strafzaak gewoon doorgaat, al heeft de blunder voor flinke opschudding gezorgd.

Juridische experts noemen het incident ‘zorgwekkend’. De slechte communicatie tussen instanties als DHS en Justitie maakt het risico op fouten groot, en dus ook in internationale zaken. Zeker als het om honderden miljoenen aan cryptofraude gaat.

HashFlare beloofde klanten winstgevende cloud mining, maar gebruikte het geld vooral voor persoonlijke luxe. Potapenko en Turogin zouden voor meer dan $400 miljoen aan bezittingen hebben, waaronder luxe auto’s, vastgoed en crypto wallets.

Waar al het geld precies vandaan kwam, is voor justitie inmiddels geen raadsel meer. In augustus volgt het oordeel van de rechter.

Recent vond er een soortgelijke zaak plaats, waarin een Canadees ‘crypto-wonderkind’ na een DeFi-hack van $65 miljoen op de vlucht sloeg. Volgens de politie zette hij een reeks nep-apps in om investeerders te misleiden.

We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!