Bij het grote Goldman Sachs constateren ze dat particulieren stug blijven doorkopen, ondanks dat het gevaar op een recessie of zelfs stagflatie behoorlijk is toegenomen. Sinds Donald Trump op 2 april zijn “tarievenregen” aankondigde, zagen we Palantir met 29% stijgen, terwijl ook Netflix en Crowdstrike met ruim 10% wisten te stijgen.

Volgens Goldman Sachs is het eindeloze vertrouwen van particulieren in de Amerikaanse aandelenmarkt één van de drie constructieve dynamieken van dit moment in de markt.

Waarom blijven particulieren “gewoon” kopen?

In principe zitten we in een periode waarin de risico’s allemaal wat hoger zijn. De economische data wordt minder, terwijl de handelsoorlog van Donald Trump uiteraard nog steeds boven de markt hangt en in theorie ook een hele donkere periode van economische krimp kan veroorzaken.

Volgens Goldman Sachs is er een duidelijke verklaring voor het feit dat particulieren nog niet opgeven. Die willen eerst het bewijs van een recessie zien.

“Particulieren hebben nog niet met de ogen geknipperd, en zullen dat waarschijnlijk niet doen totdat je de werkloosheid ziet stijgen,” aldus John Marshall van Goldman Sachs.

Tijdens de opleving van de markt die we de afgelopen dagen zagen is het retail-publiek nog een stuk actiever geworden, zie onderstaande grafiek van Goldman Sachs.

De twee andere constructieve factoren zijn volgens Marshall dat de kwartaalcijfers prima blijven, met name die van Alphabet, en bedrijven tijdens deze periode klaar zouden staan om hun eigen aandelen in grotere mate terug te kopen.

“Historisch gezien is april tot mei een sterke periode als het gaat om het terugkopen van eigen aandelen. Deze periode van twee maanden is de op twee na beste van het jaar, met 20% van de transacties,” aldus Marshall.

Toch zorgen over de economie

Toch moet de handelsoorlog van Donald Trump niet lang meer duren, want op verschillende punten begint er gevaarlijke economische data te ontstaan. Zo wijst de industriële data vanuit Texas op stagflatie, een situatie waarin de industrie krimpt terwijl de prijzen stijgen.

Dat heeft uiteraard alles te maken met de handelsoorlog van Donald Trump, die op de korte termijn voor hogere prijzen zorgt.

Niet voor niets zien we dat alle risicobeleggingen, denk aan bitcoin en de grote beursindices, na een korte periode van stijgingen weer tegen een weerstand aanlopen. Er is nog teveel onzekerheid om door te pakken en meteen richting nieuwe all-time highs door te stijgen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!