In de nieuwste aflevering van De Cryptotafel leggen Raoul Esseboom en Khiem Nguyen uit waarom M2, goud en bitcoin (BTC) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, vooral in een klimaat van rente-onzekerheid en geopolitieke druk.
[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=035582e81bec4282″ text=”🎧 Beluister de aflevering hier” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]Meer geld in omloop? Dan gaan beleggers op zoek naar schaarste
M2 meet de totale geldhoeveelheid, inclusief spaartegoeden. Als centrale banken de geldkraan openzetten, stijgt de M2. Historisch gezien zoeken beleggers dan hun toevlucht tot schaarse activa.
Waar voorheen vooral goud werd gebruikt als veilige haven, komt bitcoin steeds nadrukkelijker in beeld als digitaal alternatief.
“Meer geld in de economie betekent meer geld in je portemonnee. Wat doen mensen dan? Ze investeren hun geld of geven het uit. Dit versterkt de economie.”
Een treffende analyse kwam recent van Swan, een toonaangevende Amerikaanse bitcoinbedrijf.
Het stelde dat elke grote bitcoin-bullmarkt tot nu toe werd voorafgegaan door hetzelfde patroon: een stijgende geldhoeveelheid, soepelere financiële condities en dalend vertrouwen in fiatvaluta.

Het laat zien dat bij ruim monetair beleid steeds meer kapitaal richting bitcoin beweegt. Daardoor krijgt bitcoin steeds meer erkenning als digitale tegenhanger van goud.
Zoals de bovenstaande grafiek aangeeft, loopt de wereldwijde M2-geldhoeveelheid visueel 90 dagen voor op bitcoin. De stijging in liquiditeit is een terugkerend patroon vóór elke crypto-bullmarkt.
Goud gaat voorop – volgt de bitcoin koers?
Er is een ander duidelijk patroon: bitcoin lijkt met vertraging het pad van goud te volgen.

Data-analyses tonen aan dat wanneer goud drie maanden op rij stijgt, bitcoin daar vaak 1 tot 3 maanden later op reageert. De geschatte kans op stijging in de maanden erna ligt historisch tussen de 60% en 70%.
“We zien goud eerst aantrekken, maar daarna stroomt het kapitaal door naar bitcoin”
Hoewel bitcoin doorgaans sneller en agressiever beweegt dan goud, laat de geschiedenis zien dat goud vaak als eerste uitbreekt bij macro-economische onzekerheid of geopolitieke spanningen.
Bitcoin volgt meestal kort daarna. Niet meteen, maar zodra het sentiment doorslaat, reageert de markt des te heftiger.
In de bovenstaande grafiek zien we dat goud als eerste beweegt, waarna bitcoin vaak volgt met 90–180 dagen vertraging. Dit patroon komt het sterkst voor wanneer de rally van goud macro-economisch gedreven is.
Wat betekent de groei van M2 voor jouw bitcoinstrategie?
In een tijd van stijgende geldhoeveelheid, goud in een bullmarkt en onzeker monetair beleid, komt bitcoin opnieuw naar voren als alternatief.
De signalen uit goud, M2 en institutionele adoptie wijzen in dezelfde richting: bitcoin krijgt de kans zich te bewijzen als digitaal schaarste-instrument.
Wil je het volledige verhaal horen? Luister dan naar de volledige aflevering voor alle inzichten van onze hosts.
[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=035582e81bec4282″ text=”🎧 Beluister de aflevering hier” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]