Het leek zo’n mooie droom: Amerikaanse staten die massaal Bitcoin (BTC) in hun schatkist pompen. Maar de realiteit? Een flinke kater. Van de 50 staten hebben meer dan de helft geprobeerd om Bitcoin-reserves of crypto-investeringen van de grond te krijgen, maar de meeste wetsvoorstellen liggen nu in de prullenbak of staan op losse schroeven. Wat gaat er mis, en is dit een kans of een waarschuwing voor crypto-investeerders? Laten we de stand van zaken checken!

Een golf van ambitie, een muur van weerstand

Overal in de VS duiken wetsvoorstellen op om Bitcoin een plek te geven in staatskasbeheer. Van Arizona tot Wyoming, staten willen meeliften op de crypto-hype. Maar hoewel een paar pioniers een kader voor reserves hebben neergezet, sneuvelen de meeste plannen sneller dan een shitcoin in een bearmarkt. Hier een overzicht van de grootste missers:

Arizona: Veto gooit roet in het eten

In Arizona leek het even goed te gaan. De Arizona Strategic Bitcoin Reserve Act (SB 1025) haalde het tot het bureau van gouverneur Katie Hobbs. Het plan? Tot 10% van de staatsfondsen in Bitcoin en andere crypto steken. Klinkt als een hodler’s droom, toch? Maar Hobbs trapte keihard op de rem met een veto begin mei. “Pensioenfondsen zijn geen speeltuin voor risicovolle experimenten zoals crypto,” schreef ze in een brief. Au.

Toch was er een kleine troostprijs. Een paar dagen later werd een wet aangenomen die Arizona toelaat om niet-opgeëiste digitale activa in een reservefonds te stoppen. Geen Bitcoin-reserve, maar wel een stapje richting crypto-adoptie.

Florida: Zonneschijn, maar geen Bitcoin

In de Sunshine State ging het ook mis. Twee wetsvoorstellen, HB 487 en SB 550, wilden tot 10% van bepaalde fondsen in Bitcoin investeren en zelfs BTC-belastingen toevoegen aan de kas. Klinkt ambitieus, maar beide voorstellen haalden de eindstreep niet. Op 3 mei, aan het einde van de wetgevende sessie, werden ze stilletjes ingetrokken. Geen debat, geen stemming, gewoon poef – weg.

Oklahoma: Nek-aan-nek, maar net niet

Oklahoma’s Strategic Bitcoin Reserve Act (HB 1203) leek kans te maken. Het plan was om 5% van vier staatsfondsen in Bitcoin of andere grote crypto (lees: alleen BTC voldoet) te stoppen. Maar op 16 april stemde de Senaatscommissie met 6-5 tegen. Interessant detail: één senator draaide op het laatste moment van ‘nee’ naar ‘ja’ na druk van Bitcoin-fans. Toch was het niet genoeg om de wet erdoor te krijgen.

Utah: Reserve geschrapt, blockchain omarmd

Utah ging voor een slimme middenweg met de Blockchain and Digital Innovations Amendment (HB 2030). Een deel van het wetsvoorstel zou een Bitcoin-reserve mogelijk maken, maar dat werd in maart geschrapt. Wat overbleef? Een wet die blockchain-nodes en staking legaliseert, die op 25 maart werd ondertekend. Geen reserve, maar wel een dikke knipoog naar de crypto-community.

New Mexico, Montana, South Dakota en meer

Het verhaal herhaalt zich. New Mexico’s SB275, dat 5% van de kas in Bitcoin wilde steken, werd in februari afgeschoten. Montana’s House Bill 429, met een plan voor $50 miljoen in BTC, stablecoins en edelmetalen, sneuvelde met 59-41 stemmen. South Dakota’s HB 1202, dat 10% van de fondsen in Bitcoin wilde, werd met 9-3 verworpen. Zelfs Wyoming, dé crypto-vriendelijke staat, zag zijn voorstel in februari stranden. Alleen New Hampshire heeft een Bitcoin-reservewet aangenomen, maar elders is het vooral kommer en kwel.

Waarom loopt het spaak?

Laten we eerlijk zijn: Bitcoin is nog steeds een heet hangijzer. Tegenstanders, zoals gouverneur Hobbs, wijzen op de volatiliteit en roepen “te riskant!”. Staatsfunctionarissen zoals Matt Clark uit South Dakota hameren op de wilde prijs-schommelingen van BTC. Aan de andere kant pleiten voorstanders, zoals Curtis Schomer in Montana, voor diversificatie en hogere rendementen in een tijd van inflatie. Maar het politieke spel is genadeloos: één veto of een paar tegenstemmen, en je plan ligt in duigen.

Toch is niet alles verloren. Staten als North Carolina en Texas hebben wetsvoorstellen in de pijplijn. North Carolina’s voorstel ligt eind april bij de Senaat, en Texas’ SB 21 mikt op een staatsfonds voor Bitcoin en andere crypto. Volgens BitcoinLaws.io zijn er nog zo’n 30 wetsvoorstellen in behandeling. Het vuur is nog niet gedoofd, maar het brandt ook niet bepaald als een wilde bullmarkt.

Wat betekent dit voor crypto?

Oké, even schakelen: wat doet dit met jouw portfolio? Op korte termijn weinig. Deze mislukte wetsvoorstellen veranderen niets aan de koers van Bitcoin of altcoins zoals Ethereum (ETH) of Cardano (ADA). Maar op lange termijn? Als staten Bitcoin gaan hodlen, kan dat een mega-signaal zijn voor institutionele adoptie. Stel je voor: overheidsfondsen die BTC kopen, dat is pure FOMO-brandstof! Omgekeerd, als meer staten ‘nee’ zeggen, kan dat het vertrouwen in crypto als serieuze asset class een deuk geven.

Voor nu is het een mixed bag. New Hampshire’s succes is een lichtpuntje, en staten als Texas en North Dakota houden de deur op een kiertje. Maar de weerstand is stevig, en dat maakt de toekomst onzeker. Eén ding is duidelijk: de strijd om Bitcoin-reserves is nog lang niet gestreden.

Het bericht Deze Amerikaanse staten zeggen ‘nee’ tegen Bitcoin verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!