De stijgingen vonden natuurlijk plaats door het goede nieuws over de handelsoorlog, maar zou het ook een valstrik kunnen zijn, en eindigen als een bearmarkt-rally?
Was het wellicht een bearmarkt-rally?
Zeker weten doen we iets nooit in de financiële wereld, en eigenlijk ook niet in het normale leven. Gisteren schoten de markten volledig in de bullmarkt-modus, nadat bekend werd dat er een tijdelijke handelsdeal op tafel ligt tussen de Verenigde Staten en China.
Voor een periode van 90 dagen gaan de heffingen van de VS op Chinese producten van 145% naar 30%, en die van China op Amerikaanse goederen van 125% naar 10%.
Dat zijn prachtige stappen in de handelsoorlog, die wellicht zelfs eerder komen dan de markt had verwacht, maar het gaat nog steeds om een tijdelijke versoepelen. En daarbij hebben we met Donald Trump iemand aan het roer in de VS die zich morgen weer kan bedenken.
Hoewel het op dit moment overdreven is om te roepen dat we in een bearmarkt zitten, en dat er dus sprake was van een klassieke bearmarkt-rally, hangt er nog veel onzekerheid boven de markt. Om die reden lijkt het ook niet waarschijnlijk dat we nu in een knallende bullmarkt zitten.
Kijk naar de reactie van bitcoin
Wat dat betreft is de reactie van bitcoin wellicht een goede om erbij te pakken. Bitcoin steeg meteen na het nieuws naar 105.700 dollar, maar daarna zagen we ook meteen een daling naar de huidige koers van 102.600 dollar.
Bitcoin zit een beetje op de grens tussen een digitale versie van goud en een tech-aandeel. Op sommige momenten zien we bitcoin duidelijk profiteren van onrust en onzekerheid, en meestijgen met de goudkoers.
Terwijl we op andere momenten zien dat bitcoin juist goed presteert op het moment dat techbedrijven het goed doen. In eerste instantie klom de bitcoin koers naar 105.700 dollar na het positieve nieuws over de handelsoorlog. En daarna zagen we een verkoopgolf richting de 102.000 dollar.
Die verkoopgolf kan je verklaren door te stellen dat bitcoin digitaal goud is, en dat daar vanwege de handelsdeal minder behoefte aan is. Aan de andere kant zou je ook kunnen onderbouwen dat bitcoin de afgelopen maand zo hard gestegen was, dat mensen dit moment gebruikten om wat te verkopen op een lokale top.
Zelfs na de koersdaling naar 102.000 dollar is bitcoin verreweg de best presterende asset sinds de lokale bodems van begin april. Het is dus nog te vroeg om te concluderen dat bitcoin gedaald is, omdat goud ook daalde.