De cryptomarkt staat bekend om haar onvoorspelbaarheid, maar één ding leek jarenlang bijna heilig: de vierjaarscyclus van bitcoin.

Deze cyclus, gekoppeld aan het halveringsmoment van de uitgave aan nieuwe bitcoins, gaf investeerders houvast.

In de nieuwste aflevering van De Cryptotafel schuift niemand minder dan Michaël van de Poppe aan. Samen met Raoul Esseboom bespreekt hij waarom de klassieke vierjaarscyclus van bitcoin niet meer zo werkt als vroeger.

Volgens Michaël zijn er nieuwe krachten in het spel: institutioneel geld, wereldwijde liquiditeit en een veranderend marktritme.

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=c903ecaefc114211″ text=”🎧 Beluister de volledige aflevering!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wat bedoelen we met de vierjaarscyclus van bitcoin?

Bitcoin kent van oudsher een ritme dat grofweg elke vier jaar terugkeert, vaak gekoppeld aan de “halving” – een moment waarop de beloning voor het minen van bitcoin wordt gehalveerd.

Die cyclus bracht in het verleden sterke prijsstijgingen, gevolgd door langdurige dalingen. Maar volgens Michaël zijn die duidelijke patronen aan het vervagen:

“De markt wordt volwassen. Met de komst van ETF’s en institutionele investeerders zien we dat het gedrag van bitcoin verandert.”

Hij benadrukt dat deze nieuwe spelers een ander soort dynamiek met zich meebrengen. Waar eerder de markt voornamelijk werd aangedreven door retailbeleggers (individuele investeerders), zien we nu dat grote partijen met lange termijnvisies steeds meer invloed uitoefenen.

Hierdoor ontstaan minder extreme pieken en dalen, maar een stabielere en meer trendmatige ontwikkeling.

Waarom geldhoeveelheid (liquiditeit) nu leidend is

In plaats van de halving, kijkt Michaël nu vooral naar de geldhoeveelheid wereldwijd. Dit wordt ook wel “liquiditeit” genoemd: hoeveel geld is er beschikbaar in de economie? Als dat stijgt, stijgen vaak ook de prijzen van schaarse bezittingen zoals bitcoin.

“Als er meer geld beschikbaar is, stijgt de waarde van schaarse bezittingen zoals bitcoin.”

Volgens data van Real Vision groeit de wereldwijde liquiditeit jaarlijks met gemiddeld 8%. Die groei heeft steeds meer directe invloed op de koers van bitcoin, los van traditionele cycli.

Bron: Real Vision

Wat betekent dit voor jouw crypto-strategie?

Veel beginnende beleggers wachten nog steeds op de halving of proberen de top van een cyclus te timen. Maar volgens Michaël is dat achterhaald. Zijn advies:

“De data liegt nooit. Social media wel. Hou je strategie simpel en begrijp waar je zit in de cyclus.”

In plaats van gokken op korte termijn, is het verstandiger om te kijken naar het grotere plaatje: hoe beweegt het geld in de wereld, en waar zit vertrouwen in de markt?

Meer weten?

In deze aflevering bespreken Michaël en Raoul hoe je als belegger beter kunt inspelen op een markt die zich anders gedraagt dan voorheen. Van wereldwijde geldstromen tot praktische langetermijnstrategieën – alles komt aan bod.

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=c903ecaefc114211″ text=”🎧 Beluister de volledige aflevering!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!