De medeoprichter van Solana Labs, Anatoly Yakovenko, heeft een nieuwe oplossing voorgesteld voor gegevensbeschikbaarheid (DA). Dit heeft hij gedaan om de aanhoudende fragmentatie en het gebrek aan interoperabiliteit tussen blockchain-netwerken te verbeteren.
Yakovenko stelde in een post op X van 12 mei een meta-blockchain voor die gegevens zou aggregeren en ordenen die zijn geplaatst op meerdere layer-1-blockchains, waaronder Ethereum, Celestia en Solana (SOL). Yakovenko zei hierover:
“Hierdoor zou de meta-chain gebruik kunnen maken van de op dat moment goedkoopste DA-oplossing.”
Gegevensbeschikbaarheidslagen zijn oplossingen van derden die ervoor zorgen dat blockchains over de benodigde gegevens beschikken om transacties te valideren.
De interoperabiliteit tussen blockchains is van de grootste uitdagingen voor ontwikkelaars van Web3. Dit komt doordat huidige layer-1-netwerken vaak geïsoleerd opereren en niet met elkaar kunnen communiceren. Dit creëert een groeiende behoefte aan oplossingen zoals DA-lagen die gegevensuitwisseling over chains mogelijk maken.
Andere grote blockchains werken ook aan verbeteringen op dit vlak. Zo heeft Ethereum de Fusaka-upgrade gepand voor eind 2025 die zich zal richten op het opschalen van de capaciteit van Ethereum als DA-laag via de invoering van EIP-7594.
Volgens een woordvoerder van Binance Research zou deze upgrade de waardeopbouw van Ethereum kunnen versterken, mits layer-2-oplossingen in de toekomst blijven kiezen voor Ethereum als DA-leverancier.
Het is volgens Yakovenko van cruciaal belang om DA-oplossingen goedkoper te maken om de totale kosten van blockchain-transacties te verlagen. In een reactie op zijn oorspronkelijke bericht schreef hij het volgende:
“Als je gegevensbeschikbaarheid goedkoop maakt, kun je ook alles eromheen goedkoper maken. Bandbreedte blijft de onvermijdelijke bottleneck.”
Yakovenko suggereerde dat een meer geavanceerde oplossing externe sequencers overbodig zou kunnen maken. Gebruikers zouden overal transacties kunnen versturen ongeacht het netwerk, door gebruik te maken van een regelgestuurd systeem dat transacties tussen chains samenvoegt.
Ook andere blockchain werken aan DA
Bovendien pleiten andere figuren binnen de blockchain-industrie voor meer interoperabiliteit en gezamenlijke tokenomics onder de leidende netwerken. De oprichter van Cardano (ADA), Charles Hoskinson, benadrukte tijdens de Paris Blockchain Week 2025 de noodzaak van ‘collaborative economics’ in de crypto-wereld om de toenemende concurrentie van traditionele techbedrijven in de blockchain-ruimte het hoofd te bieden. Hij gaf het onderstaande aan:
“Het probleem is dat de huidige tokenomics en marktstructuur binnen crypto fundamenteel tegenstrijdig zijn – een nulsomspel. In plaats van de strijd aan te gaan, moeten we zoeken naar een economisch model dat samenwerking mogelijk maakt.”
Cardano werkt daarom aan Minotaur. Dit is een multi-resource consensusprotocol dat verschillende consensusmechanismen en netwerken combineert, zodat meerdere netwerken tegelijkertijd een gezamenlijke blokbeloning ontvangen.
Het bericht Solana medeoprichter stelt meta chain voor om fragmentatie te verbeteren verscheen eerst op CryptoBenelux.