Een nieuw rapport van Solidus Labs werpt een schaduw op het razend populaire platform Pump.fun. Volgens de analyse is 98,6 procent van alle tokens die daar sinds begin 2024 zijn gelanceerd, frauduleus. Denk aan klassieke rug pulls of pump-and-dump-strategieën, waarbij tokens razendsnel in waarde stijgen en vervolgens instorten zodra de makers hun winsten verzilveren.

Wat is Pump.fun?

Pump.fun is een platform gebouwd op het Solana-netwerk. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om met één klik een nieuwe token te lanceren. Dankzij extreem lage kosten en een geautomatiseerd handelssysteem, gebaseerd op een bonding curve, stijgt de prijs van een token automatisch met elke aankoop. Dat maakt het aantrekkelijk voor snelle winsten, vooral voor de eerste kopers en de makers van een token.

Maar toegankelijkheid is ook het grote probleem. Tussen januari 2024 en maart 2025 zijn er ruim zeven miljoen tokens gecreëerd via Pump.fun. Slechts 97.000 daarvan wisten na de initiële handelsfase een minimale liquiditeit van 1.000 dollar vast te houden.

Hoe werkt de crypto-oplichting?

Veel frauduleuze projecten maken gebruik van een tactiek waarbij ze zelf tokens aanmaken, direct inkopen om de prijs te laten stijgen, en vervolgens binnen enkele minuten hun bezit verkopen tegen hoge prijzen. Deze strategie wordt versterkt door same-block sniping, waarbij handel plaatsvindt binnen hetzelfde blok als de lancering. Dit kan haast alleen door de maker zelf gedaan worden.

Een extreem voorbeeld: een gebruiker van Pump.fun wist met maar liefst 18.000 verschillende tokens ruim 3,7 miljoen dollar binnen te halen door deze tactieken slim toe te passen.

Solidus Labs keek ook naar Raydium, een grote decentrale exchange op Solana. Daar bleek 93 procent van de 388.000 geanalyseerde liquiditeitspools tekenen te hebben van een zachte rug pull: een geleidelijke terugtrekking van liquiditeit, waarna de prijs instort.

Juridische druk op het Solana-platform

Pump.fun ligt inmiddels onder vuur in de Verenigde Staten. In januari werden er twee rechtszaken aangespannen wegens het mogelijk schenden van effectenwetgeving. Daarbij zou het platform tot wel 500 miljoen dollar aan vergoedingen hebben verdiend. Eerder moest het al tijdelijk stoppen met livestreams omdat sommige token-makers deze misbruikten voor dubieuze promoties. Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op X.

Het rapport onderstreept de risico’s van laagdrempelige tokenplatformen. Voor beleggers blijft waakzaamheid geboden in deze extreem speculatieve hoek van de crypto wereld.

Bitcoin knalt richting recordkoers & Nederlanders starten met gratis crypto

De cryptomarkt trekt weer aan, en duizenden Nederlanders handelen alweer actief. Wil je het ook proberen? Bitvavo geeft je tijdelijk €10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.

Registreer je vandaag en ontvang direct €10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.

[primary_button url=”https://bitvavo.com/nl/affiliate/crypto-insiders?a=_meinewbutton” text=”👀 Gratis crypto claimen” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!