Na de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten is de S&P 500 in slechts 25 handelsdagen met 18% gestegen. Dat is een stijging die we slechts zesmaal zagen in de afgelopen 50 jaar. Hoewel je gevoelsmatig zou zeggen dat dergelijke stijgingen waarschijnlijk een top markeren, vertelt de historische data een ander verhaal.

Meestal zijn dit soort snelle prijsoplevingen een positief signaal voor de 12 maanden erna. Gemiddeld wist de S&P 500 in het jaar daarna met 30% te stijgen na een koersexplosie van 18% of meer in 25 handelsdagen.

Bron: Market Mosaic

Bullish op de langere termijn, maar bearish op de korte termijn

Hoewel deze data zorgt voor een positief idee over de komende 12 maanden, is er voor de korte termijn sprake van bearish omstandigheden. Terwijl de S&P 500 blijft stijgen, zien we dat er minder aandelen zijn die boven hun 20-daagse koersgemiddelde handelen.

Dat geeft aan dat er steeds meer aandelen zijn die het momentum verliezen, en dat de stijgingen van de S&P 500 het gevolg zijn van een kleinere groep aandelen. Doorgaans is dat geen goed teken voor een rally.

S&P 500 omhoog, aantal aandelen boven 20-daagse gemiddelde omlaag. Bron: Market Mosaic

Tegelijkertijd zien we dat investeerders extreem bullish worden. Het sentiment begint op extreme niveaus te komen, terwijl er ook nog een hoop onzekerheden boven de markt hangen. De handelsdeal tussen China en de VS is een voorlopige, en uiteindelijk moeten we nog maar zien wat daar op de langere termijn uitrolt.

Is er een nieuwe bullmarkt begonnen?

Voorlopig lijkt het antwoord dus nee, en moeten we nog iets meer geduldig zijn voor de start van een nieuwe bullmarkt.

Het gaat op dit moment goed, maar gezien de omstandigheden lijkt dit bijna het maximaal haalbare. Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij bitcoin, die gisteren nog even door de 105.000 dollar brak, maar inmiddels weer op 102.900 dollar handelt.

Een echte doorbraak blijft uit, en dat is ook omdat de omstandigheden er niet helemaal naar zijn. Er hangt nog teveel onzekerheid boven de markt, wat het onwaarschijnlijk maakt dat we direct aan een nieuwe bullmarkt beginnen.

En als er een nieuwe bullmarkt begint, dan is het nog maar de vraag in hoeverre die zo bijzonder wordt als bijvoorbeeld die van 2021. Niet iedere bullmarkt levert immers ook hetzelfde resultaat op.

Op basis van de stijging van 18% die de S&P 500 over de afgelopen 25 handelsdagen meemaakte mogen we dus wél bullish zijn. Wellicht niet op de korte-korte termijn, maar wel op de langere termijn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!