De Amerikaanse dollar is momenteel de wereldreservemunt. Verreweg het grootste deel van de wereldwijde leningen staan uit in dollars, en ook de wereldhandel wordt voor een significant deel gedreven in dollars. Als we puur naar de geschiedenis kijken, dan zou het echter weleens tijd kunnen zijn voor de Amerikaanse dollar om plaats te maken. Gemiddeld duurt de reservestatus van een munt namelijk 100 jaar.

Bron: Globaldata

Van 1625 tot 1725 was zelfs onze Nederlandse gulden de belangrijkste munt op aarde, om vervolgens van de troon gestoten te worden door Frankrijk. Zouden we dan nu kijken naar het einde van de Amerikaanse dollar als koning van de wereld? Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat er nog geen duidelijke vervanger klaarstaat, maar compleet onrealistisch is het ook niet.

De dollar begint immers wat haarscheurtjes te vertonen, en de markt verliest stapsgewijs het vertrouwen in de financiële huishouding van de Amerikaanse overheid. Deze week was daar weer een goed voorbeeld van, waardoor bitcoin een sprong maakte naar de koers van 111.000 dollar.

Bron: Koyfin

Op 5 februari riep Trump’s minister van financiën Scott Bessent nog dat het omlaag brengen van de 10-jaarsrente het hoofddoel was. Sindsdien zijn deze en andere rentes eigenlijk alleen maar gestegen.

Voor een deel omdat de economie sterker is dan verwacht, maar voor een deel ook omdat duidelijk is geworden dat Trump’s regering niet van plan is om zuiniger te doen. Ze blijven volop geld uitgeven, en gokken erop dat de economie sneller zal groeien dan de schuld.

Dat is precies wat Bessent een paar dagen geleden zei: “We erfden een tekort van 6,7% ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP). Het hoogste percentage ooit buiten een oorlog of recessie. Onze focus is om de economie sneller te laten groeien dan de schulden, dat is hoe we dit gaan stabiliseren.”

En dat is natuurlijk een gok, en in die gok heeft de obligatiemarkt op dit moment weinig vertrouwen. Als dat niet goed uitpakt, en de schuld sneller blijft groeien dan de economie, dan krijg je een vlucht naar schaarste. En dat is waar de bitcoin koers deze week goed op reageerde.

Dit zal niet meteen het einde van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt betekenen, maar het vertrouwen zal er niet beter op worden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!