Trump says he thinks the Fed should set interest rates at 1%.
He also says he won't consider anyone for Fed chair who supports holding rates where they are.
"Whoever is in there will lower rates."
On Powell's successor: "I'm going to put somebody that wants to cut rates." https://t.co/iD53ow2xsM
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) June 27, 2025
Om de rentelasten op de gigantische Amerikaanse staatsschuld omlaag te brengen, wil Trump dat de Federal Reserve de rente snel verlaagt. De jaarlijkse rentebetalingen zijn na de sociale zekerheid de grootste uitgavenpost van de federale overheid.
Zolang de centrale bank daar niet in meegaat, wil de regering alleen nog kortlopende staatsobligaties uitgeven, met een maximale looptijd van negen maanden. Door het aanbod van langlopende staatsleningen te beperken, moet de rente op die leningen dalen.
Powell houdt zich op de vlakte
Fed-voorzitter Jerome Powell kreeg deze week de kans om zich tegen die politieke druk te verzetten, maar deed dat niet. “Ik kan nog niet zeggen of juli te vroeg is om een renteverlaging te overwegen,” zei Powell tijdens een toespraak. Een harde nee bleef uit.
*POWELL: CAN'T SAY WHETHER JULY IS TOO SOON TO CONSIDER A CUT
If Powell wanted to really push back against Waller and Bowman, and take July off the table, he could have done it there. He chose not to.
— Craig Shapiro (@ces921) July 1, 2025
Twee andere beleidsmakers binnen de centrale bank, Michelle Bowman en Christopher Waller, lieten wel doorschemeren open te staan voor een verlaging in juli. Opvallend, omdat het voorzitterschap van Powell eind mei volgend jaar afloopt. Zij lijken op zijn positie te azen.
Beslissende data op komst
De komende weken staan in het teken van twee belangrijke economische rapporten. Op 3 juli worden de nieuwe cijfers over de banengroei gepubliceerd. Een tegenvallend rapport zou de druk op de Fed vergroten om de rente te verlagen.
Op 15 juli volgt de consumentenprijsindex. Als daaruit blijkt dat de inflatie verder is gedaald, groeit de kans op een beleidswijziging bij de Fed.
Op de beurzen houden beleggers rekening met meer stimulering, een zwakkere dollar en mogelijk een wereldwijde renteverlaging. Voor bitcoin, goud en andere schaarse activa lijkt het klimaat daarmee uitermate gunstig.
De kans is groot dat andere centrale banken, zoals die van Europa en Japan, uiteindelijk zullen meebewegen om hun exportpositie te beschermen. Een verzwakkende dollar maakt buitenlandse producten immers relatief duur voor Amerikaanse kopers.
Als meerdere landen tegelijk hun munt verzwakken, ontstaat er een zogenoemde race naar de bodem. En in zo’n scenario zijn tastbare en schaarse bezittingen als bitcoin vaak in trek.