Toch kopen grote investeerders juist méér ETH dan ooit. Wat zien zij dat de rest misschien mist?
In de serie ‘Onder de loep’ worden actuele trends binnen de cryptomarkt besproken, met een focus op structurele ontwikkelingen en inzichten op basis van data.
Het doel is om meer context te bieden naast de prijsschommelingen en inzicht te geven in wat er écht onder de oppervlakte speelt.
Grote fondsen zetten zwaar in op Ethereum
Een opvallend voorbeeld is World Liberty Finance, dat gelinkt is aan president Trump. Dit project heeft 95 procent van zijn cryptovermogen in Ethereum gestoken.
In totaal gaat het om ruim 173 miljoen dollar (ongeveer 146 miljoen euro) aan ethereum, op een portefeuille van 181 miljoen dollar (ongeveer 153 miljoen euro).

Dat is bijzonder, want de meeste grote fondsen kiezen juist voor spreiding over meerdere munten.
Zo’n sterke focus op één munt, zeker één die het op korte termijn ondermaats presteert, is een krachtig signaal van vertrouwen op de lange termijn.
Ethereum is de ruggengraat van de digitale economie
BitMine, een bedrijf dat zich richt op bitcoinmining, heeft aangekondigd 250 miljoen dollar (ongeveer 211 miljoen euro) te investeren in Ethereum.
Daarmee wil het ETH tot het belangrijkste bezit op de bedrijfsbalans maken, terwijl de miningactiviteiten gewoon doorgaan.
Volgens Tom Lee, medeoprichter van Fundstrat en de nieuwe voorzitter van BitMine, is Ethereum geen simpele belegging, maar de ruggengraat van een snelgroeiend digitaal financieel systeem.
Sinds het plan bekend werd, zijn de aandelen van BitMine met ruim 700 procent gestegen. In een interview met CNBC zegt Lee:
“Onder de stablecoinmarkt ligt Ethereum, dat is echt de ruggengraat en architectuur van stablecoins.
Daarom is het belangrijk een project op te zetten dat Ethereum verzamelt, om het netwerk te beschermen en er enige invloed op uit te oefenen.”
Hij voorspelt dat banken binnenkort hun eigen digitale munten zullen uitgeven op Ethereum. Dit is geen toekomstmuziek, want banken zoals JPMorgan en Goldman Sachs zijn er al mee bezig.
“Eerst kopen en beveiligen commerciële banken Ethereum. Daarna volgen centrale banken. Uiteindelijk groeit ETH uit tot een wereldwijde reserve.”
SharpLink Gaming, een ander beursgenoteerd bedrijf, volgt een vergelijkbare strategie. Het bedrijf startte dit voorjaar met een ether-reserve en stelde mede-oprichter van Ethereum, Joseph Lubin, aan als voorzitter van de raad van bestuur.
Groei van stablecoins bevestigt de trend
De onderliggende cijfers versterken dit beeld. De totale waarde van stablecoins op Ethereum is gestegen naar een recordhoogte van 135 miljard dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van begin 2024.

Stablecoins zijn digitale valuta die gekoppeld zijn aan bestaande munteenheden zoals de dollar.
Ze worden veel gebruikt door bedrijven, banken en consumenten. En het overgrote deel ervan draait op Ethereum.
Dat verklaart waarom Ethereum steeds vaker wordt gezien als essentiële infrastructuur voor de financiële sector.
Grote kopers zijn al actief
Nieuwe gegevens laten zien dat grote spelers sinds eind 2024 weer volop Ethereum aan het kopen zijn.
Vooral rekeningen met 1.000 tot 10.000 ETH (bedragen ter waarde van miljoenen) zijn flink gegroeid. Dit duidt op een stille, maar krachtige koopgolf.

Zit er een nieuwe stijging aan te komen?
Volgens veel analisten zitten we nu in wat zij een accumulatiefase noemen. Dat is een periode waarin professionele investeerders hun posities opbouwen tegen relatief lage prijzen. In het verleden werd deze fase vaak gevolgd door een periode van prijsstijging, ook wel expansiefase genoemd.
Als dat patroon zich herhaalt, zou Ethereum binnenkort een nieuwe opwaartse beweging kunnen inzetten. En als dat gebeurt, volgen vaak ook andere cryptomunten. Dit zou dus een teken kunnen zijn dat een bredere marktbeweging op komst is.