Bitcoin is door Satoshi Nakamoto bedacht als tegenreactie op het op schulden gebaseerde financiële systeem. Het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin maakt de digitale munt in theorie het ultieme beschermingsmiddel tegen inflatie. En precies om die reden lijkt de bitcoin koers voor een hele sterke periode te staan.

Wat maakt de situatie bullish voor bitcoin?

Donald Trump begon zijn tweede termijn als president met de belofte om te bezuinigen. Binnen enkele maanden zou zijn regering het gigantische schuldprobleem van de Verenigde Staten oplossen.

Inmiddels is hij 180 graden gedraaid, en is het plan om de economie zoveel mogelijk te stimuleren (maximaal geld uitgeven) in de hoop deze sneller te laten groeien dan de schuldenberg.

Daartoe schreeuwt Trump al maanden om renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. Daar willen ze niet luisteren, en dus trekt hij zijn eigen plan. Trump wil vanaf nu alleen nog maar staatsleningen uitgeven met een maximale looptijd van 9 maanden.

Daardoor daalt het aanbod van langlopende leningen, terwijl pensioenfondsen en andere grote financiële instellingen gedwongen zijn ze te kopen. De vraag zal grotendeels hetzelfde blijven, en het resultaat daarvan is dat de rentes op staatsobligaties met looptijden van 10-30 jaar gaan dalen.

Dat heeft de volgende effecten:

  • Goed voor de economie, want lage lange rentes maakt lenen voor bedrijven en huizenkopers goedkoper.
  • Hogere inflatiedruk, want dit overspoeld het systeem met liquiditeit.
  • Zwakkere dollar is schadelijk voor export van Europa/Japan/China, wat hun centrale banken dwingt om ook rentes te verlagen.

Resultaat: race naar de bodem voor de rentes, en een wereld die wordt overspoeld met kapitaal.

Dat kapitaal moet ergens naartoe. Beleggers zullen in toenemende mate “vluchten” naar schaarste. Die schaarste kunnen ze vinden bij bitcoin, met zijn maximale oplage van 21 miljoen eenheden, maar ook bij goud, aandelen, vastgoed en kunst.

Het ouderwetse “alles wat de overheid niet kan printen” zal door dit plan van Trump populair worden.

Dit kan enorm schadelijk zijn voor de VS

Het gevaar is natuurlijk dat de inflatie hierdoor compleet uit de hand loopt in de Verenigde Staten. In feite loopt Trump hiermee om de centrale bank heen, en verzint hij zelf een manier om de economie te overspoelen met geld.

Dit zijn praktijken die we normaal gesproken alleen in ontwikkelingslanden zien, waar overheden ook naar de geldprinter grijpen om hun economie te stimuleren. Met als pijnlijke gevolg dat de nationale valuta vaak als uitlaatklep fungeert.

Goed voor bitcoin en andere financiële assets, maar het zorgt tegelijkertijd voor een hoop onzekerheid. Waarbij “de kleine man” als meest waarschijnlijke slachtoffer naar voren komt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!