De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een tweesporenplan goedgekeurd om transacties via distributed ledger technology (DLT) af te wikkelen met centrale bankgeld. Dit initiatief kan de weg vrijmaken voor de modernisering van het Europese financiële systeem.
De sporen van de ECB
Het eerste spoor heeft de naam Pontes en richt zich op een korte termijnoplossing waarbij blockchain-gebaseerde DLT-platforms worden gekoppeld aan TARGET Services. Dit zijn een reeks financiële diensten die door het Eurosysteem zijn ontwikkeld om betalingen en effectenverkeer binnen de eurozone te faciliteren.
Op dinsdag maakte de ECB bekend dat een pilot voor Pontes naar verwachting in het einde van het derde kwartaal van 2026 zal starten. Deze pilot zal voortbouwen op inzichten uit de verkennende DLT-experimenten van 2024, waarbij meer dan 50 tests zijn uitgevoerd met in totaal 64 deelnemers. Het doel is om een geïntegreerd afwikkelingssysteem met centrale bankgeld te testen. De ECB gaf hierover het volgende aan:
“De beslissing past binnen de toewijding van het Eurosysteem om innovatie te ondersteunen zonder concessies te doen aan veiligheid en efficiëntie van de financiële marktinfrastructuren.”
Het tweede spoor betreft Appia dat een langetermijnvisie heeft en is gericht op de ontwikkeling van een geïntegreerd ecosysteem in Europa dat ook veilige en efficiënte operaties op mondiaal niveau mogelijk maakt.
De ECB zal binnen Appia de DLT-toepassingen in wholesale afwikkelingen met centrale bankgeld verder blijven verkennen, in nauwe samenwerking met publieke en private partijen.
Ook zal het Eurosysteem speciale marktcontactgroepen opzetten voor zowel Pontes als Appia. Dit heeft het doel om actieve dialoog met marktpartijen te onderhouden en feedback te verzamelen. Binnenkort wordt een oproep gepubliceerd voor geïnteresseerden om deel te nemen aan de Pontes-groep.
Het plan komt op een moment dat centrale banken wereldwijd onderzoeken hoe blockchain-technologie de afwikkeling van transacties kan vereenvoudigen, terwijl de controle over geldstromen behouden blijft.
In 2023 voerde de Bank of England, via het BIS Innovation Hub in Londen, met succes een experiment uit waarbij DLT werd gebruikt voor grootschalige interbancaire transacties.
Dit prototype liet zien dat real-time brutobetalingensystemen (RTGS) kunnen worden versneld en goedkoper kunnen worden gemaakt door ze te koppelen aan andere financiële infrastructuren en digitale grootboeken.
Onderzoeken weergeven vraag naar centrale bankgeld
Daarnaast publiceerde de ECB een rapport over de resultaten van haar recente DLT-onderzoeken. Hieruit blijkt een sterke marktbehoefte aan afwikkeling van getokeniseerde activa in centrale bankgeld.
Tijdens de proeven werd voor in totaal 1,6 miljard euro (circa $1,88 miljard) aan transacties afgewikkeld met deelname van 64 partijen uit heel Europa.
Uit de experimenten blijkt dat DLT kan bijdragen aan het verminderen van fragmentatie, complexiteit en technologische inefficiënties in de kapitaalmarkten, mede door de mogelijkheid tot atomaire en programmeerbare afwikkeling.
De ECB benadrukt echter wel de noodzaak van standaardisatie, geharmoniseerde juridische kaders en zo snel mogelijk een interoperabiliteitskoppeling met TARGET Services.
Het bericht ECB start pilot voor blockchain-gebaseerde euro in 2026 verscheen eerst op CryptoBenelux.