Welkom bij De Cryptotafel – onze wekelijkse crypto-podcast op Spotify waarin hosts Raoul Esseboom en Khiem Nguyen je bijpraten over de meest actuele ontwikkelingen in de cryptowereld.

Of je nu net begint met investeren of al langer handelt in crypto: elke aflevering zit vol inzichten, relevante thema’s en gesprekken met interessante gasten uit de industrie.

In aflevering 21 duiken we in een opvallende trend: bitcoin kopen via je bank of beleggingsapp. Het voelt snel, vertrouwd en simpel. Maar weet je eigenlijk wat je dan koopt?

Veel mensen denken dat ze echte bitcoin bezitten, terwijl dat in werkelijkheid iets anders is. In de aflevering hoor je waarom dat verschil groter is dan je denkt.

👉 Geen tijd om nu te luisteren? Geen probleem. Je kunt ons ook volgen op Spotify. Zo krijg je automatisch een seintje als er een nieuwe aflevering online komt.

🎧 Luister hier naar De Cryptotafel of sla ‘m op  voor later!

Bitcoin kopen met een paar klikken: wat kan daar misgaan?

“De meeste mensen weten niet wat ze kopen,” aldus Esseboom in aflevering 21 van De Cryptotafel.

Steeds meer Nederlanders ontdekken de mogelijkheid om bitcoin te kopen via de apps die ze al gebruiken, zoals hun bank of een bekende broker.

Geen gedoe met externe wallets, seed phrases of exchanges in het buitenland. Gewoon: klikken, klaar.

“Bitcoin kopen was nog nooit zo makkelijk, en juist daarom zo gevaarlijk,” aldus Nguyen.

In de podcast leggen Esseboom en Nguyenuit waarom de bitcoin die je via je bank koopt vaak niet écht van jou is.

Je ziet ze wel in je portfolio, maar je hebt geen toegang tot de sleutel. En dus ook niet tot de bitcoin zelf.

ETF’s en ETN’s: dat klinkt hetzelfde, toch?

Sinds begin 2024 zijn in de VS zogenoemde spot-ETF’s goedgekeurd. Daarmee koop je geen bitcoin zelf, maar aandelen in een fonds dat namens jou echte bitcoin aanhoudt.

Je hebt zo wel blootstelling aan de bitcoinprijs, maar je bezit de bitcoin niet direct en hebt ook geen toegang tot de private keys.

In Europa ligt het anders. Hier gaat het meestal om ETN’s: beursgenoteerde schuldbewijzen die de prijs van bitcoin volgen.

Vaak zijn deze ook fysiek gedekt, maar juridisch gezien heb je slechts een vordering op de uitgever. Je hebt dus nog minder directe controle dan bij een ETF.

Het verschil lijkt misschien klein, maar is in de praktijk groot. Want of het nu een ETF of een ETN is, je koopt geen echte bitcoin.

Wat als de overheid zich ermee bemoeit?

Een opvallend stukje geschiedenis dat in de aflevering voorbij komt: in 1933 confisqueerde de Amerikaanse overheid al het goud van burgers.

Zou dat in de toekomst ook kunnen gebeuren met bitcoin? Zeker als het via officiële, gereguleerde fondsen loopt?

Nguyen vertelt wat dit zou kunnen betekenen voor jouw financiële vrijheid, en waarom juist bitcoin ooit werd bedacht als reactie op dat soort overheidsmacht.

De grote vraag blijft: helpen banken bitcoin vooruit, of halen ze het idee onderuit? Maakt deze nieuwe vorm van toegang bitcoin toegankelijker, of verwatert het juist de kern ervan, zoals zelfbeschikking, privacy en onafhankelijkheid?

🎧 Luister hier naar De Cryptotafel of sla ‘m op voor later!

Zou je ons willen helpen?

Door ons te volgen op Spotify help je ons niet alleen om meer luisteraars te bereiken en toffe gasten uit te nodigen, maar krijg jij ook automatisch een melding bij elke nieuwe aflevering.

👉 Ga naar onze pagina op Spotify en klik op ‘Volgen’. Jouw support maakt echt het verschil – dank je wel!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!