BTC als wapen tegen schuldenscrisis
Bitcoin is bezig aan een historische run. Sinds vorige week woensdag breekt de digitale munt bijna iedere dag (vaak nog meerdere keren per dag) nieuwe records. De koers heeft sindsdien al bijna 10 procent bijgeschreven.
Het begint weer heel erg te lijken op eerdere bullmarkten zoals in 2021 of in 2017. Toch is er een belangrijk verschil. De massa lijkt nog altijd weg te blijven van de digitale munt. Het blijft angstvallig stil in de markt, terwijl de markt in het verleden op momenten als deze op de kop zou staan.
Dit keer worden de winsten vooral aangejaagd door het grote geld. Dat zien we terug bij de bizarre instromen van de Amerikaanse BTC-beursfondsen en de vele beursgenoteerde bedrijven die de munt op de balans zetten.
‘’Deze rally wordt niet gedreven door hype – het komt voort uit iets veel diepers,’’ aldus onderzoekshoofd bij 10x Markus Thielen.
De analist stelt dat Bitcoin is geëvolueerd van een techverhaal naar een macro-economisch actief, met name als bescherming tegen de financiële roekeloosheid van de Verenigde Staten.
‘’Samen met goud wordt Bitcoin nu gezien als de belangrijkste verdediging tegen een dreigende begrotingscrisis – en die crisis wordt snel ernstiger,’’ zo schrijft Thielen.
Twijfels over de dollar nemen toe
De staatsschuld van de VS is al tientallen jaren aan het stijgen, maar de afgelopen jaren is die groei compleet uit de hand gelopen. Sinds de COVID-pandemie is de schuld met ruim 13 biljoen dollar (dan hebben we het over een bedrag met 12 nullen) toegenomen naar meer dan 36 biljoen.
President Donald Trump beloofde eerder juist een besparing op het begrotingstekort van 2 biljoen dollar. Maar hij trekt nu alsnog flink de portemonnee. Met zijn onlangs aangenomen ‘Big Beautiful Bill’ wordt het schuldenplafond met 5 biljoen dollar verhoogd, wat de grootste verhoging ooit is in de Amerikaanse geschiedenis. Daarmee zou de schuldenberg met 2,3 tot 5 biljoen dollar verhoogd kunnen worden.
Bitcoin is volgens Thielen de ‘’ultieme begunstigde’’ van dit macro-economische klimaat. Het wordt gezien als een onafhankelijk, schaars en betrouwbaar alternatief voor de dollar.
Hij noemt de explosieve rally dan ook een ‘’directe reactie op een Amerikaans begrotingsbeleid dat veel sneller uit de hand loopt dan verwacht’’.