De laatste maanden is de zogeheten decentralized finance, of DeFi-, markt aan het exploderen. DeFi opent de deuren voor een reeks aan nieuwe financiële producten, maar wat is het eigenlijk? Dat is voor veel mensen nog onduidelijk en daarom volgt hieronder een korte uitleg over wat dingen als DeFi, DEX en Uniswap zijn.
Wat is DeFi?
DeFi is een opkomende markt in de wereld van cryptocurrencies, die de traditionele wereld van financiën op de schop neemt. Het is een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan nieuwe decentrale financiële applicaties die gebouwd zijn met blockchain-technologie.
DeFi, dat voorheen ‘open finance’ werd genoemd, neemt het achterliggende concept van Bitcoin en gaat nog een stap verder. Ten eerste maakt het financiële producten zoals leningen, verzekeringen en derivaten transparant en toegankelijk voor iedereen. Ten tweede elimineert het de behoefte aan tussenpersonen en daarmee dus ook de extra kosten die zij normaliter innen.
DeFi-producten draaien voornamelijk op het openbare en transparante blockchain-netwerk van Ethereum. DeFi maakt namelijk gebruik van smart contracts, dat zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan van te voren afgesproken criteria is voldaan. Dat betekent dat er een garantie bestaat dat een bepaalde transactie hoe dan ook wordt uitgevoerd.
Deze technologie introduceert een reeks aan nieuwe financiële applicaties. Een van de meest opvallende ontwikkelingen in de DeFi-markt zijn wellicht de decentrale cryptocurrency exchanges, of DEX, zoals Uniswap.
Wat is een DEX?
De meeste mensen kopen hun crypto bij een cryptocurrency exchange, of crypto-beurs. Sinds kort is het ook mogelijk om crypto te verhandelen via een decentrale exchange (DEX). Het verschil tussen een DEX en een traditionele exchange is dat er geen centraal beheer is, er is geen eigenaar en geen tussenpartij. Daarmee wordt handel op een DEX in principe sneller en goedkoper dan op een centrale exchange. Het handelsplatform is hierdoor ook minder gevoelig voor hackers, prijsmanipulatie en fictieve handelsvolumes, beter bekend als wash trading.
Echter kampten veel van deze DEX beurzen in het begin met liquiditeitsproblemen. Om handel op een beurs toegankelijk te maken moet er natuurlijk genoeg geld of crypto, beschikbaar zijn op de beurs. Uniswap, een relatief nieuwe DEX, heeft een oplossing voor dit probleem gevonden.
Wat is Uniswap?
De meest populaire DEX op het moment is Uniswap. Uniswap is voornamelijk bekend om twee handelingen die gebruikers op het platform kunnen uitvoeren. De eerste is een token swap.
Een token swap is vergelijkbaar met het handelen in crypto op een meer traditionele exchange, maar je ruilt nu je token direct om voor een andere token, zonder dat er een gecentraliseerde instantie of tussenpartij aan te pas komt. Dit is dus over het algemeen sneller en goedkoper dan handel op een centrale beurs. Omdat het echter om ERC-20 tokens op Ethereum gaat, kunnen de transactiekosten tijdens drukke momenten nog wel eens uit de hand lopen.
Daarnaast is het met Uniswap mogelijk om rente te verdienen met je crypto door ze vast te zetten. Door je crypto vast te zetten in zogenaamde liquidity pools, lever je liquiditeit aan het handelsplatform. De gebruiker verdient vervolgens een percentage over zijn of haar vastgezette crypto en het liquiditeitstekort van de DEX is meteen opgelost. Het verdienen van rente over je vastgezette tokens wordt in de crypto-wereld ook wel liquidity mining of yield farming genoemd.
Alhoewel de DeFi-markt nog in de kinderschoenen staat, is er al een enorme reeks van nieuwe projecten de afgelopen tijd gelanceerd. Compound (COMP), Aave (AAVE), Maker (MKR), Synthetix (SNX), Yearn Finance (YFI) en Sushiswap (SUSHI) zijn enkele voorbeelden. Volgens gegevens van DeFi Pulse zit inmiddels al meer dan 35 miljard euro aan crypto vergrendeld in deze producten.
The post Analyse: DeFi, DEX, Uniswap, je hoort er de laatste tijd veel over, maar wat zijn het eigenlijk en wat kan je ermee?
appeared first on Crypto-Insiders.