Is het de nieuwe, zoveelste dan, aankoop van MicroStrategy van weer eens voor 15 miljoen dollar aan bitcoin die het ´m doet? Is het de Europese versie van een Corona-steunpakket (na de 1,9 biljoen dollar in de VS) voor 1,85 biljoen euro vanwege de ECB? Dat het plots in ernst doordringt hoeveel funny money, fiatgeld ook richting de cryptomarkten kan stromen? Is het door ´t vaker in de kijker komen van het Stock-to-Flow Bitcoin Model van de beroemde PlanB? In ieder geval tikte BTC gisteren nog, zondag 14 maart, een nieuw  all time high aan van 61.556 dollar.Twee weken geleden, op 28 februari, was dat nog 43.500 dollar… Op moment van schrijven corrigeert de koers en dat is ook maar normaal. Ook de cryptoboom groeit niet tot in de hemel. Het wordt nog spannen waar we deze maandag 15 maart 2021 gaan eindigen. Het is nog geen middag en bitcoin meandert tussen 54.555 en 60595 dollar

Institutionelen

Het kunnen zeker ook institutionelen zijn die de koers bijna dag na dag opdrijven. Institutionelen vertegenwoordigen het Grote Geld, als beheerders van honderden miljoenen, miljarden. Dat  zijn dan banken en andere financiële instellingen; beleggings- en pensioenfondsen; private stichtingen; verzekeringsmaatschappijen…maar ook ´gewone´ bedrijven, al dan niet beursgenoteerd. Zoals het genoemde MicroStrategy en Tesla. Hier vindt u de 9 publieke bedrijven die het meeste BTC hebben gekocht.

India en crypto: een groot vraagteken

Eeuwige twijfelaar, de overheid van India (de crypto handel toelaten of verbieden), overweegt opnieuw alles van en rond digitale munten te bannen. Zo´n wetsvoorstel ligt nu op tafel, al is dat niet voor het eerst. Als het voorstel het haalt wordt alles verboden: ´issuance, mining, trading and transferring cryptoassets, said a senior government official who has direct knowledge of the plan.´Zelfs crypto bezitten mag dan niet meer, en de vele miljoenen gebruikers die binnen zes maanden hun portefeuille niet geliquideerd hebben, zullen zwaar beboet worden. De onderliggende reden: de overheid ambieert een eigen CBDC, central bank digital currency. 

Bitcoin wordt een concurrent?

Volgens officiële bron, zoals vanwege de Bank for International Settlements (BIS) ) is zo´n 80 procent van alle centrale banken in de wereld bezig met een eigen digitale munt. En dat was in het begin van 2020! In verschillende stadia dan. Zal bitcoin op zeker moment als een bedreiging worden aanzien? Als concurrentie dus? Ook China lijkt die houding aan te nemen, door alle mijnen in Mongolië te doen sluiten vanaf 1 april 2021. Het grootste Afrikaanse land, Nigeria, heeft daadwerkelijk alle crypto platformen verboden, doen sluiten. Tekens aan de wand?

De Grote Reset

Officieel wordt in genoemd Chinees territorium het mijnen van crypto binnenkort stilgelegd, verboden, vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. Maar officieus? China telt voor 65 procent van al het bitcoin mijnen,; iets om eens goed over na te denken…? Toch wordt het vaker aangehaald recent: cryptocurrency mijnen kost stroom, met bitcoin als grootverbruiker. En dat past niet in de Grote Reset, The Big Reset waarvan het IMF het eerst gewag maakte. Alles, de toekomst, moet vooral groen worden, en efficiënt, en eerlijker verdeeld, zo luidt het, de Nieuwe Wereld (?!) die we moeten opbouwen straks, in post-Coronatijd. 

Bitcoin is niet groen

De carbon footprint van bitcoin mining is van dezelfde grootte als een land! Ierland. Het verbruik aan energie is vergelijkbaar aan nog een ander land –  Chili. Aldus de ´Bitcoin Energy Consumption Index´. Even nadenken en gevolgen trekken dan (geen financieel advies): een wereld-betaalmiddel, een echte wereldmunt kan BTC dan niet worden? Maar misschien wel een store of value, dat wat zich reeds aan het realiseren is. Ter grootte dan anno maart 2021 van één tiende van die andere, duizendjarige waardeopslag, namelijk goud. The race is on?

CBDC 

Is het überhaupt mogelijk burgers te verbieden in cryptocurrency te handelen, want velen vinden al een weg rond zo´n verbod. De cryptohandel is immers niet gebonden aan een of ander land, maar internationaal, globaal. En digitaal. Op Biflatie.nl verscheen een interessant artikel rond CBDC´s, waarin de hoofdreden van overheden die allemaal digitaal gaan, misschien wel gevonden is. Heeft u  het al gelezen? De titel van het stuk is alvast veelzeggend: ´De dag dat geld een vodje bedrukt papier werd/Het complot dat CBDC heet´. Read all about it!

Eneftees

 NFT´s worden met de dag populairder, zozeer zelfs dat je de vraag kunt stellen of hier van een manie sprake is. ´Investment Mania: From Crypto Art to Trading Cards´ schrijft 1Businessworld.com. Non-fungible tokens kunnen zowat alles vertegenwoordigen, als unieke, niet-reproduceerbare waarden gevat in de blockchain. Tokenization heet het verschijnsel; het in een token (een soort ´bewijs´ of ´recht´) vervatten. Er een digitale waarde van maken. Let op volgende voorspelling van uw dienaar, ondergetekende: álles zal tokenized worden en dat is al bezig. Van vastgoed tot commodities als goud en olie, van aandelen tot obligaties, en wie weet komt ook de grootste financiële markt ter wereld nog aan de beurt. Dat zijn dan de derivaten, afgeleide financiële producten. 

Non-fungible

Het verschil met dergelijke ´gewone´ tokens is dat een NFT uniek is, niet gekopieerd kan worden, zelfs niet door de maker! Het gaat dan van digitale verzamelkaarten tot maskers, skins en avatars in de gamingworld. Van kunst waarvoor soms miljoenen dollars worden neergeteld tot…tweets. De eerste tweet die ooit op Twitter stond wordt geveild door de eigenaar van het sociale-media platform (al 2,5 miljoen dollar is geboden, en de opbrengst zal naar een goed doel gaan). Tweets, tot daar nog aan toe, maar een-stuk-van-een-arm…?! Toch, dit is geen grap. De nummer 30 in de wereldranglijst van beste vrouwelijke tennissers dus: ´Oleksandra Oliynykova, a 20-year old pro tennis player is taking the concept of NFTs to a whole new level. The tennis player minted her first-ever NFT on Wednesday and guess what it is – a part of her right arm

Derde keer goede keer?

Voor de derde keer wordt in de VS de zogenaamde Token Taxonomy Act onder de wetmakers besproken. Wordt het ´derde keer goede keer´ of… De bedoeling is klaarheid te scheppen in het benoemen en desgevallend wettelijk ´behandelen´ van digitale munten, crypto´s, tokens, stablecoins. De directe aanleiding lijkt dit keer de rechtszaak door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangespannen tegen Ripple Labs, Inc. en twee van haar topmensen. De SEC claimt dat het blockchainbedrijf unregistred securities (niet geregistreerde effecten) heeft verkocht in 2013. De aangeklaagden worden verdedigd door (slik) 24 advocaten en er werd een vraag tot seponering ingediend bij de bevoegde rechtbank. Een positieve of negatieve uitkomst zal vast het koersverloop van XRP bepalen. XRP is bijna steeds de derde grootste munt geweest naar marktkapitalisatie (na Bitcoin en Ethereum). Maar door de onzekerheid die genoemde rechtszaak meebrengt staat Ripple´s digitale munt op nummer 7.

The happy few

Heldere, duidelijke wetten in deze – wat zijn digitale munten nu eigenlijk – zijn inderdaad belangrijk. Ripple (van de digitale munt XRP) zegt te strijden voor heel de crypto/blockchain wereld. CEO Brad Garlinghouse, een van de beklaagden, zei lang geleden al dat er in de toekomst slechts een handvol cryptocurrencies zal overblijven. Deze visie werd ondertussen nog overgenomen door anderen uit de business. Profetische woorden, die werden uitgesproken? En zal XRP dan verondersteld daar toch bij zijn, bij die happy few?

Houd de dief!

Gisteren, zondag 14 maart 2021, werd voor 5,7 miljoen dollar aan zogenaamde sociale tokens gestolen. Het was Didi Taihuttu van de beroemde Bitcoin Family die het meldde op Twitter. Hij keek erg bezorgd, wat we de eeuwige optimist, durver en doener nog niet eerder publiek hebben zien doen. We hopen voor deze bijzonder sympathieke en gedreven man als hoofd van de Bitcoin Familie dat de schade voor henzelf nog beperkt zal blijven…

Frankrijk Cryptoland?

Jean-Michel Mis is lid van het lagerhuis in Frankrijk en hoofd van een blockchainbedrijf. Hij doet iets opmerkelijk, namelijk een petitie laten rondgaan om van het land een Cryptocurrency Land te maken! In de praktijk: de Franse centrale bank toelaten om een eigen digitale munt te creëren. (Wanneer wij of andere nieuwsbronnen schrijven over zoveel landen die een CBDC nastreven – er moet wel bij vermeld worden dat dit van rechtswege lang niet overal zomaar kán! Inderdaad, dan moet desgevallend de wet aangepast worden.)

Ochtendster

Investment research gigant Morningstar, in de V, gaat beleggers informeren over cryptomunten. Nog een bekende naam in beleggersland die op zijn minst aandacht besteedt aan bitcoin en altcoins. ´Is het nog wat vroeg, wishful thinking of stilaan toch realiteit misschien om te stellen (geen financieel advies, dat spreekt): ´Koning keizer admiraal – Bitcoin willen ze allemaal´? 

Aan een aantal prominenten uit de Crypto/blockchain-wereld maar ook aan absolute tegenstanders van digitale munten, werd hun mening gevraagd over de toekomst van bitcoin. Hoe hoog of laag zien deze kenners BTC in 2021 gaan? Klikt u hier zo u wilt om het op YouTube te weten te komen… (We verklappen al iets over de inhoud van de video – tussen 0 en 318K!)

Bitcoin =Wincoin

Bitcoin is de beste belegging van de laatste tien jaar, aldus Cointelegraph.com dat de vergelijking maakte. Met meer dan een factor tien zelfs! 

(tekst grotendeels overgenomen uit Cryptonieuwsbrief.nl

 

The post Analyse: Na nieuw all time high volgt een correctie van de bitcoin koers
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!