We schrijven wel degelijk spaar-geld, want dat is wat je in The Digital Age, de Digitale Wereld, ook kunt. Bij de traditionele banken krijg je zo goed als niks meer aan rente – ze zien je ook liever gaan dan komen. Je kan eigenlijk nog nauwelijks sparen vandaag. Zoveel is duurder geworden van wat je nodig hebt en waar je niet zonder kan. Wonen, een dak boven je hoofd; voeding natuurlijk ook. Nutsvoorzieningen als water, gas en electriciteit – breek me de bek niet open… Tal van andere voorwerpen, items, producten of diensten die je maar zelden koopt, afneemt, verlagen wel stelselmatig in prijs. Denk aan electro bijvoorbeeld. (Is dat dan wat Biflatie mag heten?) Maar…áls je financieel toch ruimer zit, heb je normaal gezien elke maand een zekere som over. Die som was traditioneel dan je spaargeld. Je bracht het naar de bank (financiële instellingen hadden letterlijk nog bemande loketten, zo zag je nog eens iemand, wat vandaag de dag zelden nog het geval is). 

Het internet

De bankensector vond dat het hoog tijd werd om te besparen (ook een soort van´sparen´, want geld dat je niet uitgeeft is ook geld verdiend). Kantoren werden zoveel als mogelijk opgeheven en personeel ontslagen. Toch zij die niet mee konden naar The Internet Age. Meer en meer mensen deden hun financiële verrichtingen zelf, online, wat aanvankelijk nogal wat problemen schepte voor een aantal oudere mensen, die niet met een computer om konden. Gelukkig was er dan meestal wel een kleindochter of buurman die een handje of twee kon helpen. Er werden volop computerlessen en initiaties in het fenomeen internet gegeven, want wie niet mee was, was gezien. Of liever: werd niét meer gezien. Maar eens de oudere generatie overleden of in rusthuizen uitgerangeerd, bleven er alleen nog computer/internet savvy, geïnitieerden over. Anno 2021 kan iedereen wel met een computer en smartphone om. Waarbij vooral dit laatste apparaat zoveel kan dat je nog bijna zou vergeten dat je er ook mee kan…telefoneren!

Technology rules

Het tijdperk dat we in steeds sneller tempo achterlaten was ook het Internet of Information. De wereld schakelt ondertussen waar we bij staan (en naar kijken of niet, maar het zal van moetens zijn vrezen we) naar een heel nieuw soort internet over. Zelfs een compleet nieuwe wereld. Een wereld waar Technologie Heerst. Het klinkt al van AI, kunstmatige intelligentie; machine learning, apparaten die uit zichzelf leren. Algoritmen, een soort van recepten om wiskundige of informaticaproblemen op te lossen; Facial recognition, gezichtsherkenning; IoT, het Internet of Things. Het Internet of Value en dat van Technology. ILP, wat staat voor Inter-Ledger Protocol; RTP, realtime payments of instant betalingen; ODL, on demand liquidity; blockchains en wat al meer. Ik vrees dat nogal wat oudere mensen ook deze keer niet meer mee kunnen. En zelfs degenen van middelbare leeftijd, waartoe ikzelf behoor. Toch: mee of niet: the Internet of Value is in ieder geval onze bestemming. Jawel, over dat internet kan niet alleen maar informatie verstuurd worden, maar ook waarde, waarden.

Nut en onnut van banken

Maar om nu terug te komen op die bankensector. Sparen kun je er niet of nauwelijks nog, want wie zet zijn geld nu uit tegen 0,01 procent, met een inflatie die bijna op 2 procent ligt? Wat kun je dan nog wel bij een traditionele bank? Verzekeringen aangaan, of beleggen…misschien. Maar veelal doen kleine beleggers, zogenaamde retail investors, dat ook al zelf. En je laten verzekeren kan eveneens bij een verzekeringsmaatschappij, die er haar bestaan van maakt en verondersteld goed boert. Het gewone, eenvoudige, dagelijkse of wekeljkse bankieren doe je ook zelf en thuis. ´t Heet dan ook Thuisbankieren. Voor je pensioen dan want dat is toch ook sparen? Er wordt automatisch van je loon, verdiensten, inkomen afgehouden. Beheerd op niet zo schitterende wijze meestal, zeker niet de laatste jaren, en dat is inclusief  het, dit, Coronatijdperk. Je hebt er in de praktijk niets meer aan te zeggen. Of weet u precies wat er met uw pensioengeld gebeurt?

No can do

Wat blijft er dan nog over? Lenen, bij de bank kun je zeker nog lenen. Nou, ´zéker´? Ik ken een dame die een relatief kleine lening wilde afsluiten. Ze moesten zowat alles van haar weten, haar financiën voorop, en eens haar complete financiële toestand maar ook veel van haar privéleven open en bloot voor de Bankier in kwestie lag? Werd haar vraag afgewezen. Een reden werd niet opgegeven, dus ze kon zich op geen enkele manier ook verdedigen of protesteren. 

FinTech

In het, dit, Digitale Tijdperk waarin we leven, kan de technologie, FinTech, financiële technologie, hier dan toch in ieder geval soelaas bieden. Niet alleen om te lenen, maar ook om te sparen (herinnert u zich nog wat dat woord – sparen – betekent?) De sector is aan het bekijken hoe hij ook het verzekeren kan overnemen van de traditonele banken. Dat zal niet lang uitblijven. Ook voor je pensioen zal worden gezorgd, dat bestaat reeds in de VS. En we weten dat alles vroeg of laat van daar, over de Atlantische Oceaan, tot hier geraakt. En wat het thuisbankieren betreft, daar had je die banken al heel lang niet meer nodig. Je bent als je wilt vandaag je eigen bankier. Met de smartphone in de hand, de wallet zit erin en zelfs je eigen geld – cryptocurrencies!

Big Banks/small banks

Dit soort FinTech bedrijven is de rol, rollen van de Big Banks aan het overnemen. They won´t know what hit them…! Helemaal verdwijnen zullen ze niet, of toch niet allemaal. Maar ze zullen willens nillens nog als small banks overblijven, overleven. Over hoe tegenwoordig kan geleend maar ook gespaard worden, voor wie méé is dan, volgende video. Hier zijn Blockfi en Celsius:

The post Analyse: Wilt u ook 10 procent rente en meer op uw (spaar)geld?
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!