Op het moment van schrijven rest mij slechts 1 uurtje. Moet naar de volgende afspraak toe om iemand te helpen met z’n belastingaangifte. Voor mij is deze periode een leuke, intensieve tijd om anderen te helpen met hun fiscale twijfeltjes. Moet ik op die vraag nu ja of nee antwoorden, of wat doen we met dat verdelen tussen 2 fiscale partners. En moeten we wel kiezen voor fiscaal partnerschap wanneer we ongehuwd samen wonen? Vragen genoeg bij het doen van de aangifte waarin men melding maakt van de persoonlijke arbeidsinkomsten, de bezittingen maar ook de persoonlijke situatie. Dat gaat soms diep, vooral in een jaar waarin er gebeurtenissen zijn die mensen raken in hun financiën en/of persoonlijke situatie.

Goed gevoel

Soms geeft de uitkomst van de aangifte een diepe teleurstelling maar het kan ook een onverwachte teruggaaf opleveren. Het geeft een goed gevoel om bij een bakkie leut mensen gerust te kunnen stellen en dat de verwachte teruggaaf conform de fiscale realiteit is. Of om ze uit te leggen dat het bedrag dat ze moeten betalen is bestemd voor het ‘goede doel’, namelijk de Schatkist. Daar waar we vandaag over mogen kiezen. Mag Wopke Hoekstra bijvoorbeeld nog minister van Financiën blijven of gaat iemand anders op onze centen passen.

Politiek

 

 

Soms dwalen we af van de aangifte en gaat het over politiek. Dat het zo verdomde lastig is om nu een keuze te maken. Met 37 partijen op een uitvouwbare kandidatenlijst van een meter lang. Alle partijen met eigen programma’s die hun aanhang tevreden moeten stellen. Ben er zelf nog steeds niet uit. Al een paar keer Stemwijzer doorgelopen en telkens bij een andere partij terecht gekomen. Mijn twijfel is ook groter dan in voorgaande jaren. De coronacrisis komt mij zo surrealistisch voor met die lockdown en avondklok waardoor ik mezelf ook onzeker voel. Wat gaat er verder nog op ons af komen, moeilijk te voorspellen. Ik had al een heuse financiële crisis verwacht maar die wordt nog slim voor ons uit geschoven omdat het geld op de kapitaalmarkt spotgoedkoop is. Veel economen zijn zelfs super optimistisch over de nabije toekomst. Slechts een enkeling ziet beren op de weg. Tsja, wie ben ik om dan te roepen dat er beren verstopt liggen achter de struiken langs de weg. Ook onze 37 partijen zien geen heuse beren. We hebben ze namelijk niet in Nederland.

Goed nieuws

Ik ga bij mijn slachtoffer zo meteen nog even een balletje opgooien. Ik weet al ongeveer waar het gesprek heen gaat omdat ik goed nieuws heb te melden. Dat ie teveel betaalde belasting kan terug ontvangen en dat zijn spaarcenten dit jaar niet belast gaan worden vanwege een behoorlijk opgehoogde vrijstelling in box 3. Ze mogen met hun tweetjes namelijk een ton op de rekening bewaren zonder dat ze daarover bijdragen aan de Schatkist. Ik zie dat meer van mijn ‘belastingvrienden’ meer hebben over gehouden het laatste coronajaar. Het is toch fantastisch dat we niet meer worden aangeslagen over een ton eigen geld. Gaan we lekker door met sparen toch? Of gaan we het uitgeven in onze economie zo meteen als de winkels en terrassen weer helemaal open gaan? Hier heb ik ook twijfel. Aan het einde van mijn korte bijdrage deze keer ben ik weinig verder in mijn wanhoop op welke partij ik nu moet/wil gaan stemmen. Ik ga zo meteen nog een potje discussiëren. Voor iedereen die nog gaat stemmen, veel succes!

GW

The post Analyse: Verkiezingen 2021: de grote vertwijfeling staat toe
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!