Wanneer een financiële waarde verdubbelt in koers op drie maanden en vervolgens met 20 procent corrigeert – hoe benoem je dit dan? Voor wie nog pas in de cryptomarkt gestapt is, was het vast schrikken zondagochtend 18 april 2021. Om een zee van rood (´a sea of red´ klinkt lekker dramatisch, nietwaar?) te zien in zijn en haar wallet. Ook een goedemorgend! Wie minstens een jaar en langer geëngageerd is in cyptocurrencies, zal er nauwelijks van opkijken. Van 61.000 dollar voor een bitcoin naar 53.000 dollar en intraday zelfs naar 50.500 dollar; ondergetekende denkt dan: business as usual. Maar we ontvingen wel post in de zin van ´is dit het begin van het einde?´ 

Bloed stolt

´Bloody Sunday: Over 1 million investors liquidated, altcoins crash by 20%´. Het resultaat is opnieuw dat heel wat zwakke handen hun coins lieten vallen, en vervolgens zien overnemen door sterke handen. BTC staat deze ochtend aan afgerond 57.500 dollar en binnen een paar dagen spreekt niemand hier nog over. De koersen waren gewoon te snel te hoog gegaan en dat voor de honderdste keer of wat sinds de creatie van bitcoin in 2009. Het gerucht gaat dat de Amerikaanse administratie strengere cryptowetten gaat opstellen. Er was een grote stroompanne in een deel van China die het bitcoin-mijnen onderbrak. Ach, als het kind maar een naam heeft. Wie immer angstig op het randje van zijn stoel zit riskeert snel te vallen.

China fluistert, de wereld luistert (of zou dat toch moeten)

Veel belangrijker is de toon die de Chinese overheid bezigt over cryptocurrencies. Bitcoin is er sinds jaren verboden, u weet ´t, en dat is des te vreemder gezien zo´n 60 procent van het mijnen net in dat land gebeurt. Het maakt de munt zeker kwetsbaar, en we waarschuwden daar reeds lang geleden over. Ook de Amerikaanse administratie is zich daarvan bewust. Er worden op dit moment privé associaties opgezet om het mijnen in de VS meer te accommoderen trouwens. Maar wat zegt een prominent Chinees official vandaag: ´Li Bo, deputy governor of the People’s Bank of China (PBOC) called bitcoin an “investment alternative.”´ Niets gebeurt officieel ´zomaar´ in China. Alles heeft een reden. ´Industry insiders called the comments “progressive” and said they were “significant.”´ Het zal interessant worden om deze nieuwe ontwikkeling op te volgen… 

Goed verzekerd

De derde grootste verzekeraar ter wereld, AXA, gaat bitcoin accepteren in Zwitserland.

Na bitcoin de beurt aan ether?

Het eerste Ethereum ETF ter wereld is officieel goedgekeurd in Canada. Een Exchange Traded Fund is een soort van tracker die vooral institutionelen toelaat makkelijker in een markt te stappen. Institutionelen engageren zich meestal met miljarden, tientallen miljarden, en hoewel de cryptomarkt optisch omvangrijk is – 2,1 trillion, biljoen dollar – is ze dat relatief nog lang niet echt. De totale goudmarkt is meer dan 10 trillion groot. Maar institutionelen willen een markt met hun grote kapitaalinjecties niet verstoren. Een ETF laat ze dan toe om toch te participeren zonder ook rechtstreeks te beïnvloeden. 

Pin eens een bitcoin

´Leading bitcoin ATMs firm Coin Cloud is planning to leverage the asset’s increasing demand by installing additional 8,000 machines worldwide by the end of 2021.´Coin Cloud heeft reeds 2000 bitcoin pinautomaten wereldwijd geïnstalleerd en plant daar nog eens 8000 bij te plaatsen, nog dit jaar. Zoveel vraag is er naar, zo populair zijn ze, aldus de firma. Op deze site ziet u ze allemaal, al de ATM´s of pinautomaten waar je cash voor bitcoin en vaker al andere coins kunt krijgen. 18540 Zijn er al geplaatst in 72 landen, alstublieft. Dit is wat belangrijk is, beste lezer, lezeres; en de wijziging van koers van China tegenover bitcoin et al. Al lijkt dat nog pril. Dat zijn feiten, tastbare zaken. Niet de dagdagelijkse ups en downs van koersen. Al vallen die soms een keer wat groter uit zoals gisteren, zondag 18 april 2021. Het is allemaal zo relatief ook. Wie bitcoin zag halveren in maart 2020, van 8000 dollar naar 4000 dollar – die mag vandaag zeggen: been there done that. Die wordt op zo´n zondagochtend wakker, kijkt naar de cryptokoersen, geeuwt en draait zich nog eens lekker om in zijn warm bedje. Wat u?

Bitcoin is dead…NOT!

Het is daarom altijd goed om, zoals Didi Taihuttu van de Bitcoin Familie vaak zegt: to zoom out. Als het even tegenzit in uw wallet, ga iets anders doen. En wanneer u een paar dagen of een week later terug gaat kijken, en de koersen zijn hersteld? Dan mag u terug ´zoom in´. Leuk om weten is hoeveel keer bitcoin al ´dood verklaard´ is. Weet u hoe vaak er geschreven werd dat het nu wel over and out is voor de grootste digitale munt? 99bitcoins.com houdt het allemaal secuur bij….405 keer! 405 Keer dood verklaard en toch nog springlevend? Dat heet a survivor, een overlever…

Ondergetekende kocht Cardano (ADA), Ripple (XRP) en Stellar Lumens (XLM) bij. En u, wat deed u?

The post Analyse: Bitcoin crash? Nee: correctie van steile opgang
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!