Voor het eerst sinds maart dit jaar is bitcoin gedaald naar 40.000 euro (minder dan 50.000 dollar). Tijd om onze achteraf-wijsheid toe te passen. Hadden we dit kunnen zien aankomen?
Relativeren mag
De daling tot onder de psychologische grens van 50.000 dollar heeft tot gemengde reacties op Twitter geleid. Niet allemaal negatief, het een en ander wordt ook gerelativeerd. Mira Christanto van Messari zegt dat de markten zich slechts met 23% hebben teruggetrokken van de hoogste koers ooit. Dat is veel lager dan de typische terugvallen tijdens de bullrun van 2017, die waren gemiddeld 35%.
#Bitcoin is down -23% from the $65,000 peak. Let’s put that into context where the average dip was -35% in 2017
This is all part of the plan https://t.co/6BbMb3DAn8 pic.twitter.com/fS6W0sgVo2
— Mira Christanto (@asiahodl) April 23, 2021
Investeerders hebben minder vertrouwen op winst
Kun je de top van de bitcoin koers timen? Kun je voorspellen wanneer investeerders winst op hun inzet willen pakken? Glassnode heeft daar een mooie indicator voor. Zij leiden dit af uit de verhouding tussen de verkochte output en de betaalde prijs per bitcoin. Hierbij wordt rekening gehouden met korte koersbewegingen (binnen een uur).
Met andere woorden, aSOPR meet hoeveel winst investeerders hebben behaald op het moment van verkopen.
Hierboven zie je dat sinds september 2020 de hoeveelheid winst van investeerders alleen maar steeg. Er was voortdurend steun te vinden op die zwarte lijn. Hier kan je uit opmaken dat als er een dip was ergens in de afgelopen 7 maanden, verkopers vrede hadden met eventueel gemiste hogere winsten. Ze verwachten hun resterende bitcoins voor een hogere prijs te kunnen verkopen. Daar lijkt nu een einde aan te komen.
Aan het einde van die zwarte lijn, op de rode stip, zie je dat steeds minder verkopers verwachten dat ze het restant van hun munten voor hogere prijzen kunnen verkopen.
Komt vaker voor
Dit gedrag zag je eerder ook bij andere toppen en dalen. Laten we eens uitzoomen en eerdere trends bekijken.
Die zwarte lijnen kunnen variëren van lengte, maar meestal tussen de 3 en 18 maanden. Hierboven zie je dat elke keer als een zwarte lijn met een 2 doorbroken wordt, de koers zakt. De zwarte oplopende lijn op de achtergrond stelt de koers voor, de oranje lijn is de aSOPR. De trend lijkt dat elke keer als de oranje lijn door de tweede zwarte lijn zakt, de koers een terugval krijgt.
Kopers blijven kopen
Hierboven ging het vooral om de verkopers, maar om tot een prijs te komen moet ook het gedrag van kopers bestudeerd worden. Als je kijkt naar het handelsvolume dan lijkt de trend van de kapitaalinstroom nog steeds intact. Een groot aantal munten verandert nog steeds van eigenaar, wat erop wijst dat er nog steeds wordt gekocht. De gerealiseerde prijs, die deze koopactiviteit uitdrukt door alle Bitcoin dagelijks te waarderen op basis van wanneer deze voor het laatst is verplaatst, geeft een goed idee van hoeveel kapitaal er in en uit Bitcoin is verplaatst.
Een beweging omhoog suggereert hoge transactievolumes. Als dit wordt opgevolgd door een vlakke trend, duidt dit meestal op het begin van de bearmarkt, omdat er niet genoeg kopers op de markt komen en bereid zijn om hogere prijzen te betalen. Zolang deze steile curve niet afvlakt, neemt het aantal kopers ook nog niet af.
Deze grafiek lijkt te suggereren dat de top van de bullmarkt nog niet is bereikt, maar het laat ook niet zien dat verkopers klaar zijn met dumpen.
Later vandaag duiken we dieper de grafieken in met een technische analyse om te achterhalen waar de support- en resistanceniveau’s zich bevinden. Houd onze pagina in de gaten!
The post Bitcoin zakt 10% en vecht om 40.000 euro, heeft bullmarkt top bereikt? appeared first on BTC Direct | Nieuws.