Vertalen we dat als de ´Overal-inflatie-bubbel´? Daar moeten we het dan mee doen, maar de boodschap die het Amerikaanse Phoenix Capital Research (PCR) brengt is overduidelijk. Voor wie goed kijkt (en telt!) zijn er reeds overal prijsstijgingen te merken. En laat dat nu de syptomen zijn van inflatie, wat letterlijk geldontwaarding betekent. Teveel geld in het monetaire systeem – zoals reeds jaren maar de laatste tijd in verhevigde mate – leidt tot bubbels. Niet het soort bubbels dat de meeste mensen wel graag nuttigen, maar aandelen-bubbels, vastgoed-bubbels. Hé, wie weet ook crypto-bubbels. Misschien is dat wel net het popping sound dat we hoorden vanochtend. De cryptokoersen zien inderdaad ook donkerrood.

Grondstoffen zijn duurder geworden

Inflatie ontwikkelt zich in verschillende stadia, aldus PCR. Eerst komen de berichten van producenten allerlei dat de grondstoffen prijzen verhogen. Dit soort berichten hebben we inderdaad vernomen. Op televisie zelfs, waar een producent van tuinmeubelen klaagde dat hij 1. de vraag niet kan bijhouden. Dat is zeker mogelijkj, doordat wegens het ontberen van op vakantie te kunnen naar het buitenland, wegens Corona, nogal wat mensen die in eigen land, in eigen tuin zelfs doorbrengen. En dan mag er van het uitgespaarde budget wel wat aan nieuwe spullen voor in de tuin, aan het huis gespendeerd worden. 2. de producent klaagde dat voor hem ´grondstoffen´ duurder zijn geworden, want hij heeft hout, metaal, stof en zo meer nodig, om dat meubilair te maken. Gestegen prijzen voor grondstoffen, daarover lazen we ook in de gespecialiseerde pers. China deelde mee haar prijzen van allerlei te moeten verhogen, om genoemde reden. China, nog steeds de Fabriek van de Wereld. We schreven er nog een stuk over op Biflatie, waarbij we ons afvroegen of daar wel allemaal afnemers voor waren. Tot daar de eerste fase.

Tweede stage van inflatie

Een paar maanden van hogere grondstoffen later en de prijzen in de winkel voor allerlei items worden inderdaad hoger. Producenten kunnen de druk op hun marges niet zelf meer dragen, en rekenen door aan de eindconsument. We zitten dan in het tweede stadium van inflatie. Het research bureau spreekt voor de Amerkaanse markt, maar heel wat van dit soort producten staan ook bij ons in de rekken. ´At that point you move into the second stage of inflation: when the prices of ordinary objects begin to increase.´ PCR geeft zo´n aantal voorbeelden:

  • ´Coca-Cola CEO says company will raise prices to offset higher commodity costs
  • Procter & Gamble to raises prices on baby care, feminine care and adult incontinence products
  • Kimberly-Clark raises prices on Scott toilet paper, diapers in U.S. and Canada
  • Another furniture maker raises prices to cope with rising costs´

Daar blijft het niet bij, aldus de auteur van het aangehaalde artikel. Er komt nog wat anders aan, en dit is wel het ergste. Ook daarvan merken we nu al de gevolgen in de winkel. De prijs van maïs, benzine, koper en soja is reeds maanden aan het stijgen. Maïs en soja – dat begint door te werken in food inflation. en zonder eten kunnen we moeilijk! Zie hieronder de grafiek:

Bron: Zerohedge

Systemische inflatie

´This is where things start to get nasty. Once you start seeing price hikes appear in the broader economy, inflation has become systemic. At that point the only thing that will stop it is if the Fed begins to tighten monetary policy (raise rates, taper QE, etc.)´ Het researchbureau spreekt al van systemische inflatie; inflatie ingebakken in het systeem! En volgens haar is het al zo ver… Dus: de monetaire politiek verkrappen – terwijl de Federal Reserve, Amerikaanse centrale bank net beloofd heeft dat ze dit de komende twee jaar niét van plan is! Ook de ECB meldde soortgelijke berichten. Dat kan ze in de praktijk ook niet, want het minste geringste van die aard zou alvast de aandelenmarkten wereldwijd doen crashen. De vastgoedmarkt en de obligatiemarkt dan hoogstwaarschijnlijk mee. De centrale bank, centrale banken kunnen niet anders meer dan de rente laag houden, die al in veel gevallen negatief is. M.aw. wanneer dit verder doorzet, stijgende prijzen van álles, kunnen centrale banken niet meer corrigeren met de rente.

Burger betaalt

Ergo: de burger zal moeten betalen, die hogere prijzen. Of besparen tot hij de auto niet meer durft gebruiken (benzine, onderhoudskosten,…) Besparen op voeding (alle dagen zelfgebakken frieten en boterhammen met konfituur?) Geld voor vakantie, tegen de tijd dat dit weer kan door versoepelingen? Vergeet het maar, voor de meesten. Maar burgers die meer sparen (nog meer sparen!) en minder gaan uitgeven, dat is de dood voor een economie. Elke economie! Not good, not good. Geen prettige vooruitzichten, beste lezer. Wat u? 

 

 

 

 

The post Analyse: Rood knipperlicht: de Inflationary Everything Bubble is hier
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!