Die man is natuurlijk ene E.M., die zich beter zou bezighouden met waar hij echt voor gekwalificeerd is – elektrische voertuigen bouwen. Want zoals Musks pet staat op een gegeven dag, zo vergaat het ook zijn houding tot bitcoin, dogecoin en wie weet waar hij morgen zijn oog op laat vallen. Hoe hij morgen zal gemutst zijn. Dat één man in staat is een markt van 2.000 miljard dollar te beïnvloeden – dat is toch Godgeklaagd? Nochtans hebben de talloze beleggers die zich naar de luimen van Elon richten, dit alleen maar aan zichzelf te wijten. Bitcoin fors omhoog omdat Tesla voor 1,5 miljard dollar koopt. Bitcoin omlaag omdat diezelfde autobouwer de munt te vervuilend voor het milieu vindt. Dan weer omhoog want Tesla verkoopt géén BTC hoor. Maar: Musk dreigt er toch wel mee, ergo BTC daalt opnieuw in waarde. Van een rollercoaster gesproken?! Tja, wanneer een zeker deel van de cryptogemeenschap (met 300 miljoen cryptobeleggers/bezitters ondertussen) als kwispelende hondjes (!) één enkele man wilt volgen – voor ondergetekende niet gelaten.
Omarm de volatiliteit
Elon Musk is dol op zoveel gratis publiciteit, maar soit, genoeg over de man. We leren er wel twee belangrijke zaken uit. Ten eerste: volatiliteit is positief. Veel hoogtes en laagtes (de laatste week wel meest laagtes) betekent veel kansen om aan te verdienen. Want hoewel de dominantie van BTC in dit altcoin selzoen almaar afneemt (nog minder dan 40 procent), beïnvloedt zij nog altijd bijna de hele cryptomarkt. Praat (daar is-ie weer, sorry) Elon bitcoin omlaag en een resem andere munten volgt, dan kun je wel heel waardevolle coins oppikken tegen flinke korting.
ESG – je bent best méé
Een tweede les is dat ESG van almaar groter belang wordt. ESG staat voor environmental, social en governance. Vatten we dit samen als milieu- en maatschappelijk verantwoord. Het zijn drie sleutelwoorden die megabelangrijk worden en nu reeds zijn, wanneer we het over beleggen hebben. Milieuvriendelijk, Sociaal en correct-ethisch-Beheer. Hier vindt u een heel interessante infografiek over ESG beleggen en waarom dit een van de hoofdthema´s wordt voor waarschijnlijk decennia. Nairametrics.com schrijft er een belangrijk artikel over getiteld ´A Musk-ed Affair: how clean energy decisions will drive investments of the future´.
Alternatieven voor bitcoin
Wanneer we het dan specifiek hebben over digitale munten, zijn er al minstens 5 groene(re) coins in omloop dan bitcoin. Iemand al ooit eens gehoord van Ripple, XRP, dat maar liefst 28.000 keer minder energie verbruikt dan BTC? Mister Musk is naar verluid toch op zoek naar een vervanger voor Tesla´s bitcoin belegging? Hij heeft de keuze uit zo´n 10.000 cryptocurrencies, maar bijvoorbeeld Ripple staat dan toch right up his face, niet? ´XRP is met 0,0079 kWh aan energie per transactie de minst milieuonvriendelijke cryptomunt, stelt TRG Datacenters. De digitale munt van het cryptoplatform Ripple is in totale marktwaarde de zevende cryptomunt wereldwijd. Ripple is momenteel verwikkeld in een fel juridisch conflict met de Amerikaanse toezichthouder SEC over de status van XRP.´
Steden aanvaarden digitale munten
Williston is de eerste stad in de Amerikaanse staat Noord-Dakota die cryptomunten aanvaardt van haar burgers en dit om nutsvoorzieningen te betalen. Gas, water, elektriciteit. Het is tegelijk pas, of al, de derde staat in de Verenigde Staten die zoiets faciliteert. De financieel directeur van Williston: “Currently, utility bill payments are the only bills eligible to be paid with cryptocurrency. Quality assessments will be conducted, and volumes evaluated, before migrating other bills such as landfill, permits, and licenses.”
Richting zoeken
Inflatie(vrees) houdt wel alle financiële markten recent in de greep. De grote beleggers – institutionelen en niet u of ik beheersen die markten – weten nog niet goed hoe hierop te reageren. Wat doet het historisch goed (en slecht) ten tijden van inflatie, geldontwaarding? Goud en cryptocurrencies, zou je toch denken. Nutsbedrijven, hard assets zoals grondstoffen? Maar voorlopig dus veel volatiliteit, en redelijk richtingloze bewegingen op de markten. The jury is still out. Maar als kleine belegger, retail investor, kun je toch maar mooi gebruik maken van de inherente overdrijvingen van de markten. En overdrijvingen in de cryptomarkt worden nog altijd best gevat middels de Fear and Greed Index.
Angst en hebzucht
´Each day, we analyze emotions and sentiments from different sources and crunch them into one simple number: The Fear & Greed Index for Bitcoin and other large cryptocurrencies.´ De kunst om performant te beleggen over een langere periode is het tegengestelde te doen van het sentiment. Bij Fear, en liefst nog Extreme Fear, heerst er veel angst in Cryptoland en staan de noteringen laag. Dat kunnen koopmomenten zijn. Bij Greed en liefst nog Extreme Greed overheerst hebzucht, en staan de koersen hoog tot torenhoog. Het tegengestelde doen van de meerderheid-der-beleggers, van het sentiment, kan bijzonder lucratief zijn. Alleen moet je dan wel je eigen emoties negeren, daar ook tegenin gaan. Niet makkelijk! Maar zei er ooit iemand dat beleggen makkelijk is…?
Cryptomarkt down
Sinds 10 mei jl., het all time high voor heel de cryptomarkt van 2,5 trillion – biljoen – dollar, ging 400 miljard dollar in rook op. Wat maakt dat we een week later, op maandag 17 mei 2021, nog ´slechts´ op 2,1 trillion staan. Eén ding moeten we Elon Musk wel toekennen: hij kijkt niét echt naar zijn eigen portefeuille want verliest OOK via Tesla´s bitcoinavontuur. Da´s best wel fair. Voegen we hier wel aan toe dat mister Musk héél, héél diepe zakken heeft als een van de rijkste lieden op aarde. Elon kan het zich permitteren – en u…?
appeared first on Biflatie.