Nadat de Chinese overheid aan heeft gegeven een streng crypto beleid te gaan voeren, trekken de miners van cryptomunten langzaam weg uit het land. Een gevolg daarvan: een overschot aan kleine waterkrachtcentrales die goedkoop energie opwekken.

Waterkrachtcentrales te koop

Nu de miners van bitcoin langzaam China uittrekken na het verbod van de Chinese overheid op het minen en handelen van bitcoin, daalt als gevolg daarvan ook de vraag naar goedkope energie. Goedkope energie werd in China vooral opgewekt door middel van kleinschalige waterkrachtcentrales. Dit resulteert in een Chinese marktplaats, Xianju,  die volstaat met kleine waterkrachtcentrales.

Vooral in de provincie Sichuan neemt het aanbod snel toe, de plek die lange tijd gebruikt werd voor bitcoin mining. De kleine waterkrachtcentrales die worden aangeboden hebben een capaciteit van ongeveer 50 megawatt, niet erg veel in vergelijking met de grootste dam ter wereld, die goed is voor 22.500 megawatt.

Ook wordt er op een andere manier geadverteerd met de waterkrachtcentrales. Bij een aantal advertenties staat er namelijk bij vermeld dat je in het geheim cryptocurrencies kan minen met zo een waterkrachtcentrale.

Na het vertrek van Chinese miners uit China daalde de rekenkracht met 50%. Wel is de verwachting dat een deel daarvan weer terugkomt, die hun zaken verplaatsen naar bijvoorbeeld Kazachstan of de Verenigde Staten.

Zo verplaatste Canaan eerder al een deel van zijn productie naar Kazachstan, net als veel andere Chinese cryptobedrijven. Ook is er al ruim 3000 kilo aan rigs verhuisd van Guangzou naar het Amerikaanse Maryland. Omgerekend komt dit uit op ongeveer 200 mining rigs, omdat een Antminer S19 rond de 15 kilo weegt. Dit is een van de nieuwe apparaten van Bitmain.

Deze plek is gekozen omdat het daar politiek een stuk rustiger is dan in China. Wel heeft Biden het al meerdere malen gehad over het willen invoeren van een strenger cryptobeleid waarbij de markt beter gereguleerd wordt.

Het verhuizen van deze rigs was een duur klusje, want de prijs was ongeveer $10 per kilo, wat in totaal uitkomt van een kostenpost van ruim $30.000 voor de verhuizing van de apparaten naar de andere kant van de wereld.

Het artikel De gevolgen van de mining crackdown in China verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!