Wat een jaar is 2021 voor de crypto-industrie. Zo’n beetje alles wat met cryptocurrency te maken had veranderde in goud. Denk aan ontwikkelingen in DeFi, nieuwe all time highs voor bitcoin en een reeks altcoins. Daarnaast zie je ook dat de adoptie bij grote bedrijven en partijen groeit. Stablecoins blijven niet achter, deze zijn namelijk met factor vier gegroeid, waarbij USDT, de dollarversie van Tether, de meeste groei heeft meegemaakt.
Tether domineert markt
Er zijn verschillende aanbieders van stablecoins, maar tether is met 50% marktaandeel verreweg de allergrootste. Ook concurrent USDC van Circle deed het goed, het aanbod steeg dit jaar van 4 miljard naar 26 miljard. Verrassend genoeg kwam 75% van de genoemde stijging na 11 mei. Er zijn nog wat andere opvallende dingen die in dit artikel besproken wordt.
Alles veranderde na 11 mei
We noemden net al even 11 mei, rond die tijd behaalde bitcoin zijn all time high en zoals je hierboven in de grafiek kunt zien, schommelt de marktkapitalisatie van Tether vanaf die dag rond de 62 miljard dollar. Dit is voor het eerst sinds de coronacrash van maart 2020 dat het aantal USDT zo lang stagneert. Volgens CoinMetrics zou het echter kunnen komen door het afnemende Free Float-aanbod.
Free Float sluit coins uit die als illiquide wordt beschouwd. Nu kan de afname van de Free Float door Tether erop wijzen dat gebruikers hun USDT verkopen en deze terugsturen naar de reserves van Tether. Het totale aanbod neemt dan niet toe, mogelijk door een gebrek aan vraag. Volgens CoinMetrics is dit vooral merkbaar op Ethereum. Tether wordt namelijk op verschillende blockchains uitgebracht, maar op Ethereum is de meeste vraag naar de stablecoin:
‘Deze free float-daling is vooral merkbaar op Ethereum. Het free float-aanbod van Tether uitgegeven op Ethereum (USDT_ETH) is de afgelopen 30 dagen met ongeveer 1 miljard gedaald, terwijl het totale aanbod gelijk is gebleven.’
Te afhankelijk van Azië
Een van de redenen die de verminderde interesse van Tether verklaren, kan de afhankelijkheid van de Aziatische markt zijn. Het grootste deel van de activiteiten van Tether worden uitgevoerd tijdens Aziatische kantooruren. China speelt hier een grote rol, met het verbod op bitcoin minen waardoor miningbedrijven en investeerders minder vraag hebben naar Tether.
Nog een reden, althans op de blockchain van Ethereum, is dat DeFi steeds populairder wordt. Tether speelt eigenlijk geen rol van betekenis bij de verschillende DeFi protocollen. Tether heeft vooral naam gemaakt op gecentraliseerde beurzen zoals Binance, waar investeerders en traders een voorkeur geven aan een stablecoin om waarde in te parkeren.
USDC stijgt juist
USDC is van Circle, een Amerikaans bedrijf. Zij spelen handig in op de stijgende vraag, en dat kunnen ze omdat de meeste van hun activiteiten de Amerikaanse markturen volgen. Bovendien steunt Coinbase USDC, en dat is toch een van de grootste beurzen ter wereld, en zeker het enige beursgenoteerde bedrijf in de sector. Het is dan ook geen verrassing dat USDC na de crash van mei in een stroomversnelling kwam. Dit, in combinatie met China’s verbod op minen kun je zien als een perfecte storm voor Circle.
The post Wat is er aan de hand met stablecoins Tether en USDC? appeared first on BTC Direct | Nieuws.