Er bestaan een hoop cryptocurrency exchanges en er lijken alleen maar meer bij te komen. Het begon allemaal met de ‘normale’ crypto exchanges waarop we ons kunnen aanmelden, geld kunnen storten en kunnen handelen. Een decentrale exchange (DEX) voorziet in feite in dezelfde behoefte, maar dan zonder de exchange als tussenpersoon.

Wat is een Decentrale Exchange (DEX)?

Een Decentrale Exchange is een platform waarop gebruikers hun cryptocurrency direct tegen elkaar kunnen swappen (wisselen). Ook hoeven gebruikers geen account aan te maken en niet eerst geld te storten op de exchange. Op een decentrale exchange kun je direct vanuit je eigen cryptocurrency wallet traden tegen andere handelaren.

Om te begrijpen hoe een Decentrale Exchange precies werkt is het goed om vooraan te beginnen. Iedereen die wil handelen heeft liquiditeit nodig. De coin die jij wilt hebben moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Voorheen waren het de centrale exchanges die deze liquiditeit verzorgden. Deze partijen hebben een voorraad van alle cryptocurrency die aangeboden wordt op de exchange en je kunt direct met de exchange handelen.

Op een centrale exchange wordt de prijs bepaald door een orderboek. Er zijn een hoop handelaren die transacties doen en aan de hand van al die transacties (met verschillende prijzen) wordt de daadwerkelijke waarde bepaald. Het orderboek is een verzameling van alle verkooporders die open staan en alle inkooporders die open staan. 

Wil jij bitcoin kopen? Dan zul je dit van de markt moeten doen. Jij bepaalt in feite de inkoopprijs, maar kunt het niet goedkoper krijgen dan de goedkoopste aangeboden bitcoin in het orderboek op de exchange.

Met decentrale exchanges kun je de exchange als tussenpersoon weghalen. Geen dure personeelskosten meer die doorgerekend worden in de handelsfee en geen wachtrijen meer bij je aanmelding op de exchange.

Er zijn twee grote verschillen tussen een centrale- en decentrale exchange. Het orderboek en het beheer van je cryptocurrency.

Beheer van je cryptocurrency

Bij een centrale exchange is het noodzakelijk om je geld of cryptocurrency te storten naar de wallets die daar voor jou beschikbaar zijn gemaakt. Het probleem hiervan is alleen dat jij de private keys niet hebt. Dit betekent in feite dat jij niet de eigenaar bent van de cryptocurrency in de wallet. Je hebt dan misschien wel de mogelijkheid om ermee te handelen, maar wat als morgen de website van de exchange uit de lucht is?

Bij een Decentrale Exchange is het niet nodig om je cryptocurrency te storten op een andere wallet. Iedere transactie doe je direct vanuit je eigen wallet. Je hebt daarom altijd je cryptocurrency in beheer doordat je je private key (als het goed is?!) veilig hebt opgeslagen. In dit artikel lees je meer over de veilige opslag van je cryptocurrency.

Automated Market Making (AMM)

Automated Market Making is een techniek die het orderboek vervangt. Met een orderboek heb je altijd voldoende liquiditeit nodig om een trade uit te kunnen voeren. Als jij Ethereum hebt en hiervoor ARK coin in de plaats wil moet je iemand via het orderboek vinden die de trade wil doen voor een overeengekomen waarde.

Met AMM wordt de andere trader helemaal weggehaald uit deze stap. Je kunt daarmee altijd handelen, ongeacht of er iemand aan de andere kant van de trade is. Dit wordt op een DEX gedaan door een liquidity pool. Dit is een smart contract waarop gebruikers hun cryptocurrency kunnen storen en zo zelf voor de liquiditeit kunnen zorgen.

Door middel van algoritmes en vraag en aanbod wordt de prijs van tokens op een decentrale exchange en in een liquidity pool bepaald. Iedereen handelt als het ware met een smart contract. Hierdoor is het niet meer nodig dat een centrale partij tussen iedere trade zit. Het handelen in cryptocurrency wordt hiermee weer zo goed als peer to peer.

Decentrale Exchanges voor- en nadelen

Belangrijke voordelen van een decentrale exchange zijn onder andere de privacy en mogelijkheden. Gebruikers hoeven zich niet aan te melden bij het protocol voordat ze mogen handelen. Geen lange inschrijfprocedure en geen gevoelige data zoals je paspoort delen. Heb je een wallet? Dan kun je handelen.

Op sommige protocollen kun je zelfs je eigen trading pair maken, bijvoorbeeld op Uniswap. Je maakt dus zelf een liquidity pool aan voor ETH/ARK en levert liquidity. Jij en de gebruikers kunnen nu naar hartenlust handelen tussen deze coins.

Ook liquidity mining is een groot voordeel ten opzichte van normale exchange. Met liquidity mining lever je namelijk de liquidity voor een liquidity pool en ontvang jij hier ook een gedeelte van de handelskosten voor. Bij centrale exchanges betaal je deze, maar op een DEX kun jij de trading fee opstrijken als je bijdraagt. 

Het belangrijkste verschil is dat je je cryptocurrency in eigen beheer houdt. Hoe vaak heb je de berichten niet gelezen over een cryptocurrency exchange die ervandoor gaat met de tegoeden van de gebruikers? Dit komt doordat een centrale exchange deze in beheer heeft. Op decentrale exchanges loop je dit risico niet. Je leest hier meer over grote crypto hackers uit het verleden.

Overigens heeft een DEX ook nadelen. Het gemak is bijvoorbeeld een stuk lager. Je kunt niet zomaar even geld storten met iDEAL of een credit card, maar moet je wallet verbinden met het protocol. Dit is niet zo ingewikkeld, maar wel iets minder gebruikersvriendelijk dan je misschien gewend bent van Binance of Bitvavo. 

Ook is er geen klantenservice en ben je dus aan jezelf overgeleverd. Doe je iets fout dan is dat ook echt je eigen probleem. Daarnaast loop je het risico dat de ontwikkelaars van het protocol iets fout hebben gedaan bij het programmeren. Er is al vaak genoeg een ‘exploit’ geweest waarbij een liquidity pool (smart contact) leeggehaald is. 

Decentrale exchange de toekomst?

Het is je eigen keuze om te handelen op een DEX, het heeft zijn voor- en zijn nadelen. Het vergt iets meer verantwoordelijkheid, maar je hebt daarmee ook meer controle over je eigen tegoeden. Het lijkt erop dat een DEX alsmaar populairder wordt en met nieuwe ontwikkelingen in het verschiet is de kans groot dat de populariteit alleen maar zal toenemen.

Het artikel Decentrale Exchange (DEX) verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!