In het Zuid-Amerikaanse Panama is een wetsvoorstel ingediend over het reguleren van cryptocurrency’s, met als doel het land ‘compatibel te maken met de blockchain, crypto-activa en internet.’
Banen en investeringen
Het Panamese pro-crypto congreslid Gabriel Silva kondigde het nieuws aan op Twitter en zei dat het nieuwe juridische initiatief het potentieel heeft om duizenden banen te genereren, nieuwe investeringsbronnen te creëren en de regering “transparanter” te maken.
Hoy presentamos la Ley de Cripto. Buscamos hacer a Panamá un país compatible con el blockchain, los criptoactivos y el internet.
Esto tiene el potencial de crear miles de empleos, atraer inversión y transparentar el gobierno
Pueden ver el proyecto aquí: https://t.co/6FoKdwbkwR pic.twitter.com/xDxfyS9BYI
— Gabriel Silva (@gabrielsilva8_7) September 6, 2021
Silva deelt in zijn tweet ook een concept van het wetsvoorstel, zodat iedereen mee kan lezen. Volgens het document is de nieuwe wetgeving bedoeld om cryptocurrency zoals Bitcoin te erkennen als een alternatieve, globale betalingsmethode voor ‘elke civiele of commerciële operatie die niet verboden is door het rechtssysteem van de Republiek Panama.’
De schrijvers van het wetsvoorstel zijn van mening dat cryptocurrency’s snelle en goedkope betalingen mogelijk maken, waardoor ze een financiële transactie kunnen afronden ‘ongeacht de afstand tussen partijen en het transactievolume.’
Verschil met El Salvador
Het wetsvoorstel van Panama verschilt met de nieuwe wet van El Salvador. Laatstgenoemde is vandaag ingegaan en verplicht lokale bedrijven om Bitcoin te accepteren in ruil voor goederen of diensten. Panama wil bitcoin acceptatie niet op deze manier afdwingen. In plaats daarvan roept de wetgeving op tot de vrijheid om cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ether in Panama te kunnen gebruiken.
Silva zei dat het nieuwe voorstel is opgesteld samen met Panamese burgers en een multidisciplinair team, waaronder experts uit de industrie en technologie. De wetgeving houdt rekening met richtlijnen van internationale organisaties zoals de Financial Action Task Force (FATF), merkte hij op.
Is dit wel goed nieuws?
Dit klinkt wellicht megabullish, maar het Panamese voorstel heeft dezelfde toon als wetgeving in de EU en de Verenigde Staten. Dat komt door de betrokkenheid van de FATF, dan weet je zeker dat het neerkomt op maatregelen tegen ‘witwassen’ en ‘financieren van terrorisme.’ Nobele doelen, maar eigenlijk nauwelijks van toepassing op bitcoin. Verwacht dus strengere regels over KYC en misschien zelfs wel een belastinkje hier en daar.
Het voorstel is nu nog een voorstel, het is dus nog even wachten hoe de finale versie er uit gaat zien.
The post Nieuw wetsvoorstel Panama om bitcoin en cryptocurrency te reguleren, goed of slecht? appeared first on BTC Direct | Nieuws.