Deze vraag zullen regeringen vaker krijgen: Gaat land XX van bitcoin ook een legaal betaalmiddel maken? Grote kans dat het antwoord altijd nee is, tenzij een overheid die beslissing zelf al publiekelijk gedeeld heeft en de journalist onoplettend is. Zo ook de perschef van het Russische Kremlin. Dmitry Peskov zegt dat Rusland geen plannen heeft om El Salvador achterna te gaan.
Bitcoin is een quasi-valuta
Peskov gaat zelf nog iets verder door bitcoin een gevaar voor de financiële wereld te noemen. Volgens lokale media heeft Peskov bevestigd dat bitcoin geen legaal betaalmiddel wordt in Rusland. Hij ziet geen reden om dit te doen en noemde bitcoin een quasi-valuta. Hij ging er niet verder op in.
De aankondiging volgt op de officiële invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador. De lancering viel samen met de introductie van de Chivo-wallet, hoewel er problemen lijken te zijn met de hele situatie. De regering van El Salvador heeft in eerste instantie 550 bitcoins gekocht om het nieuwe betaalmiddel te ondersteunen.
Bitcoin beweegt alle kanten op
Zoals gisteren en vannacht lieten zien, de bitcoin koers is ontzettend bewegelijk en dat weerhoudt veel bewindslieden ervan om bitcoin serieus te nemen als betaalmiddel. De oppositie in El Salvador bracht dat ook als tegenargument: Salarisbetalingen in bitcoin kunnen bijvoorbeeld problematisch zijn, omdat volatiliteit van invloed kan zijn op het inkomen. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat er niets beters is dan elke maand uitbetaald te krijgen in sound money.
Het standpunt van Rusland over bitcoin is enigszins vaag. Het land is niet helemaal tegen crypto, maar neemt maatregelen om de markt in te perken. Positief is dat een Russische rechtbank de Sberbank beval om de beperkingen op cryptohandel op te heffen.
Rusland ontwikkelt naar verluidt een tool om crypto-activiteiten te monitoren die verband houden met criminele activiteiten, en werkt ook aan zijn eigen CBDC, de digitale roebel. De Bank of Russia kondigde in juni een proef aan voor de digitale roebel.
Welke effecten heeft bitcoin als wettig betaalmiddel?
Het besluit van El Salvador om bitcoin wettig betaalmiddel te maken, zorgde voor schokgolven toen het voor het eerst werd aangekondigd. Velen waren in de war over hoe het zou worden geïmplementeerd en of het verplicht zou zijn.
Zelfs zo’n grote en machtige organisatie als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verklaarde dat er macro-economische en juridische zorgen zouden kunnen bestaan rond het besluit. De zet van El Salvadoris op z’n minst een experiment dat de moeite waard is om in de gaten te houden. Ongeacht de uitkomst is dit een stresstest voor bitcoin en het lightning network.
The post Rusland wil van Bitcoin geen legaal betaalmiddel maken appeared first on BTC Direct | Nieuws.