Chainlink is een cryptocurrency dat sinds de oprichting een indrukwekkende stijging heeft doorgemaakt. Uiteraard is deze groei niet zomaar uit de lucht gevallen en kende het project zowel pieken als dalen. Maar in de jaren na de introductie staat het project hoog op de lijst van coinmarketcap en dat is zeker indrukwekkend.
Informatie is met de introductie van het internet heel toegankelijk geworden. Iedereen kan informatie toevoegen aan het web en dat maakt voor een ongekende groei in kennis. Voor smart contracts is dit alleen lastiger. Hoe weet je nu of gevonden informatie de waarheid is? Dit is precies het probleem dat Chainlink met haar Oracles oplost.
In dit artikel kijken we daarom naar Chainlink. We gaan in op de use-case en het nut dat dit mogelijk zal toevoegen aan de cryptocurrency wereld. Daarnaast gaan we in op de Chainlink verwachting en de LINK coin. Hiermee hoop ik je een beter beeld te geven van het project en de potentie voor de toekomst.
Wat is Chainlink?
Chainlink is een project dat zich richt op het verbeteren van de smart contracts zoals we die nu kennen. In het kort is een smart contract een contract dat geprogrammeerd staat op de blockchain en dat automatisch de voorwaarden van het contract controleert. Ook zal een smart contract automatisch uitgevoerd worden wanneer beide partijen aan de voorwaarden voldaan hebben.
Hiermee kun je dus online een contract afsluiten en zeker weten dat je niet opgelicht wordt, zonder dat je het contract fysiek ondertekend of zelfs de andere partij kent. Hiermee wordt vertrouwen op de blockchain als het ware geprogrammeerd.
Het enige probleem met smart contracts op dit moment is dat het gebruik moet maken van data van externe partijen om de voorwaarden te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbetalen van salaris. Een smart contract controleert of je daadwerkelijk genoeg uren gemaakt hebt voordat het salaris uitgekeerd wordt.
Hiervoor heeft het contract dus inzicht nodig in de urenregistratie en dit is vaak moeilijk omdat dit nog niet standaard op een blockchain geprogrammeerd wordt.
Oracle
Chainlink richt zich precies op dit probleem. Het project introduceerde het zogenaamde ‘Oracle’. Hiermee kun je de blockchain als het ware verbinden met data van de buitenwereld. Organisaties zouden, om het gebruikte voorbeeld aan te houden, hun urenregistratie kunnen koppelen met Chainlink om zo smart contracts te kunnen programmeren die deze data op kan halen.
Het mooie van dit alles is dat de data hierdoor objectief uitgelezen kan worden door het contract en niet afhankelijk is van de invoer door een derde partij. Het contract maakt gebruikt van de decentrale blockchain van Chainlink.
Je kunt je voorstellen dat dit maar één van de ontelbare toepassingen is waarvoor dit uitkomst kan bieden. Alles wijst erop dat de wereld in zijn algemeen steeds meer behoefte heeft aan decentralisatie, zoals we ook gezien hebben bij het internet zelf.
Het vertrouwen op de blockchain door middel van de Oracles van Chainlink heeft daarom de potentie een grote impact te hebben in de toekomst en hierdoor wordt er nu al veel gespeculeerd over de Chainlink koers.
Chainlink koers
Chainlink is tot stand gekomen vanuit een ICO gehouden in september 2017. In totaal is er gedurende deze token sale $ 32 miljoen opgehaald. Vroege beleggers konden 2600 LINK coins kopen voor 1 Ethereum. Dit kwam neer op zo’n $ 0,08 per Chainlink coin. De actuele LINK koers staat op $ 25.91.
De LINK coin heeft een maximum van 1 miljard stuks. Tijdens de token sale is 35% verkocht aan het publiek. Nog eens 35% is voor de mensen die de Chainlink nodes en daarmee het netwerk draaiende houden. De resterende 30% is voor het team achter het project zodat ze de kunnen blijven ontwikkelen.
Als we naar de koersgrafiek van Chainlink kijken zien we dat deze voor het eerst op 25 september 2017 op coinmarketcap stond. De koers was toen $ 0,17. We zien een hele geleidelijke groei tot de bull markt in 2021. De koers explodeerde toen, mede door de opkomst van decentralized finance.
De Chainlink All Time High staat op een waarde van $ 52.70 (May 10, 2021). Het is 145 dagen geleden dat de koers deze waarde had.
Het is goed om de koers in de gaten te houden over een lagere termijn. Je kunt op deze manier trends ontdekken in de koers, zoals we ook zagen in de aanloop naar de bull markt van 2021. Hier kun je als je dit goed bijhoudt flink van profiteren.
Chainlink verwachting 2021 – 2026
De verwachtingen wat betreft de Chainlink koers zijn hoog. Veel mensen zijn van mening dat de Oracle toepassing grote impact gaat hebben op toekomstige smart contracts. Dit vertrouwen heerst niet alleen bij investeerders van LINK maar ook bij bedrijven.
Ook de grootste bedrijven ter wereld zoals Google en Oracle zijn inmiddels aan het testen met Chainlink en dit wekt natuurlijk veel vertrouwen in de Chainlink koers.
De Chainlink koers verwachting is met name zo positief doordat deze grote bedrijven direct een hoop data met zich mee brengen. Blijkt dat het gebruik van Oracle en Chainlink door Google in goede aarde valt, dan is er eigenlijk niets meer dat LINK in de weg staat. Niemand beschikt namelijk over meer data dan Google. Dit is dan ook de reden dat de LINK voorspelling voor de toekomst er rooskleurig uitziet.
Als we naar de Chainlink verwachting voor 2021 kijken is hier moeilijk wat over te zeggen. Er kan op de korte termijn van alles gebeuren dat invloed kan hebben op de waarde. Denk hierbij aan nepnieuws, externe factoren zoals de pandemie en noem het maar op.
De Chainlink verwachting voor 2026 is anders. Het is duidelijk dat smart contracts alleen maar belangrijker worden in ons leven. Dit betekent dat de connectie tussen deze contracten en echte data onmisbaar is. Weet Chainlink hét project te worden dat in deze behoefte voorziet? Dan zijn stijgingen van 100% tot zelfs meer binnen handbereik. In de crypto wereld kan het heel hard gaan.
Prijs voorspellingen
Laten we voorop stellen dat je iedere voorspelling op het internet van de Chainlink koers met een korrel zout zou moeten nemen. Niemand kan het met zekerheid zeggen. Het is veel verstandiger om te kijken naar de use-case en achtergrond informatie over de LINK coin zoals we in dit artikel genoemd hebben.
Desondanks hebben we enkele voorspellingen op het internet voor je gevonden. Coinswitch heeft namelijk in het verleden al een voorspelling gedaan dat de Chainlink prijs eind 2019 wel eens uit kan komen tussen de $0,78 en de $1,8 ($ 3,15). We weten inmiddels dat de koers aanzienlijk hoger geëindigd is.
Zoals we hebben kunnen zien is deze voorspelling al uitgekomen en daarom lijken de andere voorspellingen nog niet eens zo gek. Ook de voorspelling voor 2020 van $6,80 ($ 16,47) is ruimschoots gehaald.
LINK coin
Op het netwerk van Chainlink is de LINK coin de currency. Het wordt gebruikt door smart contracts om informatie op te roepen. Daarnaast kun je het uiteraard kopen als aandeel in het netwerk. Het wordt door de meeste mensen voornamelijk gebruikt als belegging.
We hebben het over voorspellingen gehad, maar het is beter om te kijken naar de use-case en de coin informatie. Schaarste is hierbij belangrijk. Dit kun je bekijken door de huidige supply (455,009,554 LINK) te vergelijken met de maximale supply (1,000,000,000 LINK).
Hoe meer coins er al zijn uitgegeven, hoe beter dit is voor de toekomstige waarde van Chainlink. In de afgelopen zeven dagen was het koersverschil 2.17%.
LINK coin kopen
Als we de voorspellingen mogen geloven is Chainlink zeer geschikt om op te nemen in de portfolio. Eigenlijk iedereen heeft hoge verwachtingen van het project, mede doordat ze al een aantal grote partnerschappen binnen gesleept hebben.
Het blijft altijd gissen wat de daadwerkelijke LINK koers gaat doen, maar zolang je geld investeert dat je kunt missen lig je er niet wakker van en heb je wellicht een appeltje voor de dorst. Chainlink heeft de afgelopen periode in ieder geval niet teleurgesteld.
Het kopen van Chainlink is heel eenvoudig via Bitvavo. Met iDeal kun je geld storten en door een bankkoppeling kun je je winst ook weer direct uit laten betalen. Lees hier mijn review over Bitvavo en maak via deze link een account aan om te profiteren van de actie. Je trade nu namelijk de eerste € 1000 aan fees gratis.
Chainlink bewaren
Het kopen van Chainlink is één ding, het bewaren een tweede. Je doet er goed aan je LINK niet te laten staan op een exchange maar dit te bewaren in een hardware wallet.
Zo ben je minder kwetsbaar voor hacks en weet je nagenoeg zeker dat je appeltje voor de dorst niet verdwenen is zodra je het nodig hebt. Je kunt hier mijn review lezen over de Ledger Nano S. Via onderstaande knop kun je er direct een aanschaffen. Hoe je het ook wendt of keert, het lijkt erop dat met het oog op de Chainlink koers het een geschikte aanvulling is op je portfolio.
Het artikel Chainlink verwachting, wat gaat de LINK koers doen? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.