De plaatselijke moslimautoriteit van Indonesië heeft cryptocurrencies verboden voor moslims in het land. Dit vanwege de “onzekerheid, weddenschappen en schade” die cryptocurrencies zouden brengen.
Cryptocurrencies verboden
Voor moslims in Indonesië zijn cryptocurrencies verboden terrein, althans volgens de Nationale Ulema Raad (MUI). Eerder deze week liet Asrorun Niam Sholeh, de voorzitter van MUI’s Fatwa Comité, dit weten nadat MUI een hoorzitting met deskundigen had gehouden.
MUI is een raad van religieuze leiders die gezag heeft over de naleving van de sharia in het land. Het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank raadplegen deze raad over zaken die met islamitische financiën te maken hebben. MUI is van mening crypto aspecten van onzekerheid, weddenschappen en schade in zich heeft. Dit is in strijd met de principes van de islam.
Als cryptocurrencies als grondstoffen of digitale activa aan de Shariah principes kunnen voldoen en duidelijk voordeel kunnen aantonen, dan mogen ze wel verhandeld worden, zei Sholeh tijdens de donderdag gehouden hoorzitting met deskundigen.
De Indonesische regering zelf steunt gedeeltelijk het gebruik van digitale activa in het land. Volgens de wet moeten cryptocurrencies behandeld worden als activa en handelswaar. Burgers kunnen ze daarom als beleggingsmogelijkheid naast grondstoffenfutures verhandelen. Het land hoopt ook tegen het eind van het jaar een op crypto’s gerichte beurs op te richten.
Bovendien heeft de centrale bank, Bank Indonesia, overwogen een centrale bank digitale valuta (CBDC) te lanceren. In de eerste vijf maanden zag Indonesië 370 biljoen Rupiah ($35 miljard) aan cryptotransacties. Toch is het gebruik van digitale valuta’s als betaalmiddel in het land sinds 2017 niet meer toegestaan. De Rupiah blijft het enige wettige betaalmiddel voor Indonesië.
Opmerkelijk is dat Indonesië’s houding verschilt van die van andere door moslims gedomineerde landen. De Verenigde Arabische Emiraten heeft de handel in cryptocurrencies toegestaan in de vrije zone van Dubai. Bahrein ondersteunt crypto-activa al sinds 2019.
Bovendien zijn er cryptocurrencies ontworpen die afgestemd zijn op de Islam, waaronder de Muslim Coin en Caizcoin. Deze munten presenteren zichzelf als Shariah-compliant (halal) munten.
Het artikel Cryptocurrencies verboden voor moslims in Indonesië verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.