De Crypto Fear and Greed Index geeft door een combinatie van sentiment en fundamentele metriek een glimp van marktangst en hebzucht. Hoewel je niet alleen op deze indicator moet vertrouwen, kan hij je helpen het algemene gevoel van de cryptocurrency markten te achterhalen. In dit artikel vertellen we je meer over wat een Fear and Greed Index is en hoe het werkt.
Wat is een index?
Traditioneel neemt een index meerdere gegevenspunten en combineert die tot een enkele statistische maatstaf. Misschien heb je weleens gehoord van de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Dit is een beroemde index die de aandelenmarkt volgt.
De DJIA is een prijsgewogen combinatie van 30 grote bedrijven die op verschillende beurzen in de V.S. genoteerd staan. Handelaren en beleggers kunnen de DJIA kopen om een gecombineerde blootstelling aan de aandelen van deze bedrijven te krijgen.
De Crypto Fear and Greed Index is ook een gewogen maatstaf voor marktgegevens. Maar dit is het enige gelijkenis. Je kunt de Crypto Fear and Greed Index namelijk niet kopen en het is ook geen soort financieel instrument. De Index fungeert slechts als een marktindicator die je analyse kan aanvullen.
Wat is een marktindicator?
Met behulp van verschillende marktindicatoren kunnen handelaren en beleggers gemakkelijker marktgegevens analyseren. Er zijn verschillende soorten marktanalyse Indicatoren, waaronder een technische analyse, fundamentele analyse, en sentiment analyse.
- Technische analyse: Technische Analyse indicatoren houden zich bezig met het analyseren van prijzen, handelsvolume, en andere statistische trends.
- Fundamentele analyse indicatoren: Als je een token of aandeel onderzoekt, probeer je in wezen de onderliggende fundamentele waarde van het project te bepalen. Je onderzoek kan bijvoorbeeld de totale marktwaarde en het aantal gebruikers samenvoegen in een indicator. Maar ook gegevens van het project, de whitepaper, de projectdoelstellingen en nieuwsberichten kunnen onderdeel uitmaken van een fundamentele analyse.
- Marksentiment analyse: De marktsentiment indicatoren met het sentiment (gevoelens en gedachten) van investeerders en handelaren. De Crypto Fear and Greed Index is er maar een van vele. Andere voorbeelden zijn The Bull & Bear Index van Augmento en WhaleAlert dat grote transfers van walvissen op cryptomarkten volgt. Tot op zekere hoogte steunt crypto-onderzoek sterk op het analyseren van sociale media, de gemeenschap, en de publieke opinie. Daarom kan sentimentanalyse voor deze activaklasse van pas komen.
Wat is een Fear and Greed Index?
De Fear and Greed Index is in eerste instantie door CNNMoney gecreeerd om het marktsentiment voor aandelen en aandelen te analyseren. De Crypto Fear and Greed Index analyseert een mandje van verschillende trends en marktindicatoren om te bepalen of de marktdeelnemers zich hebzuchtig of angstig voelen.
Een score van 0 wijst op extreme angst, terwijl 100 op extreme hebzucht wijst. Een score van 50 geeft aan dat er sprake is van een neutrale markt.
Een angstige markt kan een teken zijn dat cryptocurrencies ondergewaardeerd zijn. Te veel angst in een markt kan leiden tot een grote uitverkoop en overmatige paniek. Angst betekent niet per se dat de markt in een langdurige dalende trend is beland. In plaats daarvan kun je het beschouwen als een indicatie op korte of middellange termijn over het algemene marktsentiment.
Het omgekeerde van een angstige markt is hebzucht op de markt. Als beleggers en handelaren hebzuchtig zijn, is er kans op overwaardering en een zeepbel. Zo kan FOMO (fear of missing out) ervoor zorgen dat beleggers de markten oppompen, waardoor de prijs van Bitcoin overgewaardeerd wordt. Een toegenomen hebzucht kan leiden tot een overmatige vraag. Het kan zijn dat de prijs hierdoor wordt opgeblazen.
Hoe werkt de Crypto Fear and Greed Index?
De Fear and Greed Index wordt dagelijks door Alternate.me berekend. Vanaf juli 2021 gebruikt de Crypto Fear and Greed Index alleen Bitcoin-gerelateerde informatie. De reden hierachter is de significante correlatie van BTC met de cryptomarkt als geheel als het gaat om prijs en sentiment. Er zijn plannen om in de toekomst ook andere grote munten te behandelen, waaronder Ether (ETH) en BNB.
Je kunt de schaal van de index in de volgende categorieën verdelen:
- 0-24: Extreme angst (oranje)
- 25-49: Angst (amber/geel)
- 50-74: Hebzucht (lichtgroen)
- 75-100: Extreme hebzucht (groen)
De Fear and Greed index berekent de waarde door de volgende vijf verschillende gewogen marktfactoren te combineren:
- Volatiliteit (25% van de index). Volatiliteit meet de huidige waarde van Bitcoin met gemiddelden van de laatste 30 en 90 dagen. Hier gebruikt de index volatiliteit als een stand-in voor onzekerheid op de markt.
- Marktmomentum/volume (25% van de index). Het huidige handelsvolume en het marktmomentum van Bitcoin worden vergeleken met de gemiddelde waarden van de voorgaande 30 en 90 dagen en dan gecombineerd. Voortdurend grote volumes kopen wijst op een positief of hebzuchtig marktsentiment.
- Sociale media (15% van de index). Deze factor kijkt naar het aantal Twitter hashtags die met Bitcoin te maken hebben en naar de interactiesnelheid ervan. Doorgaans heeft een constant en ongewoon hoog aantal interacties meer te maken met hebzucht dan met angst op de markt.
- Bitcoin dominantie (10% van de index). Deze meet de dominantie van BTC op de markt. Een grotere marktdominantie wijst op nieuwe investeringen in de munt en op de mogelijke herallocatie van fondsen uit altcoins.
- Google Trends (10% van de index). Door naar Google Trends gegevens te kijken voor Bitcoin-gerelateerde zoekopdrachten, kan de index inzicht geven in het marktsentiment. Een toename van “Bitcoin Scam” zoekopdrachten zou bijvoorbeeld wijzen op meer angst in de markt.
- Enquêteresultaten (15% Index Score). Deze invoer is momenteel gepauzeerd en dat is al een tijdje zo.
Je kunt de Crypto Fear and Greed Index gebruiken als een waardevol instrument om veranderingen in het marktsentiment te toetsen. Grote schommelingen kunnen een kans bieden om in te stappen of uit te stappen voordat de rest van de markt de trend volgt.
De indicator werkt niet zo goed bij lange termijn analyse van crypto marktcycli. Binnen een bull of bear run zijn er meerdere cycli van angst en hebzucht. Deze wisselingen zijn nuttig voor swing traders om er voordeel uit te halen.
Maar voor beleggers die willen vasthouden, de zogeheten HODL’ers, zal het moeilijk zijn om alleen aan de hand van de index de overgang van een bull- naar een bear-markt te voorspellen. Om een langetermijnperspectief te krijgen zul je dus ook andere marktaspecten moeten analyseren.
Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.
The post Analyse: Wat is de Crypto Fear and Greed Index en hoe werkt het?
appeared first on crypto inzichten