De afgelopen week was een echt bloedbad in de cryptomarkt. Dit werd vooral veroorzaakt door grote sell-offs in de crypto ruimte. Bovendien zagen we bij cryptofondsen de laatste tijd ook record uitstromen. Wat is er aan de hand?

Zware sell-offs en record uitstroom bij cryptofondsen

De hevige correctie op de cryptomarkt van vorige week zag voor het eerst in 17 weken netto uitstroom uit Bitcoin en Ethereum. Sommige altcoins zoals Polkadot en Solana waren daarentegen getuige van netto instroom, ondanks de prijscorrectie.

Volgens gegevens van Coinshares bedroeg de uitstroom uit cryptofondsen voor de week tot en met 17 december in totaal maar liefst $142 miljoen. Daarmee werd de 17 weken durende lange reeks van instroom doorbroken.

$142 miljoen lijkt een groot bedrag, maar het vertegenwoordigt slechts 0,23% van het totale beheerde vermogen (AUM). Van de totale $142 miljoen noteerde Bitcoin (BTC) een uitstroom van $89 miljoen. Dit was nog ruim onder de uitstroom van $150 miljoen die in juni 2021 werd genoteerd.

Historisch gezien zijn de uitstromen klein vergeleken met die van begin 2018. Toen bedroegen de wekelijkse uitstromen tot 1,6% van het AuM. Bovendien komen de uitstromen op een moment dat de jaarlijkse instroom op een historisch hoogtepunt van $ 9,5 miljard staat. In 2020 wat de totale instroom $6,7 miljard.

Naast Bitcoin noteerde ’s werelds op een na grootste crypto Ethereum ook netto uitstroom. Deze twee zwaargewichten droegen bij aan het grootste deel van de marktcorrectie. Maar niet alle altcoins hadden last van een netto uitstroom.

Altcoins als Solana en Polkadot noteerden in dezelfde periode netto instromen. Solana noteerde een netto instroom van $6,7 miljoen en Polkadot behaalde een netto instroom van $2,5 miljoen.

Op het moment van schrijven vertoont de bredere cryptomarkt enige tekenen van herstel. De Bitcoin prijs is 3,71 procent gestegen en handelt momenteel op het niveau van $48.650. Maar het is misschien nog te vroeg om te zeggen of Bitcoin deze trendombuiging kan volhouden.

Het artikel Cryptofondsen zien record uitstroom, wat is er aan de hand? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!