Ethereum 1.0 verandert naar Ethereum 2.0. Het Ethereum 2.0 stakingsproces is anders dan voorheen. Hoe dit eruit komt te zien, lees je in dit artikel.

Ethereum onderweg naar ETH 2.0

Ethereum’s meest belangrijke en langverwachte upgrade, de Ethereum 2.0, staat gefaseerd gepland voor de komende twee jaar. De introductie van de proof-of-stake (PoS) consensus is naast het volledig vernieuwen van het hele netwerk zelf, een van de meest verwachte veranderingen op Ethereum 2.0.

De eerste fase van de uitrol van Ethereum 2.0, de Beacon Chain, is geïmplementeerd.  De rol van de Beacon Chain zal mettertijd veranderen, maar het is een fundamenteel onderdeel voor de veilige, duurzame en schaalbare Ethereum waar we naartoe werken.

De Beacon Chain zal proof-of-stake introduceren in Ethereum. Dit is een nieuwe manier voor jou om te helpen Ethereum veilig te houden. Zie het als een publiek goed dat Ethereum gezonder zal maken en je in het proces meer ETH zal opleveren.

In de praktijk zal het inhouden dat je ETH staakt om validatorsoftware te activeren. Als validator verwerk je transacties en maak je nieuwe blokken in de keten.

Stakers en validator worden is gemakkelijker dan ETH te minen. Momenteel wordt het netwerk nog op die manier beveiligd. Men hoopt dat de de komst van Beacon Chain en het PoS zal helpen om Ethereum op de lange termijn veiliger te maken. Hoe meer mensen aan het netwerk deelnemen, hoe gedecentraliseerder en veiliger tegen aanvallen het netwerk is.

 

De grondbeginselen van Ethereum 2.0 staking

Voordat je zou kunnen beginnen met staking op het nieuwe Ethereum 2.0, moet je eerst een validator node bedienen om je ETH bezit te locken. Door dit te doen kan een operator deelnemen aan de blokcreatie. Validator nodes worden willekeurig gekozen om te stemmen op gloednieuwe semi-willekeurige blokken.

De PoS implementatie zal hetzelfde werken als hoe het huidige mining systeem werkt, zij het met veel meer voordelen. De meerderheid van de crypto-industrie beschouwt PoS als een veel gedecentraliseerder en veiliger alternatief. Het PoS algoritme zal helpen bij de huidige netwerkschalingsproblemen door transacties efficiënter af te handelen.

Mijnbouw op de Ethereum 1.0 zal nog steeds mogelijk zijn als Ethereum 2.0 staking uiteindelijk toch live gaat. Verwacht wordt echter dat de mijnbeloningen geleidelijk zullen dalen om het mijnen op den duur te ontmoedigen.

 

Hoe werkt Ethereum 2.0 staking?

Hoe ingewikkeld het aanvankelijk ook mag klinken, staking op het komende Ethereum 2.0 zal relatief eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. In principe heb je een minimum van 32 ETH (ongeveer $12.000 tegen de huidige koers) nodig om aan het Ethereum 2.0 staken deel te nemen.

Wat mensen echter het meest waarderen is het feit dat je geen gespecialiseerde hardware nodig hebt om aan het staking proces deel te nemen. Dit komt omdat de meeste consumenten-klasse computer-apparaten minstens één validatorslot kunnen ondersteunen. Dus je hoeft geen dure, krachtige computers en ASIC-apparaten meer aan te schaffen om te beginnen met het Ethereum 2.0 staking.

Deze toegankelijkheid komt echter met een prijs. Deelnemers van het Ethereum 2.0 stakingsproces moeten online blijven en steeds beschikbaar zijn om binnenkomende blokken te valideren. Bovendien zullen ze enige technische bekwaamheid nodig hebben om de node software van Ethereum te laten draaien. Validators zullen dan ongeveer 18 uur moeten wachten voor ze hun ETH kunnen opnemen, ervan uitgaande dat er geen bestaande wachtrij is.

Het is ook de moeite waard op te merken dat Ethereum 2.0 gebruik zal maken van ontmoedigingsmaatregelen om de veiligheid en integriteit van het netwerk te bewaren.

Validators die er niet in slagen consequent online te blijven zullen kleine straffen krijgen, terwijl degenen die kwaadaardig worden bevonden het “slashing” proces zullen ondergaan. Dat is het proces waarbij het netwerk een deel van het aandeel van de validator afneemt in de hoop hem helemaal uit het netwerk te dwingen.

Op de vraag hoeveel iemand aan Ethereum 2.0 staking zou kunnen verdienen, is er nog geen sluitend antwoord. Vitalik Buterin, de maker van het Ethereum netwerk, stelde onlangs een voorstel aan de orde dat het jaarlijkse rendement kan laten dalen tussen 1,5% en 18%. Dit zal sterk afhankelijk zijn van de hoeveelheid collectieve ETH in omloop. Velen denken dat het gemiddelde tarief zich op lange termijn zal vestigen op ongeveer 8% per jaar.

De marktprijzen zullen naar verwachting ook een invloed hebben op de winstgevendheid van het staken. Dit betekent dat de huidige marktomstandigheden een grote invloed zullen hebben op de hoeveelheid ETH die de deelnemers mogelijk kunnen ontvangen. Eén ding is echter zeker. De rente zal stijgen naarmate je langer je ETH 2.0 staakt.

Wil je goedkoop crypto kopen? Via deze link krijg je vandaag een welkomstbonus van  €1000 bij Bitvavo, de goedkoopste en beste cryptobeurs van Nederland. 

 

ETH 2.0 Stakingspools

Zoals eerder gezegd vereist het inzetten van ETH het hanteren van validator nodes (fysieke apparatuur) en een minimum van 32 ETH dat moet worden vastgezet.

Staking pools maken het mogelijk dat mensen die niet geïnteresseerd zijn in het bedienen van een node toch kunnen deelnemen aan het staken, zij het tegen kleine vergoedingen. De staking pool stelt ook kleine ETH houders (minder dan 32 ETH) in staat aan staking deel te nemen.

Veel grote crypto beurzen bieden Ethereum 2.0 staking pools aan voor de stortingen van hun klanten op bepaalde crypto protocollen.  De voorwaarden voor het staken en de rentevoet variëren met de beurs en de munt.

Zijn er risico’s verbonden aan het ETH 2.0 staken?

Hoe gunstig staking ook mag klinken, het komt ook met zijn eigen risico’s. Bedenk dat meedoen aan de praktijk van het staken betekent dat je bereid bent je crypto-bezit voor een bepaalde periode vast te zetten. Dit betekent echter ook dat je je cryptomunten niet plotseling tevoorschijn kunt halen als je ze onmiddellijk nodig hebt. De ontgrendelingsperiode (18 uur) van ETH 2.0 staking is echter vrij kort in vergelijking met andere cryptovaluta zoals ICON en FTM.

 

Hoe ziet de toekomst er voor Ethereum 2.0 staking uit?

Zoals het er nu voor staat, is het netwerk van plan de Ethereum 1.0 gelijktijdig met de Ethereum 2.0 draaiende te houden, nadat die officieel live gaat. Tijdens de eerste fase van Ethereum 2.0 zullen gebruikers de mogelijkheid hebben om hun bestaande ETH bezttingen over te zetten naar het vernieuwde platform en ze prompt te gebruiken voor staking doeleinden.

Dat gezegd hebbende, zelfs nadat het staken officieel in het Ethereum netwerk is geïntroduceerd, betekent dat niet noodzakelijk dat het het huidige mijnbouwsysteem volledig zal vervangen. Het netwerk bevestigt opnieuw dat het Ethereum 1.0, naast zijn mijnbouwsysteem, niet helemaal zal worden afgedankt zonder de goedkeuring van de gemeenschap.

Benieuwd naar meer Crypto nieuws? Bekijk onze homepagina, de kennisbank of de pagina met Bitcoin nieuws!

The post Analyse: Wat is Ethereum 2.0 Staking en hoe werkt het?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!