Ethereum wordt voor veel verschillende dingen gebruik, denk aan het traden van tokens, leningen, DeFi, decentrale applicaties, NFT’s, smart contracts en nog veel meer. Helemaal mooi natuurlijk, maar door de populariteit is het energieverbruik omhoog geschoten. Ethereum ontwikkelaars denken dat de oplossing ligt bij een andere manier van gezamenlijke consensus vinden.
Energieverbruik verminderen
De ontwikkelaars hebben een langetermijnaanpak gevolgd om het energieverbruik van Ethereum de komende jaren te helpen verminderen. Verschillende cruciale netwerkupgrades maken de weg vrij voor Ethereum 2.0, een efficiënter netwerk zonder de schaalbaarheid in gevaar te brengen.
Het energieverbruik van crypto’s die proof-of-work gebruiken is ontzettend hoog, en ethereum heeft dezelfde kritiek te verduren als bitcoin. Tenminste, als het gaat om het energieverbruik.
Afstappen van miners
Op dit moment gebruikt Ethereum net als bitcoin dus proof-of-work. Miners concurreren met elkaar om zo snel mogelijk een getalletje te vinden om crypto te kunnen verdienen. Door dit model worden miners gestimuleerd om steeds betere, maar ook meer machines te gebruiken. In plaats van te hopen op efficiëntere hardware en hernieuwbare energie, verandert Ethereum het hele spel door over te stappen op proof-of-stake.
Dit zorgt ervoor dat miners en hun apparatuur overbodig worden, en dat er veel minder energie nodig is.
Minimaal 32 ether
In plaats daarvan kunnen alle gebruikers met een internetverbinding, een apparaat met voldoende CPU en 32 ethers een node worden en het netwerk beveiligen. Volgens Ethereum verschuift de macht terug van miners naar gebruikers die het netwerk willen ondersteunen in plaats van degenen die op zoek zijn naar financieel gewin.
Het is niet meer nodig om grote, dure miners te gebruiken bij proof-of-stake, en daarom verwacht Ethereum dat het stroomverbruik en de ecologische voetafdruk flink kleiner wordt. In plaats daarvan gebruiken nodes hun ether als onderpand om transacties te verwerken. Het onderpand moet minimaal 32 ether zijn, maar ze krijgen hier wel een beloning voor.
Gebruikers zonder 32 ETH kunnen hun Ether in een pool plaatsen om gezamenlijk transacties te valideren en beloningen te verdienen, in een proces dat staking wordt genoemd.
Dure straffen
We hadden het net al even over een beloning voor het valideren van transacties. De beloning en het onderpand kunnen worden afgenomen door het netwerk als de gebruiker zich kwaadaardig gedraagt. Bepaalde elementen worden ook overgenomen van proof-of-work, zoals de mogelijkheid om een 51%-aanval uit te voeren. Een kwaadwillende partij moet daar extreem veel ethers voor controleren en stel dat de aanval mislukt, dan is de aanvaller al zijn of haar ether kwijt.
Een andere belangrijke reden voor de overstap, is dat het Ethereum netwerk simpelweg te duur wordt voor normale gebruikers. De transactiekosten rijzen de pan uit en er kunnen maar een beperkt aantal transacties per seconde worden uitgevoerd. Momenteel bereikt het Ethereum-mainnet volgens Etherscan ongeveer 14 TPS. Het streven is om dit te verhogen naar 1.000 per seconde en in de toekomst zelfs klaar te zijn voor 100.000 transacties per seconde.
Wanneer gaat proof-of-stake live?
Er is nog geen officiële datum voor de overgang naar ethereum 2.0. De tijdlijn voor ontwikkelingen op Ethereum is in de cryptocomminuty verworden tot een meme, omdat er veel beloofd werd in het verleden, maar zelden op tijd werd afgeleverd. Er is wel de verwachting uitgesproken dat proof-of-stake ergens in het eerste half jaar van 2022 live gaat. Daar zijn ook al de nodige stappen voor genomen: verschillende upgrades zijn al doorgevoerd, er zijn al stakingadressen en er is een testnet live.
Ze moeten wel opschieten, want Ethereum voelt ongetwijfeld dat concurrenten Solana, Polkadot, Avalanche en Cardano steeds dichterbij komen.
The post Wordt 2022 het jaar van Ethereum 2.0? Wat je kan verwachten van proof of stake appeared first on BTC Direct | Nieuws.