Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar vlak voor bedtijd gisteravond zakte de koers van bitcoin ontzettend hard. Eerst door de grens van 40.000 euro en toen steeds verder. Wat was er aan de hand?
Er is nooit met volledige zekerheid een causaal verband aan te wijzen, vaak spelen meerdere factoren een rol. We bekijken er twee in dit artikel.
Renteverhoging van Amerikaanse centrale bank
Hoewel we het graag anders zouden zien, is bitcoin hoog gecorreleerd aan de aandelenmarkten. Eind vorig jaar stond de 100-daagse correlatiecoëfficiënt van Bitcoin en de S&P 500 op 0,33, een van de hoogste van 2021. Een coëfficiënt van 1 betekent dat beide activa zich gedragen als Ronald de Frank de Boer, terwijl min-1 juist laat zien dat ze in tegengestelde richtingen bewegen.
Als zodanig kan de dalende koers van vannacht en vanochtend verband houden met vergelijkbare, maar mildere verliezen op de aandelenmarkt. De Nasdaq verloor de afgelopen 24 uur 3,3%, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 1,9% verloor.
Die verliezen op de aandelenmarkt worden toegeschreven aan de Amerikaanse Federal Reserve. De FED zei namelijk dat ze de komende maanden zal beginnen met het verhogen van de rentetarieven. Dit zorgt weer voor allemaal andere emoties rondom inflatie.
Er wordt aangenomen dat deze renteverhoging op z’n vroegst in maart al kan komen. De angst voor zo’n grote beslissing in zo’n kort tijdsbestek kan ervoor hebben gezorgd dat investeerders geld voor hun eieren kiezen.
Onrust Kazachstan zorgt voor dalende rekenkracht bitcoin
Kazachstan hebben begin deze week een landelijke noodtoestand uitgeroepen toen burgers protesteerden tegen de stijging van de brandstofprijzen. Dit heeft inmiddels geleid tot het aftreden van de regering.
De NOS schrijft: ‘Het aftreden van de regering en de maatregelen van de president volgen op een onrustige nacht, waarin op verschillende plaatsen tot in de vroege uurtjes is betoogd tegen de prijzen van het vloeibare gas. Op Nieuwjaarsdag steeg de prijs van lpg plots van 50 à 60 Kazachse tenge (10 à 12 eurocent) naar 120 tenge (24 eurocent) per liter. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij veel Kazachen, die veelal in auto’s met een lpg-tank rijden.’
Als gevolg van de protesten sloot de regering van Kazachstan het internet af, volgens nu.nl, wat tot gevolg had dat veel bitcoin miners offline gingen.
Volgens de Universiteit van Cambridge is Kazachstan goed voor ongeveer 21,9% van de wereldwijde hash-snelheid.
Volgens gegevens van Coinwarz daalde de rekenkracht van een piek van 194 EH/s op 4 januari naar een dieptepunt van 168 EH/s tijdens de internetstoring in Kazachstan. Het internetverbod is waarschijnlijk de reden achter de daling van de wereldwijde rekenkracht online.
De dalende rekenkracht heeft waarschijnlijk geen directe koersdaling tot gevolg, maar draagt waarschinjnlijk wel bij aan het negatieve sentiment op de markt.
The post Bitcoin levert 7% in en zakt onder 40.000 euro, twee mogelijke redenen appeared first on BTC Direct | Nieuws.