Volgens een Chainalysis rapport plunderden crypto oplichters in 2021 een recordbedrag van $ 14 miljard, wat neerkomt op een stijging van 79% in crypto misdaad. Deze cryptodiefstal was vooral het gevolg van de opkomst van gedecentraliseerde financieringsplatforms (DeFi). Ondanks de enorme crypto buit door oplichters in 2021, stellen rapporten dat legitiem crypto gebruik nog steeds groter is dan crimineel gebruik.

Crypto oplichters waren zeer actief in 2021

Crypto-gerelateerde misdrijven stegen met ongeveer 516% ten opzichte van 2020 tot maar liefst $3,2 miljard aan digitale valuta vorig jaar. Bovendien beweert Chainalysis dat de meeste crypto-gerelateerde misdaden in 2021 oplichting waren, goed voor 82% of $7,8 miljard aan crypto.

Daarop volgde cryptodiefstal – vooral via het hacken van crypto-bedrijven zoals DeFi platforms, goed voor 72% van de gestolen fondsen. Volgens het blockchain analytics bedrijf zou deze trend als een rode vlag moeten dienen voor wie zich in de DeFi ruimte wil wagen.

Chainalysis gaf toe dat het begrijpt waarom dat segment van de crypto-industrie zo aantrekkelijk is. Namelijk vanwege een overvloed aan gepresenteerde mogelijkheden. Het crypto informatiebedrijf verklaarde echter ook dat de huidige plaag van geassocieerde cybercriminaliteit het potentieel van DeFi ook zou kunnen afremmen.

Zoals Chainalysis het verwoordde:

“DeFi is een van de meest opkomende gebieden van het bredere cryptocurrency ecosysteem. Niet alleen biedt het voor crypto ondernemers maar ook voor gebruikers van cryptocurrency enorme mogelijkheden. Het is echter onaannemelijk dat DeFi zijn volledige potentieel kan waarmaken. Met name als dezelfde decentralisatie die DeFi zo dynamisch maakt ook op grote schaal crypto oplichting en cryptodiefstal mogelijk maakt.”


crypto kopen

DeFi was in 2021 een geliefd jachtterrein voor crypto oplichters

De DeFi ruimte is een snel opkomende en evoluerende ruimte in de crypto-industrie. Het blockchain analytics bedrijf schatte de groei van het DeFi transactievolume voor vorig jaar op 912%. Een deel van wat het zo aantrekkelijk maakt voor zowel gebruikers als facilitators is dat het tussenpersonen wil verwijderen.

Een typisch voorbeeld hiervan is het wegsnijden van banken bij typische financiële transacties zoals het afsluiten van een lening. Dit vertaalt zich in minder rompslomp voor de toekomstige begunstigde en werkt ook sneller en goedkoper uit.

Smart contracts vervangen banken en advocaten in de wereld van DeFi. Deze contracten zijn programmeerbare stukjes code die in een openbaar netwerk zoals Ethereum of Solana geschreven zijn. Smart contracts zijn ontworpen om op bepaalde bepalingen uit te voeren – vandaar dat ze de kern zijn van de voorgeschreven ‘decentralisatie’ van financiële transacties. Of zoals Joey Krug, CIO bij Pantera Capital het gebruik van slimme contracten omschreef:

“Het financiële systeem is in feite geld rondsturen met allerlei voorwaarden eraan verbonden.”

Maar volgens Chainalysis’ hoofd onderzoek Kim Grauer maken code kwetsbaarheden de DeFi ruimte zeer vatbaar voor crypto oplichters en crypto hackers. Grauer beweert dat verschillende pas gelanceerde protocollen gemakkelijk te doorbreken zijn voor hackers. Het onderzoekshoofd van Chainalysis verklaarde zelfs dat 21% van de totale aanvallen in 2021 deze zwakte uitbuitten.

Crypto oplichters - crypto scams

Legitiem cryptogebruik nog steeds belangrijker dan crimineel gebruik

Hoewel crypto-gerelateerde misdaad en het aantal crypto oplichters lijkt toe te nemen, beweren onderzoekers dat dit nog steeds verbleekt in vergelijking met legitiem crypto gebruik.

Statistieken suggereren dat crimineel crypto gebruik vorig jaar slechts 0,15% uitmaakte van het totale crypto handelsvolume van $15,8 biljoen. Volgens het rapport wordt “misdaad een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency ecosysteem”.

Ondanks deze trend is het natuurlijk essentieel dat de DeFi markt zich verder gaat beschermen tegen de crypto oplichters. De afgelopen maanden zagen we namelijk een toename in crypto hackers.

Lees ook het artikel: Zaryn Dentzel slachtoffer van cryptodiefstal ter waarde van miljoenen euro’s

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.


Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

Crypto kopen bij Bitvavo is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is:

1. Bij Bitvavo aanmelden. Dit doe je eenvoudig door op de afbeelding hieronder te klikken en het formulier in te vullen.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Als je het verificatieproces succesvol hebt doorlopen, hoef je alleen je eerste storting bij Bitvavo te doen.
4. Beginnen met handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen

The post Analyse: Crypto oplichters wisten in 2021 een recordbedrag $14 miljard buit te maken – is DeFi wel veilig?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!