Er is geen twijfel over dat cryptovaluta de toekomst zijn. Ongeacht of het nog jaren, decennia, of eeuwen zal duren, crypto is een veel betere manier om waarde vast te stellen. Hoewel de vraag of Bitcoin illegaal is vandaag misschien een eerste zorg is voor mijnwerkers en handelaars, zal dit op een gegeven moment een gewone valuta worden. Toch zijn er op dit moment landen waar Bitcoin illegaal is, waar een Bitcoin verbod heerst en zijn er ook landen die pro-crypto zijn. In dit artikel lees je er meer over.

Voordelen van een cryptocurrency

De meeste futuristen zijn het erover eens dat de echte voordelen van cryptocurrencies zoals Bitcoin nog moeten blijken. Maar intussen zijn er verschillende reële voordelen voor het gebruik van digitale valuta.

 

Geen controle van overheid

Ten eerste is de manier waarop de valuta geproduceerd en verspreid wordt gedecentraliseerd en door geen enkele overheid gereguleerd. Geen enkele autoriteit kan je geld intrekken of bevriezen, zeker niet als ze niet eens weten dat het van jou is.

 

Evenwicht tussen producenten, miners en markt

Het tweede voordeel is het voortdurende evenwicht tussen de producenten van de munt, de zogenaamde miners en de markt in het algemeen. Er is geen mogelijkheid voor een of andere autoriteit om munten bij te drukken, zoals ze vaak doen met fiat valuta.

 

Veilige transacties

Tenslotte zijn de transacties volkomen veilig. Anders dan papiergeld dat vervalst kan worden, zou valse crypto onbruikbaar worden op het moment dat het verbinding maakt met het netwerk, omdat de hashes niet zouden passen. Dit maakt het onmogelijk voor iemand om met valse cryptocurrency te verkopen of te kopen.

 

Risico’s van het gebruik van crypto

Van de twee belangrijkste risico’s van het gebruik van crypto is het ene persoonlijk, en het andere globaal economisch.

 

Persoonlijk risico

Het persoonlijke risico komt voort uit de anonimiteit en het gebrek aan autoriteit. Als je private sleutel gestolen wordt, kan al je geld misbruikt worden en overal naartoe gestuurd worden. Dit zou te vergelijken zijn met het stelen van contant geld, want als je niet de directe persoon kunt aanwijzen die zojuist je geld gestolen heeft, is daarna elk spoor verloren.

 

Economisch risico

Het economische risico is de onuitvoerbaarheid van het gebruik van huidige crypto als financiële derivaten. Dit betekent dat geen bank of verstandig mens je ooit een lening zal geven met behulp van Bitcoin. Hoewel het contract zelf mogelijk is, is de markt nog te jong en te volatiel voor wie dan ook om dit soort ruilmiddel voor zijn dagelijkse zaken te gebruiken.


crypto kopen

Landen proberen Bitcoin te verbieden

Crypto, waaronder Bitcoin (BTC), heeft een heleboel eigenschappen die geld intrinsiek in zijn systeem zou moeten hebben. Het vertegenwoordigt de energie die gebruikt wordt om een wiskundig proces tot stand te brengen. De toename van processorsnelheid en -efficiëntie zorgt voor inflatie, en de toename van de vraag naar energie zal dit evenwicht tegengaan.

Maar, een gedecentraliseerde en ongecontroleerde handel op wereldschaal zal inderdaad veel zeer machtige en zeer goed bewapende mensen van slag brengen. Tot nu toe heeft het feit dat de regering veel (en ik bedoel veel) wapens heeft haar suprematie wel gevestigd. Daarom moeten we verwachten dat sommige regeringen zullen proberen dit soort valuta te verbieden of anderszins te ontmoedigen.

Gelukkig kan hetzelfde wereldwijde netwerk dat crypto tot werkelijkheid maakte, ook de handel erin veilig en anoniem maken. Door een betrouwbare en professionele VPN te gebruiken kun je al je transacties snel en gemakkelijk doen.

 

Waarom is Bitcoin illegaal in sommige landen? 

Vaak gaat het om het gebrek aan macht en controle vanuit de overheid, dan een land Bitcoin illegaal maakt. Over het algemeen spitsen de argumenten zich toe op economische, veiligheids- en gezagskwesties. Het feit dat je over de hele wereld goederen en diensten kunt betalen, vanaf een anonieme rekening, zonder veel sporen achter te laten, betekent dat de overheid niet in staat is je aankopen te volgen.

Waar kun je Bitcoin verhandelen?

Als je wilt weten of Bitcoin illegaal is in jouw geval, moet je de wetten kennen van het land waar je verblijft. Het hebben van Bitcoin is in de meeste landen volkomen legaal, maar dat betekent nog niet dat je klakkeloos kunt handelen in Bitcoin of crypto.

Sommige landen hebben een verbod op het verhandelen van welke cryptocurrency dan ook of het gebruik ervan als wettig betaalmiddel. Andere accepteren deze betaalvorm misschien helemaal, maar dwingen hoge belastingen af op alle transacties die crypto gebruiken.

Hoe je crypto gaat gebruiken hangt sterk af van je einddoel. Als je alleen wat eenvoudige transacties wilt doen of wilt proberen crypto te delven op je rigs, dan kan dat vanuit vrijwel elk land. Maar als je wilt handelen en uitwisselen tussen Bitcoin en andere crypto’s en nationale fiat valuta’s, zul je tegen wat problemen aanlopen.

Gelukkig kun je, door een online VPN te gebruiken, schakelen tussen meerdere landen en meerdere servers. Zo kun je met crypto financiën je eigen persoonlijke Nederlandse Sandwich creëren en heel weinig overlaten voor welke regering dan ook om je te volgen.

Bitcoin illegaal crypto verbod

Pro crypto landen

Het lijkt misschien dat je Bitcoin het beste kunt verhandelen en minen in landen waar deze soort digitale valuta wettelijk geregeld is. Maar dit is niet altijd het geval. Voor velen is de handel in Bitcoin, of met welke andere crypto dan ook, bedoeld om anoniem te zijn.

In onderstaande landen gaan de meeste voordelen van cryptocurrencies verloren, omdat je je transacties aan de overheid moet bekendmaken.

1.VS

Er zijn maar een paar landen waar Bitcoin, en andere cryptocurrencies, erkend worden als financiële betaalmiddelen. De grootste van die landen is de VS, waar het Amerikaanse ministerie van Financiën Bitcoin erkent als een convertibele virtuele valuta.

Wie Bitcoin in de VS wil gebruiken moet zich registreren bij de FinCEN en een administratie bijhouden zoals voor het gebruik van Amerikaanse dollars.

2. El Salvador

El Salvador heeft in september 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd. In dit land kun je dus vrij in Bitcoin en andere cryptocurrencies handelen.

3.Duitsland

De Duitse Federatie is een van de weinige landen binnen de EU die het gebruik van Bitcoin en andere cryptocurrencies legaliseert en reguleert. De staat erkent ze als virtuele, of digitale valuta die gebruikt kunnen worden als ”rekeneenheid” of voor persoonlijke of fiscale doeleinden.

Vanuit Duits perspectief is er geen verschil tussen Bitcoin en elke andere vreemde valuta wat het banksysteem betreft.

4.Wit-Rusland

De Republiek Wit-Rusland staat niet bepaald bekend om haar liberale houding in de meeste kwesties. Het is dus een zeldzaamheid dat dit de meest vooruitstrevende natie is als het gaat om Bitcoin en cryptocurrency wetgeving.

Bij presidentieel decreet zijn alle bedrijfsentiteiten, ook banken en bedrijven, in staat hun eigen ”cryptocurrency tokens” uit te geven. Die mogen gebruikt worden in de handel, en ook in financiële derivaten.

5.Mexico

Het is volledig legaal om Bitcoin in Mexico te verhandelen en te gebruiken volgens de FinTech wet. Hoewel de overheid zich tot de cryptocurrency verhoudt alsof het een handel in handelswaar is, zijn er toch belastingen en regelgeving.

Bovendien, als je naar Bitcoin mijnt, ben je onderworpen aan dezelfde wetten die gelden voor bedrijven die elk ander verhandelbaar handelsartikel produceren.

6.Frankrijk

De handel in en productie van cryptocurrencies zijn in Frankrijk sinds 2014 gereguleerd. Wat de Franse Republiek betreft, is het volkomen legaal om de crypto als handelswaar te gebruiken en valt het onder dezelfde wetten als elk ander goed of dienst.

Maar het is illegaal en onmogelijk om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, en alle betalingen, belastingen, en uitgaven in het land moeten in euro betaald worden.

Tenslotte moet je, als je met crypto-to-fiat uitwisselingen te maken hebt, papieren overleggen waaruit blijkt dat je niet bezig bent met het witwassen van geld of andere illegale activiteiten.

7.Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft een uitgebreide regelgeving voor crypto die er sterk op berust dat je het als een vreemde valuta ziet. Wie handelt in Bitcoin of een andere crypto zou dezelfde belastingen betalen als wanneer hij euro’s of Amerikaanse dollars verhandelt of bezit.

Winsten en verliezen bij het verhandelen van Bitcoin zijn onderworpen aan de vermogenswinstbelasting. Bovendien houdt elke aankoop van goederen en diensten met cryptocurrencies dezelfde belasting in als wanneer die met pond sterling betaald werd.

8. Spanje

Wat de legaliteit betreft, zijn er geen wetten over Bitcoin in Spanje. Je mag elke crypto kopen of verhandelen zonder regelgeving of belastingen.

In het geval dat je een zaak maakt van het verhandelen van cryptocurrencies, zou je pas belast worden als je de crypto liquideert in euro’s of andere nationale fiat valuta’s.

Spanje is een heel aantrekkelijk land voor mijnwerkers, want het krijgt bijna 350 zonnige dagen per jaar. Met dit gegeven gebruiken de meeste mijnwerkers zonne-energie om hun uitgaven aan te vullen en hun eindkosten te verlagen. Als je in staat bent de temperatuur te beheersen en een hernieuwbare energiebron op te zetten, kan het produceren van crypto in Spanje heel lucratief worden.

9. Rusland

Theoretisch zou Rusland de perfecte plaats zijn om naar crypto te mijnen, wat het weer betreft. Koud, droog, en over het algemeen zonnig is ideaal. Bovendien zijn er geen wetten die cryptocurrency direct reguleren.

Het is onmogelijk crypto als wettig betaalmiddel te aanvaarden, en geen enkel bedrijf kan het als betaling accepteren. Ook is er een gerechtelijke uitspraak die Bitcoin als een valutasurrogaat ziet en dus vogelvrij. Maar, omdat Rusland de Continentale Jurisprudentie gebruikt, heeft dit vonnis geen invloed op wetten of toekomstige procedures.

Tenslotte zijn de meeste handelsplatforms die in Rusland met cryptocurrencies handelen online geblokkeerd en onmogelijk te bereiken met een Russisch IP adres. Gelukkig kan dit probleem snel opgelost worden door een VPN te gebruiken en verbinding te maken via een buitenlandse server.

Landen met een gedeeltelijk crypto verbod

Als je Bitcoin produceert, verhandelt, of bezit, zijn dit de landen waar je wilt zijn. De meeste landen hebben een neutrale houding tegenover crypto. Is Bitcoin illegaal wordt niet gevraagd, maar er wordt ook niet iets gedaan om elke vorm van handel te verhinderen.

In zulke landen zien de meeste regeringen cryptocurrencies als een goederenmarkt en laten hun burgers zich met hun eigen digitale bezit gedragen zoals ze willen. Enkele van de landen die onder deze regel vallen zijn:

  • Zuid-Afrika
  • Argentinië
  • Brazilië
  • Chili
  • Kyrgyzstan
  • Oezbekistan
  • Cyprus
  • Turkije
  • Kroatië
  • Hongarije
  • Oekraïne
  • Bosnië & Herzegovina
  • Griekenland
  • Italië
  • Spanje
  • Nederland
  • Rusland

Landen waar Bitcoin illegaal is

Tenslotte houden sommige landen er echt niet van dat hun burgers en inwoners genieten van cryptocurrencies zoals Bitcoin. In veel van deze landen is Bitcoin illegaal. Voor sommige van deze regio’s zijn alleen financiële Bitcoin transacties verboden, wat betekent dat je nog steeds legaal in Bitcoin kunt investeren.

In andere landen zijn alle soorten cryptotransacties verboden, ongeacht of je als bedrijf in Bitcoin investeert, of gewoon Bitcoin wilt kopen om te testen hoe het systeem werkt. Hieronder een aantal voorbeelden van dit soort landen. 

1.Pakistan

In 2018 gaf Pakistan een bericht uit aan alle banken dat de Bitcoin, en alle andere digitale en virtuele valuta, in het land verboden zijn. Er kan geen uitwisseling van crypto naar fiat en omgekeerd plaatsvinden.

De wet is onduidelijk over de productie en het bezit van crypto door Pakistaanse burgers. Hoe dan ook, het is niet aan te raden in dit land handel te drijven of je bezit van een Bitcoin portemonnee bekend te maken. In Pakistan is Bitcoin illegaal. 

2.Verenigde Arabische Emiraten

Als je een van de weinige mensen in de VAE bent die crypto mogen bezitten en verhandelen, dan ben je je heel goed bewust van dat feit. Het is je verteld door je mede-koninklijke familieleden. Voor alle anderen, ook bezoekers en inwoners, is het verhandelen en zelfs bezitten van Bitcoin ten strengste verboden. Alle transacties in alle virtuele valuta’s zijn verboden. Kortom, in de VAE is Bitcoin illegaal. 

3.Ecuador

Ecuador die crypto verbiedt is een erg vreemde zet, want het land heeft geen binnenlandse munt en vertrouwt op de Amerikaanse dollar voor alle binnenlandse en buitenlandse transacties. In 2014 vaardigde het parlement van het land een volledig verbod uit op alle soorten digitale valuta, behalve elektronische vormen van betaling voor de US dollar. Kortom, in Ecuador is Bitcoin illegaal. 

4.Egypte

Hoewel zorgvuldig onderzoek van de Koran zou impliceren dat het gebruik van cryptocurrency niet alleen toegestaan is, maar te verkiezen boven fiat valuta (Al-Baqarah, 2:188), is de Egyptische Dar al-Ifta het daar niet mee eens. Wat het hoogste islamitische rechtsorgaan van de natie betreft, is Bitcoin haram en volledig verboden.

Crypto zeer moeilijk te traceren

Onmogelijk is een groot woord. Als de CIA, NSA, FSS, of Mossad je geld echt willen vinden, zullen ze het uiteindelijk vinden. Maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is.

Bitcoin, of een andere cryptocurrency, gebruiken om goederen en diensten te kopen en verkopen is heel moeilijk te traceren. Omdat de transacties anoniem kunnen zijn, zal elke entiteit die het geld probeert op te sporen je publieke sleutelnummer moeten kennen, en ook transacties met je moeten hebben. Dan kunnen ze het internet uitkammen op zoek naar gegevens over je transacties.

Deze actie is theoretisch aannemelijk, maar zeer onwaarschijnlijk.

Investeren in de toekomst

Bitcoin kopen is op het ogenblik misschien niet zo lucratief als sommige andere financiële mogelijkheden. Maar het is investeren in de toekomst waarin alle transacties met digitale valuta zullen gebeuren. Hetzij als wettig betaalmiddel of als de facto handelsmodel, dit is de toekomst van het zakendoen.

Hoe handel je in Bitcoin?

Handelen in Bitcoin, of elke andere crypto, is heel eenvoudig. Ongeacht de legaliteit van Bitcoin zijn er handelsplatforms op het web die non-stop toegankelijk zijn. Hier kun je Bitcoin kopen en verkopen in verhouding tot elke andere nationale fiat valuta, of andere digitale valuta.

Tenslotte gebruik je je fiat valuta om je eerste hoeveelheid cryptocurrency te kopen. Je transactie wordt geregistreerd in de blockchain, en het digitale geld schuift in je warme portemonnee.

Voor je je eerste crypto koopt, ongeacht of het Bitcoin, Litecoin, Monero, of een andere soort is, zorg je ervoor dat je de voorwaarden van je transactie kent.

Je moet altijd vooraf de reputatie controleren van het platform dat je gebruikt. Er moeten andere Bitcoin gebruikers zijn die hetzelfde webplatform gebruiken voor hun transacties en kunnen getuigen dat het eerlijk en betrouwbaar is.

Ten tweede moet je je bewust zijn van eventuele kosten die het handelsplatform als hefboom hanteert. Dit kan variëren van fracties van een procent tot heel wat. Je moet dat in je wiskunde invoeren.

Bitvavo

De goedkoopste crypto broker van Nederland


  • Meer dan 150 cryptomunten

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Geregistreerd bij DNB

  • Ontvang €1000 handelskorting

  • Rating: 9,5

Favoriet

Binance

Grootste crypto exchange ter wereld


  • Meer dan 350 cryptomunten

  • Kopen, traden en staken

  • Engelstalige klantenservice

  • Veel gebruikersfuncties

  • Max 0,10% handelskosten per transactie

  • Rating: 9,2

Bitcoin Meester

De crypto aanbod van Nederland


  • Meer dan 200 cryptovaluta

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Ingebouwde wallet

  • Tussen de 1% tot 2% per transactie

  • Rating: 9,5

Moet ik beginnen met mijnen?

Hoewel Bitcoin mining zich voordoet als iets dat iedereen vanuit huis zou kunnen doen, zouden die mensen hun geld niet terugkrijgen.

Bij deze berekening moet je de hash rate van je rig afzetten tegen de verbruikte energie, en de huidige BTC prijs op de wereldmarkt. Het energieverbruik is daar het grootste probleem als het gaat om de uiteindelijke prijs van het zakendoen.

Er is een mogelijkheid om Bitcoin te verdienen zonder geld te verliezen, maar je zult echt slim en innovatief moeten zijn.

Neem de tijd om je te verdiepen in de architectuur van rigs, thermische budgetten, energiecycli, koelsystemen, en soortgelijke termen. Als je je huiswerk gedaan hebt, is er misschien een manier om je kosten te drukken en je opbrengst te verhogen.

Conclusie

Ongeacht of je een ervaren crypto handelaar bent of iemand die nu pas tot de gemeenschap toetreedt, je moet weten is Bitcoin illegaal in je land. Gelukkig kun je in Nederland gewoon handelen bij crypto brokers die geregistreerd zijn bij DNB. Meld je nu aan bij Bitcoin Meester, Bitvavo of Binance.


Veilig, snel en goedkoop crypto kopen

Crypto kopen bij Bitvavo is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is:

1. Bij Bitvavo aanmelden. Dit doe je eenvoudig door op de afbeelding hieronder te klikken en het formulier in te vullen.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Als je het verificatieproces succesvol hebt doorlopen, hoef je alleen je eerste storting bij Bitvavo te doen.
4. Beginnen met handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

The post Analyse: In welke landen is Bitcoin illegaal, waar is er een gedeeltelijk Bitcoin verbod en welke landen zijn pro-crypto?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!