Web 3.0 versus Web 2.0 en Web 1.0
Om Web 3.0 uit te leggen moeten we eerst de geschiedenis ervan neerzetten en de twee vorige tijdperken ervoor begrijpen. Met name moet er gekeken worden hoe ze het internet dat we vandaag hebben beïnvloedden en hoe ze uiteindelijk de toekomst ervan zouden vormen.
Eerste generatie van internet: Web 1.0
De eerste generatie van het World Wide Web (WWW), of het internet, Web 1.0, begon in het begin van de jaren 1990. Het werd gewoonlijk het Statische Web genoemd vanwege zijn nu-primitieve eigenschappen.
Hoewel het informatie-uitwisseling sneller mogelijk maakt dan wat dan ook voordien, was het nog ver verwijderd van het vergemakkelijken van aanpassingen, directe interacties, en het beantwoorden van complexe vragen, die velen nu als fundamenteel kunnen beschouwen in de huidige tijd.
Het Web 1.0 tijdperk was gebouwd op een verzameling statische online pagina’s die slechts beperkte informatie boden. Toch werd Web 1.0 geprezen om de revolutionaire mogelijkheden die het had. Daarnaast diende het als de basis voor misschien wel de grootste tech uitvinding in de geschiedenis.
Tweede generatie van internet: Web 2.0
De dingen die Web 1.0 miste, vooral gebruikersinteracties en inhoudsaanpassingen, werden door het Web 2.0 van de vroege jaren 2000 aangepakt. Terwijl Web 1.0 het Statische Web is, kan Web 2.0 het best geïdentificeerd worden als het lees-schrijf Web en is het huidige internettijdperk waarvan we elke dag weten te genieten.
Mensen zijn niet langer beperkt tot het louter lezen van informatie van de statische pagina’s van het vorige internettijdperk; ze kunnen nu terugschrijven en prompt in wisselwerking treden met andere mensen uit de hele wereld. Dit maakte de weg vrij voor bijna alle grote websites die we vandaag kennen en ieders moderne metgezel, namelijk de sociale media.
Hoewel Web 2.0 mensen meer dan ooit dichter bij elkaar bracht, betekende het verhoogde tempo van digitale interacties ook dat het genereren van digitale gegevens naar zijn allereerste hoogtepunt werd gestuwd.
En omdat gecentraliseerde platforms verantwoordelijk zijn voor genoemde interacties, kregen grote bedrijven als Twitter, Google en Facebook uitgebreide toegang tot gebruikersgegevens.
Gebruik van gebruikersgegevens
Deze vrije toegang tot gegevens werd voor genoemde corporaties al snel gebruikt om een netwerkeffect te ontwikkelen in een bloeiende advertentieruimte die afhankelijk is van gebruikersgegevens.
Dit betekent in dat deze platforms je geschiedenis en surfgewoonten gebruiken om op maat gemaakte advertenties en aanbevelingen te maken, die ze dan zonder dat je het weet op je schermen pleisteren.
Hoewel sommigen het misschien cool vinden dat de dingen die je leuk vindt je schijnbaar achtervolgen en veel gemakkelijker te vinden zijn, vinden de meesten deze praktijk een inbreuk op je privacy.
Deze kwestie bracht het idee op gang van een democratischer en gedecentraliseerd internet. Waar gebruikers vrij over het Web kunnen surfen zonder de angst dat bedrijven hun gegevens voor hun eigen gewin overhevelen.
Het ontwrichten van zo’n grootschalige technologische standaard wordt algemeen gezien als een hele opgave, maar velen lijken nu klaar om de uitdaging met beide handen aan te gaan. Dit leidt tot waar we nu zijn, met velen die ernaar streven de grote speler te zijn die het gedecentraliseerde Web, het Web 3.0, tot bloei brengt.
Wat is Web 3.0?
De toekomst van het internet, de nu onvermijdelijk lijkende derde generatie van het WWW, het Web 3.0, wordt door velen aangeprezen als een veel slimmere, open, en gedecentraliseerde iteratie van het internet. Het wil in principe de interconnectiviteit die we nu met Web 2.0 hebben versterken en tegelijk de vertrouwelijkheid en de macht van gebruikers over hun eigen gegevens behouden.
Volgens de laatste berichten zou blockchain het fundament vormen voor Web 3.0 en ernaar streven verschillende slimme systemen te combineren met het huidige niveau van het Internet of Things, of IoT.
Terwijl de vorige twee iteraties van het internet vooral de uitwisseling van informatie tussen gebruikers vergemakkelijkten, is Web 3.0 van plan iets meer fysieks te worden, omdat er miljarden actuatoren en apparaten bij betrokken zouden zijn die met allerlei dingen verbonden zijn. Het wil interactie en coördinatie tussen machines onderling mogelijk maken.
Om dit voor elkaar te krijgen moet Web 3.0 echter ook veel slimmer zijn dan Web 1.0 en Web 2.0. Terwijl de eerste generatie dom was maar als bouwsteen diende voor iets echt revolutionairs, en de tweede zijn meer dynamische en uitgebreide versie, zal de derde kunstmatige intelligentie en cognitieve computing integreren.
Het moet dus leven geven aan de dingen om ons heen. Dit in ogenschouw nemend, ontpopt Web 3.0 zich tot de meest gepersonaliseerde, adaptieve en, uiteraard, een geavanceerde versie van het internet tot nu toe.
De immense belofte en levensveranderende mogelijkheden rond Web 3.0 concepten dreven verschillende ontwikkelaars uit de hele wereld tot het wild conceptualiseren van het blockchain raamwerk en geschikte toepassingen voor de komende evolutie van het internet.
Voordelen van Web 3.0
Terwijl velen zouden menen dat het internet dat we nu hebben goed is zoals het is, stellen anderen dat een vernieuwing ervan nu essentieel is geworden, vooral met het gegevensmonopolie van reusachtige ondernemingen dat nu gangbaar is geworden. Laten we eens kijken naar de voordelen die Web 3.0 voor ons in petto heeft:
Gedecentraliseerd en vertrouwelijk
Zoals hierboven kort vermeld, is vertrouwelijkheid een belangrijk aspect van het internet geweest dat velen nu trachten te bewaren. Wat is Web 3.0 en hoe biedt het een oplossing? Gelukkig doet Web 3.0 precies dat en misschien nog veel meer. In de derde generatie van het internet zou er geen centraal punt van controle zijn. Het zou gedecentraliseerd zijn en dus de gebruikers de volledige controle over hun persoonlijke gegevens teruggeven.
De gebruikers zullen nu degenen zijn die volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen gegevens. Door de integratie van blockchain technologie en decentralisatieconcepten zal bovendien ook de volgorde waarin gegevens te gelde worden gemaakt en uiteindelijk gebruikt, veranderen.
Grotere mate van interconnectiviteit en beschikbaarheid van informatie
De trend om met elke internetgeneratie efficiënter informatie te kunnen verzamelen en grotere connectiviteit mogelijk te maken zou met Web 3.0 niet ophouden.
Net zoals het Web 2.0 met het Web 1.0, wil het 3.0 voortbouwen op de reeds indrukwekkende interconnectiviteit en informatiebeschikbaarheid van het internet dat we vandaag hebben.
Zo indrukwekkend als het is om nu al schijnbaar alle antwoorden die je zoekt vrij op het internet beschikbaar te zien, zo veel beter wil de toekomstige iteratie ervan nog worden.
Internetervaring op maat voor elke gebruiker
Omdat Web 3.0 semantiek en veel slimmere technologieën voor machinaal leren integreert, zou de internetervaring voor elke gebruiker uniek zijn.
Alles zou speciaal voor jou op maat gemaakt lijken, waardoor je internet surfsessies efficiënter, aangenamer en de moeite waard worden.
Web 3.0 wil de reclametactiek ten goede vernieuwen, zodat gebruikers zonder veel moeite de advertenties kunnen vinden voor de artikelen of diensten die ze nodig hebben.
Conclusie: Wat is Web 3.0
In dit artikel kreeg je antwoord op de vraag wat is Web 3.0. Gedecentraliseerde financieringsprotocollen (DeFi), door blockchain aangedreven browsers en domeinen, en Web 3.0 wallets hebben de mainstream bereikt. Daarom staat het internet dat we vandaag kennen ongetwijfeld aan de vooravond van zijn volgende stap in de evolutie.
Hoewel de veelgeprezen aspecten die Web 3.0 biedt nog in een pril stadium verkeren, zou de veelgeprezen aandacht die het de laatste jaren heeft gegenereerd de langverwachte invoering ervan zeker bespoedigen. De heerschappij van grote bedrijven en gecentraliseerde informatieverzameling is nu op zijn kantelpunt gekomen – de controle over gegevens zal nu teruggaan naar waar ze rechtmatig thuishoort, bij de gebruikers.
Zet je schrap want de overgang tussen Web 2.0 en Web 3.0 komt er snel aan.
Veilig, snel en goedkoop crypto kopen
1. Bij Bitvavo aanmelden. Klik hiervoor op afbeelding hieronder en vul het formulier in.
2. Je bij Bitvavo verifiëren: Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail ter verificatie.
3. Geld storten: Na een succesvolle verificatie, kun je de eerste storting bij Bitvavo doen.
4. Beginnen met crypto handelen: Je bent nu klaar om in crypto te handelen.
The post Analyse: Wat is Web 3.0 en is het de volgende stap in de evolutie van het internet en blockchain?
appeared first on crypto inzichten