Illegale activiteit en cybercriminaliteit zijn een steeds kleiner onderdeel van de crypto-economie, blijkt uit onderzoek van blockchain-analysebedrijf Chainalysis. Het percentage illegale activiteit daalde in 2021 naar slechts 0,15% van het totale transactievolume, ook al steeg de totale waarde naar een nieuw hoogtepunt.

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis doet jaarlijks verslag over crypto- en bitcoingerelateerde cybercriminaliteit. Op hun blog lichten ze vast een tipje van de sluier op van het aankomende 2022 Crypto Crime Report.

Daaruit blijkt dat illegale activiteit een steeds kleiner onderdeel is van de crypto-economie. Hoewel de populariteit van bitcoin en andere cryptovaluta’s in 2021 fors toenam, steeg het aandeel transacties naar adressen verwant aan illegale activiteit namelijk aanzienlijk minder.

Zo groeide het transactievolume van alle cryptovaluta’s bij elkaar vorig jaar met 567% naar $15.800 miljard dollar, maar volgens schattingen van Chainalysis steeg het aantal transacties naar adressen verwant aan illegale activiteit in dezelfde periode met ‘slechts’ 79% naar $14 miljard dollar.

Let op: ‘Transactievolume’ op zichzelf zegt weinig over het daadwerkelijke economische verkeer. Exchanges sturen bijvoorbeeld regelmatig grote bedragen tussen eigen wallets heen en weer en ook cybercriminelen verplaatsen hun fondsen vaak via verschillende adressen. Bij een berekening van het transactievolume wordt iedere individuele blockchaintransactie echter meegeteld, ook al zijn de fondsen niet van eigenaar veranderd.

In totaal was alle illegale activiteit bij elkaar volgens Chainalysis slechts 0,15% van het totale transactievolume. Met uitzondering van 2019, het jaar waarin de grootschalige PlusToken-oplichting plaatsvond, lijkt daarmee een jaarlijkse dalende trend zichtbaar.

Ondanks een dalende trend, zo stelt Chainalysis, vertegenwoordigt de illegale activiteit ter waarde van $14 miljard dollar wel een aanzienlijk probleem.

Ook benadrukt Chainalysis dat de cijfers schattingen zijn die na verloop van tijd omhoog kunnen worden bijgesteld naarmate aanvullende informatie bekend wordt. Verleden jaar werd de illegale activiteit in de eerste instantie bijvoorbeeld op 0,34% geschat, maar dat werd later bijgesteld naar 0,62%.

DeFi

Hoewel het percentage illegale activiteit in 2021 daalde steeg de totale waarde van de fondsen wel naar een nieuw hoogtepunt. De meeste groei is volgens Chainalysis te wijten aan de opkomst van oplichting en diefstal via ‘DeFi’-protocollen. Dat zijn altcoin-projecten ongerelateerd aan Bitcoin.

In totaal maakten oplichters in 2021 $7,8 miljard dollar buit. Zo’n $2,8 miljard daarvan was volgens Chainalysis afkomstig van ‘rug pull’-oplichting. Oplichters lanceren daarbij met grootse beloftes tokens via altcoin DeFi-protocollen waarin nietsvermoedende slachtoffers investeren, waarna de oplichters met het geïnvesteerde geld verdwijnen. Het lanceren van tokens via zulke protocollen is eenvoudig en er is geen controle of de projecten betrouwbaar of frauduleus zijn.

Ook nam de waarde van verloren fondsen als gevolg van diefstal in 2021 toe, vooral via DeFi-platformen. Meestal gaat het daarbij om bugs in de code die kwaadwillenden exploiteren om de fondsen van gebruikers te bemachtigen. Chainalysis schat dat er in 2021 in totaal zo’n $3,2 miljard dollar werd gestolen van gebruikers, waarvan 72% ($2,2 miljard) via DeFi-platformen.

DeFi is ook steeds populairder bij witwassers. In 2021 werden maar liefst 1964% meer illegale fondsen naar DeFi-platformen gestuurd dan het jaar ervoor. Exacte bedragen vermeldde de blogpost niet, maar staan vermoedelijk in het aankomende rapport.

Betere opsporing

Veelbelovend noemt Chainalysis dat instanties steeds beter zijn in het opsporen van crypto-gerelateerde misdaad. Chainalysis geeft daarbij verschillende voorbeelden van succesvolle opsporingsacties.

Een afdeling van de Amerikaanse belastingdienst die criminaliteit opspoort confisqueerde in 2021 bijvoorbeeld $3,5 miljard dollar aan cryptovaluta, maar liefst 93% van alle fondsen die zij in dat jaar confisqueerden. Ook Justitie en antiterrorismediensten boekten diverse successen.

De exacte hoeveelheid fondsen in het bezit van criminelen is lastig te schatten, maar Chainalysis heeft zo’n $10 miljard dollar aan fondsen verwant aan illegale activiteit in het vizier. Hoewel de fondsen te herleiden zijn naar illegale activiteiten is veel van de waarde volgens Chainalysis echter niet afkomstig van de activiteit, maar het gevolg van koersstijgingen.

Chainalysis

Chainalysis is marktleider op het gebied van blockchain-analyse en werkt wereldwijd samen met instanties, overheden en exchanges. Ze leveren onder andere software waarmee adressen en transacties die verdacht zijn van illegale activiteit zijn te identificeren. Opsporingsdiensten en exchanges maken daar gebruik van om illegale fondsen op te sporen, te blokkeren of confisqueren.

Regelmatig brengt Chainalysis rapporten uit zoals het Crypto Crime Report waarmee ze inzage verschaffen in hun data. Het volledige 2022 Crypto Crime
Report
wordt volgens planning in februari gepubliceerd.



Chainalysis is vaker in het nieuws. Meer lezen? Bekijk dan eens onze eerdere artikelen.

The post Analyse: Chainalysis: illegale activiteit slechts 0,15% van transactievolume, maar wel recordwaarde
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!