Wat een geluk! Een kleine miner heeft tegen alle verwachtingen in 240.000 euro aan blokbeloning verdiend. Deze miner won de race met slechts 116 TH/s aan rekenkracht en kreeg als beloning 6,25 bitcoin.
Dit is de tweede kleine miner binnen een week die ervan doorgaat met de prijs. Afgelopen dinsdag lukte het een persoon of een organisatie met een rekenkracht van slechts 126 terahashes per seconde, om de race te winnen en de 6,25 BTC-beloning te ontvangen.
1 op 10.000
De kans om de winnende nonce te vinden met één kleine miner is volgens Dr. Con Kolivas 1 op 10.000. Hij werkt aan de ontwikkeling van cryptocurrency-miningsoftware CGMiner en weet dus waar hij het over heeft.
Depends on how long he was mining for. You have about a 1 in 10,000 chance of finding a block per day with that hashrate, so one block on average every 10,000 days (but the chance keeps diminishing over time as global hashrate rises.)
— Dr. Con Kolivas (@ckpooldev) January 11, 2022
Om dit in perspectief te plaatsen. Als de huidige rekenkracht voor altijd constant zou blijven op het hele bitcoin netwerk, dan zouden deze miners eens per 27 jaar een blok mogen toevoegen aan de blockchain. Begin dit jaar werd een nieuw record gemeten van 208 miljoen terahashes per seconde. De kans dat twee kleine miners met ongeveer 120 terahashes per seconde
De miner die het blok dinsdag vond, bevond zich in een solo-mijnpool die werd beheerd door CK Pool.
Weer een solo miner
Nu, minder dan twee dagen later, is een andere kleine miner van CK Pool met nog minder rekenkracht er in geslaagd om een blok te minen. Hoeveel geluk kan je hebben? De winnende miner van vandaag heeft zich twee dagen geleden pas aangesloten bij CK Pool.
Volgens Dr. Con Kolivas waarschijnlijk in reactie op de winnaar van afgelopen dinsdag. ‘Ze hebben in die tijd astronomisch veel geluk gehad bij het oplossen van een blok.’
I have since confirmed that this is indeed a new miner, that joined less than 2 days ago presumably in response to the other lucky block solver, so they’ve been astronomically lucky in solving a block solo in that time.
— Dr. Con Kolivas (@ckpooldev) January 13, 2022
Enige nuance is op zijn plaats, Kolivas zegt: ‘Als genoeg solo-miners het lang genoeg doen, dan zal statistisch gezien iemand een blok vinden. Deze keer had de persoon waanzinnig veel geluk om er zo snel een te vinden, maar het valt allemaal binnen de verwachtingen van de normale variantie.’
Hoe werkt mining?
Kan iedereen zomaar blokken toevoegen aan de blockchain? In principe wel. Om een blok met transacties toe te voegen, moet jouw computer de juiste oplossing van een soort puzzel raden. Hoe sneller jouw computer, des te meer oplossingen per seconde hij kan aanleveren.
De apparatuur van een miner raadt zo snel mogelijk verschillende oplossingen om zo snel mogelijk een blok aan de blockchain toe te kunnen voegen. De computer verwerkt de informatie van alle transacties die hij wil verwerken in een blok, en haalt deze door een algoritme.
Betaald voor werken
De oplossing die vervolgens door het algoritme komt moet gelijk of lager zijn dan wat er geraden moet worden. Pas dan kan de miner het blok toevoegen. Om dit te kunnen doen heeft je apparatuur genoeg rekenkracht nodig. Oftewel, je moet kunnen bewijzen dat je mining apparatuur werk heeft geleverd. Daar komt ook de naam Proof of Work vandaan.
Computerkracht en stroom zijn duur, en daarom ontvangen bitcoin miners een beloning in de vorm van bitcoin. Dit vormt voor miners dus de motivatie om hun werkzaamheden uit te voeren. De beloning per toegevoegd transactieblok is op dit moment 6,25 nieuwe bitcoins. Daarnaast ontvangt de miner alle transactiekosten van de losse transacties.
The post Kleine miner wint 240.000 euro aan bitcoin, kans van 1 op 10.000 appeared first on BTC Direct | Nieuws.