Als je dit artikel leest, dan kunnen we ervan uitgaan dat je cryptovaluta wilt verhandelen. Toch ben je er dan nog niet, je hebt namelijk een exchange nodig om je coins te kopen en weer te verkopen. Hier lees je welke exchanges wij aan kunnen bevelen voor jouw specifieke situatie.
Bitvavo: vriendelijk voor beginners, toch veelzijdig
Ben je net begonnen met crypto, maar wil je ook ‘doorgroeimogelijkheden’? Dan is Bitvavo een hele geschikte oplossing. Deze gecentraliseerde exchange is erg gebruiksvriendelijk voor beginners. Een account aanmaken gaat gemakkelijk, en de interface is erg gemakkelijk in gebruik. Wel moet je bij het aanmelden een identificatiebewijs indienen. Geld vanaf je bankrekening overmaken kan gewoon via iDEAL, lekker makkelijk dus.
Ook als je meer mogelijkheden wilt kun je bij Bitvavo uit de voeten. Naast de simpele interface heeft het handelsplatform een uitgebreidere interface voor gevorderden. Die kun je via dezelfde website op een computer betreden, waarna je op een asset op de knop ‘geavanceerd’ klikt. Dan heb je toegang tot een uitgebreide grafiek waar je technische analyse op kunt doen met alle tools van TradingView, een uitgebreid orderboek, limit- en stoplimit-orders en een hoop technische indicatoren.
Daarnaast is het de grootste Nederlandse exchange en biedt het zo’n 150 crypto’s aan, en staken van ondersteunde cryptovaluta is ook mogelijk. Voor meer informatie over Bitvavo kun je terecht op onze exchangepagina en bij onze review.
Bitvavo:
-
156 coins, 156 paren
-
Grootste van Nederland (140 miljoen USD per dag)
-
Website: bitvavo.com
Coinbase & Coinbase Pro: meer liquiditeit
Als investeerder moet je altijd letten op je positie in de markt. Dat geldt niet alleen als je een klein portfolio hebt, maar ook als je meer geld hebt. Als je écht een grote vis bent, dan zul je liquiditeit nodig hebben om de markt niet te veel te beïnvloeden. Coinbase staat bekend als één van de exchanges die veel door institutionele kopers van crypto wordt gebruikt. Om je een beetje een idee van de schaal te geven: Coinbase is ook custodian en stelt (institutionele) beleggers in staat om hun coins bij Coinbase onder te brengen in een portefeuille. Het grootste cryptofonds ter wereld, Grayscale, maakt sinds 2019 gebruik van Coinbase.
Zoals je zou verwachten van deze gigant biedt het platform aardig wat mogelijkheden. Zo is je wallet op het platform een self custody-wallet, wat betekent dat je zelf je eigen private keys bewaart en dus écht eigenaar bent van de tokens. In veel gevallen houdt de exchange ze namens jou vast. Ook heb je over het algemeen een eigen hardware wallet nodig voor het bewaren van NFT’s (Non-Fungible Tokens), maar voor Coinbase is ook dit niet het geval. Dat betekent dat je de waardevolle verzamelaarsobjecten zélf kunt bewaren, maar wel met het gemak van Coinbase.
Coinbase:
- 157 coins, 442 paren
- Dagelijks handelsvolume: 2,6 miljard USD
- Website: coinbase.com
Meeste mogelijkheden: Binance
Binance is niet alleen erg uitgebreid, het platform zelf is ook gigantisch. Het heeft niet alleen de hoogste liquiditeit van alle exchanges, het biedt ook een groot aantal crypto’s aan. In totaal gaat het om 364 verschillende coins, met in totaal 1430 currencyparen. Binance is de uitgever van de Binance Token (BNB), een alternatief voor Ethereum. Op het handelsplatform vind je een groot aantal coins dat is gebouwd op de BNB-blockchain.
Binance biedt ook derivaten aan, in de vorm van twee soorten futures en tokens met leverage. Het is veruit de grootste hierin, zowel wat open interest en handelsvolume betreft. Verder kun je onder andere Proof-of-Stake-coins staken, biedt Binance leverage aan en kun je short gaan met futures.
Een goed alternatief met vrijwel net zoveel mogelijkheden is Bitrue. Deze exchange heeft ook bijvoorbeeld futures, biedt staking en laat crypto-hodlers hun coins uitlenen. Ook zijn er ETF’s met leverage.
Binance:
-
364 coins, 1430 paren
-
Hoogste handelsvolume (11,8 miljard USD)
-
Website: binance.com
Beste Decentralized Exchange (DEX): Uniswap
Als je niet zo van derde partijen houdt, kun je het ook volledig zonder doen. Daar heb je de Decentralized Exchange voor. Je hebt dan geen counterparty risk en je bent zelf volledig verantwoordelijk voor je crypto’s op de exchange. Dit komt veelal overeen met de oorspronkelijke mindset van crypto-enthousiastelingen: een peer-to-peer economie mogelijk maken.
Uniswap is de grootste decentrale partij op dit vlak, op het moment van schrijven is het dagelijkse volume meer dan 1 miljard USD. We moeten benadrukken dat er een v2- en v3-versie van Uniswap is. Versie 3 biedt 470 coins en 1556 paren, terwijl versie 2 maar liefst 1519 crypto’s en 2538 verschillende paren biedt. Wel is het volume met dagelijks ongeveer 180 miljoen USD een stuk lager. Afhankelijk van de marktwaarde van de coin die je wilt kopen of verkopen kan dat belangrijk zijn. Houd er ook rekening mee dat Uniswap is gebouwd op Ethereum, afhankelijk van het gebruiksdoel kunnen de transactiekosten significant zijn.
Uniswap:
-
470 coins (v3), 1519 coins (v2)
-
1556 paren (v3), 2538 paren (v2)
-
Dagelijks handelsvolume: 1,2 miljard USD (v2: 180 miljoen USD)
- Website: uniswap.org
Voor meer inspiratie kun je uiteraard ook gebruikmaken van andere bronnen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je in een ander land woont, waardoor een andere exchange misschien beter bij je past. Dan kan een site als Business24-7 erg van pas komen.
The post Analyse: Exchange overzicht: hier verhandel je crypto het beste voor jouw situatie
appeared first on Crypto-Insiders.